1996 yılından bu yana düzenlenen SEEFF (Güneydoğu Avrupa Forwarderlar ve Lojistik Operatörleri) Kongresi bu yıl 2-3 Haziran tarihlerinde Ukrayna’nın Odesa kentinde gerçekleşiyor.
Kongreye Güneydoğu Avrupalı sektör temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin’den de yetkililer katılıyor. SEEFF’te bu yıl AB ile Çin arası transit ticarette Güneydoğu Avrupa’nın yeri ve önemi tartışılacak.
Dünya ticaretini geliştirmeye yönelik anlaşmalara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Serbest ticaret anlaşmaları, gümrük birlikleri ve kıtalararası ticaret ve yatırım ortaklığı anlaşmaları, ülkeler arasında mal ve hizmet akışını hızlandırıyor. Ticaretin ayrılmaz bir parçası olan lojistik sektörü de bu hızlı yapılanmaya farklı alanlardaki işbirlikleri ile uyum sağlıyor.
Ticareti serbestleştiren anlaşmaların yanında lojistik sektöründeki hızı arttırmayı ve maliyeti düşürmeyi hedefleyen işbirliklerinden biri de 1996’dan bu yana iki yılda bir düzenlenen SEEFF (Güneydoğu Avrupa Forwarderlar ve Lojistik Operatörleri) Kongresi. UTİKAD’ın 1998 ve 2011 yıllarında iki kez ev sahipliği yaptığı ve FIATA tarafından da desteklenen Kongre, 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde Ukrayna’nın Odessa kentinde gerçekleşecek.
Lojistik sektöründeki uluslararası sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri ile Güneydoğu Avrupa ülkelerinin lojistik firmalarının üst düzey yöneticilerinin katılacağı kongrede, bölgesel işbirliğinin gelişmesine katkı sağlanacak.
Güneydoğu Avrupa’da sürdürülebilir intermodal taşımacılık sistemlerinin gelişimini desteklemek ve kongreye katılan ülkeler ile sektör paydaşları arasındaki işbirliği ortamının geliştirilmesini sağlamak hedefiyle düzenlenen kongre, bu yıl sadece Güneydoğu Avrupa ülkelerinden değil Avrupa Birliği üyesi ülkeler ve Çin’den katılımcıları da ağırlayacak.
Avrupa ile Asya özellikle de Çin arasındaki transit ticarette önemli rol oynayan intermodal hatların gelişimine yönelik stratejik ortaklıkların gündeme geleceği kongrede; Avrupa Birliği ile Çin arasındaki ticarette Güneydoğu Avrupa’nın rolü ve gümrükteki gelişmeler masaya yatırılacak.
Lojistik sektörünün bölgesel aktörlerini bir araya getiren bu oluşumlar, gümrük uygulamalarının karşılıklı olarak basitleştirilmesi, sınır geçişlerinin hızlandırılması gibi konularda da önemli adımlar atılmasını sağlıyor. Türkiye’nin bölge ülkeleri ile rekabeti ve geliştirmesi gereken işbirlikleri dikkate alındığında önemi ortaya çıkan SEEFF Kongresi, aynı zamanda bölgedeki transit taşımacılığın geliştirilmesi açısından da önem arz ediyor.
7DENİZ