İstanbul'daki bağlanma ve barınma sorunu IMEAK DTO'nun 2018 yılının son Meclis Toplantısı’nda ele alındı. Meclis başkanı Salih Zeki Çakır başkanlığında  gerçekleştiren toplantıda 14 No'lu meslek komitesi adına konuşan Yunus Can, Maltepe'nin atıl durumdan kurtarılması ve sektöre kazandırılması gerektiğini söyledi.

YUNUS CAN: SORUNLARIMIZI MALTEPE ÇÖZER

Yoğun nem deniz trafiğinde görüş mesafesini düşürdü Yoğun nem deniz trafiğinde görüş mesafesini düşürdü

14 No’lu Her Nevi Yolcu Taşımacılığı ve Turistik Amaçlı Gemi İşletmeciliği Komitesi Başkanı Başkanı Yunus Can, İstanbul'daki bağlama ve barınma sorununun Maltepe'deki alanda çözülebileceğini söyledi. Can, “Ekim’de turistik amaçlı sefer yapan gemilerin bağlama ve barınma yerleri ile ilgili arayış gerçekleştirmiştik. Ekim’de güneyden kuzeye doğru tarama yaptık. Yer arayışlarına girdik. Arama esnasında ilgili vali yardımcıları, liman başkanlığı temsilcileri, belediye temsilcileri bizimle beraberdi. Kireç Burnu yakınlarında bir alan tespit edildi. İkinci keşif gezisinde Anadolu Yakası’nın sahillerini dolaşmaya başladık. Fenerbahçe’den Tuzla’ya kadar olan alanda arayış içerisine girmiştik. İlgili birim temsilcileri de keşif gezisine katıldı. Önünden defalarca geçtiğimiz Maltepe dolgu alanının önünde devasa bir mendirek yapıldı. Bir çok arkadaşımız şaşırdı.

HAYDARPAŞA LİMANI'NIN MENDİREĞİNDEN DHA UZUN

Bu mendireğin boyu Haydarpaşa Limanı’nın iki mendireğinden daha uzun. Kara tarafındaki alanda rıhtım yok. Tamamen taşlarla doğudan batıya döşenmiş. İç taraf da taşlarla döşenmiş. Kimse buraya gelmesin diye düşünmüşler. Kimse oradan istifade etmiyor. Şaşırdım. Biraz inceledikten sonra limanın İSPARK’a devredileceği ve ileriki dönemde İSPARK’a marinaya dönüştürüleceği bilgisini aldık.

FENERBAHÇE VE ATAKÖY'Ü BİTİRECEK

Bunun marinaya dönüştürülmesi demek Fenerbahçe’yi de Ataköy’ü de bitireceği anlamına gelir. İSPARK düşük kira alacaktır. Ataköy’de 10.000 Euro ise buraya 500 Euro’ya girerler. Ciddi bir haksız rekabet olacaktır. Marina farklı yerlerde yapılabilir. Bu kadar büyük sayıda turistik sefer yapan ve bazen yolcu taşıyan teknelerin bağlama – barınma yeri ararken orada mendireğin atıl bırakılması kelimelerle ifade edilemeyecek kadar aymazlıktır. Teknelerin barınabileceği hem de faaliyetlerini geliştirebileceği alanın kullanıma geçmesi için bize çok iş düşüyor. Odanın bu konuda ağırlığını koyması gerekiyor. Başka alan yok. Kireç Burnu'na en fazla 25-30 tekne bağlanabilir. Orası demir yeri–askeri bölge gibi nedenlerle çok kullanışlı değil. Maltepe’de mendireğin içerisinin teknelere tahsil edilme ihtiyacı var. Bu konuda odamızın aktif görev üstlenmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

AHMET DOĞAN

Editör: Haber Merkezi