Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Salonu’nda “Deniz Kirliliği Cezaları” konulu konferans düzenlendi. Konferansta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Avrupa Yakası Deniz Denetim Şefi Fatih Polattimur, bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda, İBB Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yapılan Gemi Kaynaklı Deniz Kirliliği Denetimleri, Mavi Kart ve ATF formları hakkında bilgilendirme, 2018 Aralık içerisinde yayımlanarak yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve son durum hakkında bilgi veren Polattimur, şunları söyledi: “2018 yılında denizlerden 4.609 metreküp atık çıkarttık. Deniz yüzeyi ve kayalıklardan da temizlik çalışmaları yapıyoruz. Yaz aylarında 16 adet plaj temizlik aracılığıyla İstanbul’daki plajlarımızı temizliyoruz. Haliç ve Marmara Denizi’ne dökülen dere ağızlarında dip tarama temizliği çalışmalarımız var.”

 

14 lisanslı gemi ile 24 saat atık alımı yapıyoruz

 

Gemilerde atık alım hizmeti verdiklerini aktaran Polattimur, bu çalışmanın deniz kirliliğinin önlenmesi açısından çok önemli olduğunu kaydederek,  “14 adet lisanslı gemi ile 24 saat boyunca MARPOL 7,78 kapsamında gemilerden atık alımı yapıyoruz. Toplanan atıklar Haydarpaşa’daki atık kabul tesisinde işlemlerden geçiriliyor” ifade etti.

 

Uygulanmış en yüksek ceza 2 milyon 700 bin TL

 

Tuzla’da yeni bir atık kabul tesisi inşa edilmesi için projelendirme çalışması yapıldığını dile getiren Polattimur, şöyle devam etti: “İstanbul Boğazı ve Kıyılardan 5 mil açığa kadar olan bölgelerde denetim yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde. 2 adet uçak ve drone ile havadan denetim yapıyoruz. Denizden üç adet bot ile 7/24 ve kıyılara yerleştirilen kameralar ile de denetim yapıyoruz. 2018 yılında 87 adet deniz aracına 5 milyon 710 bin ceza kesildi. Kirlilik ihlali tespit edilmesi durumunda deşarj noktasından iki adet numune alınıyor, temiz denizden ve kirlenen denizden iki adet numune alınarak laboratuvara gönderiliyor. Numune sonuçları kirli çıktığı takdirde cezai işlem uygulanıyor. İstanbul’daki marinalarda ‘Mavi Kart’ sistemine geçildi. Yeni Çevre Kanunu’nda yeni cezalara göre 4 kategoride cezai işlem uygulanıyor. Cezalarda önceki dönemlere göre büyük bir katsayı artışı söz konusu. Türkiye’de uygulanmış en yüksek ceza petrol türevi gemiye Aralık ayında kesilen 2 milyon 700 bin TL’lik ceza.”

 

Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev

 

Editör: Haber Merkezi