Gölge tanker filosunun yarattığı risklerden endişe duyan dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler, şaibeli operasyonların çevresel zarara nasıl yol açtığına dair çok sayıda kanıt elde etti.
TankerTrackers.com tarafından vurgulanan son örnek, Basra Körfezi'nde gemiden gemiye yapılan bir transferi gösteriyor.
Dünyanın önde gelen yasa dışı kargo hareketleri gözlemcilerinden biri olan TankerTrackers.com, Kuveyt, Irak ve İran kıyıları yakınlarında iki aframax arasında yakın zamanda gerçekleşen bir STS'yi (gemiden gemiye yük transferi) takip etti ve uydu görüntüleri, analistlerin yaklaşık 5.400 varil petrole eşdeğer olduğunu öne sürdüğü 5 km'lik bir dökülmeyi göstermiş oldu.
TankerTrackers.com kısa süre önce yayınladığı bir yazıda, “Bu sızıntılar düzenli olarak meydana geliyor ve rapor edilmiyor” ifadesini kullandı.
Başta Avrupa olmak üzere pek çok ülke gölge filo STS operasyonlarını caydırmaya çalışsa da tankerlerin yük takaslarını gerçekleştirmek için hızla yakınlarda yeni alanlar bulma eğiliminde olmaları nedeniyle bu konuda pek başarılı olamadı.
Örneğin İsrailli veri firması Windward kısa süre önce Ege Denizi'nde Midilli ve Sakız adaları arasında yeni bir STS merkezi tespit etti. Bu tespit, bir önceki Rus tankerlerinin uğrak noktası olan Kalamata açıklarındaki STS operasyonlarının durdurulmasının ardından geldi.
Yunan donanması, askeri tatbikatları gerekçe göstererek 1 Mayıs'tan bu yana Mora adalarının güneydoğusunda, Laconia kıyılarının altı deniz mili açığındaki uluslararası sularda yer alan ve son birkaç yıldır Rus bağlantılı tankerlerin ufukta görüldüğü bir bölgeyi sınır dışı etti.
Avrupa sularında Rus enerji takas gemilerinin giderek daha fazla görüldüğü bir başka bölge de Sicilya'daki Augusta civarı.
Daha kuzeyde, Baltık çevresindeki pek çok kıyı devleti, zor durumda kalan bir gölge tankerden kaynaklanan çevresel felaket tehdidini engellemek için önlemleri birçok kez tartıştı.