Çin’in deniz jeoloji araştırma gemisi Haiyang Dizhi-10, Pakistanlı bilim insanları ile Hint Okyanusu’nda yaptıkları ortak keşif gezisi tamamlandı.

 

91 günlük sefer boyunca birçok Pakistanlı bilim insanı  ve bilimsel araştırma kurumunun kendilerini ziyaret ettiğini belirten Çinli bilim insanı Deng Xiguang, “Yolculuk tasarımı iki ülkeden bilim adamları arasındaki yakın işbirliği ile tamamlandı” dedi.

 

‘Araştırma alanında daha fazla keşif yapılabilir’

 

Guangzhou filosunun kaptanı Sun Yanming ise, “Dip altı su, deniz tabanının yüzey ve sığ seviyesi için üç boyutlu bir entegre arama sistemi oluşturabilen derin deniz sondaj sistemleri ve görselleştirilmiş numune alma ekipmanlarına sahibiz. Araştırma alanımızda daha fazla keşif yapılabilir” diye konuştu.

 

 

Çin’deki en gelişmiş oşinografik araştırma gemisi

 

Okyanusa ilk defa açılan yeni jenerasyon Haiyang Dizhi-10 veya İngilizce Okyanus Jeolojisi 10, bağımsız olarak geliştirilen ve Çin'de üretilen sondaj kapasitesine sahip bir oşinografik araştırma gemisidir.75.8 metre uzunluğunda ve 15.4 metre genişliğinde 3.400 ton taşıma kapasitesine sahip olan gemi, 8.000 deniz mili menziline sahiptir. Çin'deki en gelişmiş oşinografik araştırma gemilerinden biri olma özelliği taşıyor. 2017 yılında konuşlandırılan gemi, 262 gün boyunca 57.000 kilometre uzunluğunda denizde faaliyet gösterdi ve 12 deniz gezisi gerçekleştirdi.

ABD’den Çin’in gemi inşasındaki uygulamalarına soruşturma ABD’den Çin’in gemi inşasındaki uygulamalarına soruşturma

 

Haiyang Dizhi-10 hizmete girmesinin ülkenin deniz jeolojik araştırmaları yapma kabiliyetini önemli ölçüde iyileştirileceği belirtilirken, farklı işlevler sunan gemilerden oluşan filonun şu anda okyanuslardaki araştırma ve madencilik görevlerinin çoğunu, özellikle de kaynak bakımından zengin sulardaki doğal gaz hidrat keşiflerini yapabildiği aktarıldı.

 

Editör: Haber Merkezi