Rusya’nın Ukrayna Donanması’na ait 3 gemiyi ele geçirip Ukrayna denizcilerini gözaltına aldığı Azak Denizi krizinden bu yana Ukrayna'yı ziyaret eden ilk İngiliz savaş gemisi olan HMS Echo bugün akşam saatlerinde İstanbul Boğazı’ndan geçerek Marmara Denizi’ne açıldı. Echo, 17 Aralık'ta Boğaziçi'nden Karadeniz'e girdikten sonra 19 Aralık'ta Odessa'ya demirlemişti. Boğazlar ve Çanakkale Boğazı'ndan savaş gemilerinin geçişini düzenleyen 1936 Montrö Sözleşmesi, Echo’nun Karadeniz'de toplam 21 gün kalmasına izin veriyor.

HMS Echo'nun Ukrayna'ya konuşlandırılması, geçen yıl Kasım ayında İngiltereSavunma Bakanı Gavin Williamson tarafından açıklandı. Amfibi eğitimi veren Echo 7.62 mm M134 makineli tüfek, Oerlikon uçaksavar silahları ve yandan taramalı sonar, yankı sirenlerine sahip. HMS Echo'nun Ukrayna'ya gönderilmesi, İngiltere Savunma Bakanı’nın Rusya'nın yoğunlaştırıcı tehditleri ve saldırganlığı olarak tanımladığı şeylere yanıt olarak Londra’nın Kiev ile daha yakından çalıştığını görecek bir dizi dağıtım ve uygulamanın bir parçası.

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında, İngiltere savunma kuvvetleri eğitim ekipleri, İngiltere'nin askeri eğitim operasyonunun bir parçası olarak Ukrayna'ya gönderilecek. İki taraf da askeri altyapının gelişmesini desteklemek için çalışmayı kabul etti.

 

ABD gemisi Karadeniz'de

Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu Karadeniz Ereğli'de denizde ceset bulundu
 
 

Videoyu Oynat

Öte yandan Çanakkale Boğazı'ndan, ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait, 186 metre uzunluğundaki 'USS Fort McHenry (LSD-43)' adlı savaş gemisi geçti. Gemi, daha sonra Karadeniz'e açıldı.

Ege Denizi'nden saat 10.00'da Çanakkale Boğazı'na giriş yapan, ABD Donanması'na ait, 'USS Fort McHenry (LSD-43) adlı savaş gemisi, saat 11.30'da Çanakkale önlerine ulaştı. Kilitbahir Kalesi ve Kilitbahir köyündeki dağda bulunan 'Dur Yolcu' yazısı önünden geçen savaş gemisine, güvenlik nedeniyle Türk Sahil Güvenlik botuyla eşlik edildi. Çanakkale Boğazı geçişini tamamlayan ABD savaş gemisi önce Marmara Denizi'ne daha sonra da Karadeniz'e açıldı.

Editör: Haber Merkezi