8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde denizcilik sektörünün ışıldayan kadınlarının bir araya geldiği "III. Yakamoz: Deniz ve Kadın Sempozyumu” bu yıl Ataşehir Sheraton Grand Otel’de gerçekleşti. Sabah saatlerinde başlayan sempozyum programında ulusal ve uluslararası alanda başarılar elde etmiş kadınlar hikayelerini paylaştı. İlki 8 Mart 2016’da düzenlenen ve "Denizin ışıltısı kadınlarımız" mottosuyla yola çıkan Yakamoz sempozyumu oldukça yoğun bir ilgiyle karşılandı. Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından 2019 yılının temasının “Denizde Kadın” olarak belirlenmesi, Yakamoz Sempozyumu’nun uluslararası alanda da ses getirmesini sağladı.

 

“Denizde Cesaret” ödülüne layık görüldü

Oturumlar sonrasında denizcilik sektöründe üretim, inovasyon, yeni yönetim ve pazarlama biçimlerine yönelik olarak atölye çalışması yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen sempozyum ve etkinliklerde toplamda 2000’den fazla sektör temsilcisinin katıldığı organizasyon, Türk denizcilik sektörünün en büyük organizasyonlarından biri olarak yola devam ederken, bu yıl da yine ses getiren ve başarılı isimlerin yer aldığı bir organizasyon oldu. Bu yılın en önemli uluslararası ismi olarak, Hindistan kıyılarında teknesi batan balıkçıları kurtararak üstün bir soğukkanlılık ve cesaret örneği gösteren ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından “Denizde Cesaret” ödülüne layık görülen Hindistan’ın ilk kadın tanker kaptanı Radhika Menon da çağrılı konuşmacı olarak sempozyumda yerini aldı.

IMO tarafından “Denizde Cesaret” ödülüne layık görülen Radhika Menon, ağır iş gibi gözüken sektörlerde kadınlara bakışın tüm dünyada da Türkiye ile aynı olduğunu söyledi.

 

“Kadın denizcilere yönelik etkinlikler pozitif ayrımcılık olarak görülmemeli”

TMMOB GEMİMO önderliğinde ve WISTA Türkiye üyesi kadın denizcilerin destekleriyle gerçekleşen Yakamoz Sempozyumu’nda konuşmasını gerçekleştiren TMMOB GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Aşkın, bundan sonra sadece Türkiye’de değil dünya çapında kadınların sesi olmaya karar verdiklerine dikkat çekerek, “Ne mutlu bize ki dört yıldır sürdürdüğümüz temamız Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından da tema olarak benimsendi. Kadın denizcilere yönelik hazırlanan etkinlikler pozitif ayrımcılık olarak görülmemelidir. Bunun adı fırsat eşitliğini sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.

 

“Ele avuca sığmayan, sınır tanımayan, kendine güvenen, denizcilik mesleğine inanan kadınlar…”

Yakamoz etkinliğinin ilk yılından bu yana içinde yer alan Kaptan Seda Turhan ise duygularını şöyle dile getirdi: “Ben de kendi çalıştığım firmamda ilk kadın stajyer olarak başlayıp gemi kaptanlığına çıkan biriyim. Bunun için de firmama hep teşekkür ettim.  Yakamoz’un da bebek olma durumu benim çok hoşuma giden bir durum. O gerçekten bizim bebeğimiz. Ben aynı zamanda bir anneyim. Bir kızım var. Yakamoz’la kızım neredeyse birlikte büyüdü. O yüzden size bu bebeğin doğuş hikayesini anlatmak istiyorum. 5 sene öncesine gitmemiz gerekiyor tabi ki. 5 sene önce bir avuç, ele avuca sığmayan diyorum ben onlara, aynı zamanda sınır tanımayan denizci, kendine güvenen, denizcilik mesleğine inanan ve kadına değer veren kadın-erkek bir grup yola çıktık. Bu yolda bana verilen görevi layıkıyla yapmaya çalıştım ancak bugün geldiği yerden o kadar mutluyum ve o kadar gurur duyuyorum ki anlatamam. Böylesine güzel bir ekibin parçası olmak müthiş onur verici. Yakamoz’u 4 yaşına getirdik. Tabi bunun bir de geçmişi var. Bize tüm bunları yapabilmek için manevra alanı sağlayan Sayın Başkanımıza,  başından beri bize hep inanan bize hep destek olan sizlere, daha önce birlikte olduğumuz kurumlara ve bundan sonrasında Yakamoz’un çok daha iyi yerlere geleceğine inanarak ailemize dahil olan herkese çok teşekkür ederim.”

 

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da sempozyumda Türk denizcilik sektörüne hizmet veren gemi ve kara işletmelerinde en fazla kadın istihdam eden, kadınlara yönetici pozisyonu sağlayan, destekleyen ve kadınlarla ilgili sosyal sorumluluk projelerine imza atan şirketlere özel ödüller verildi. Bu ödülü alanlardan biri de Yasa Denizcilik’ten Kaptan Erbil Özkaya oldu.

 

“Haklarınızdan duruşunuzdan hiçbir zaman ödün vermeyin”

Kaptan Erbil Özkaya, “20 yıldır kadına, genç kadına yapmış olduğum pozitif ayrımcılıktan son derece memnunum. Şu anda şirketimizde çalışanların yüzde 56’sının bayan olmasından son derece mutluyum. Gemilerimizde de bunu yüzlerce kadın vardiya zabitimize stajyer olarak, mühendislerimize staj ve görev olarak verdiğimiz için de çok mutluyum. Kadınlarımıza şunu söylemek istiyorum; haklarınızdan duruşunuzdan hiçbir zaman ödün vermeyin” açıklamasını yaptı.

Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı Türk P&I Sigorta İstanbul Finans Merkezi’nde yerini aldı

Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından da 2019 yılının temasının “Denizde Kadın” olarak belirlenmesi, Yakamoz Sempozyumu’nun uluslararası alanda da ne denli değerli olduğunu gösteriyor. Sempozyum ayrıca, Türk denizcilik sektöründeki kadınların dünyaya örnek olacak başarı hikayelerinin uluslararası alanda da ses getirmesi açısından da oldukça önemliydi.

 

7DENİZ ÖZEL

 

Editör: Haber Merkezi