Sektör, nihayet 2024'ün ilk sarsıntılarıyla karşı karşıya kalan navlun piyasaları nedeniyle, geri dönüşüm satışı için önerilen ünitelerin sayısının giderek arttığına tanık oluyor. Nakit alıcısı GMS, bu hafta Hindistan ve Bangladeş limanlarında yaşanan ani tonaj akınıyla bunların teyit edildiğini bildirdi.
Bu durum, Pakistan piyasasının yurtiçi varışlarının gerisinde kalmaya başladığı bir döneme denk geliyor. GMS'ye göre, bu gidişle Hindistan sıralamada Pakistan pazarını geride bırakacak gibi görünüyor.
GMS'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Alt kıta geri dönüşüm piyasalarına artan tonaj ve müteakip (piyasa / özel) demirbaş girişine rağmen, fiyat beklentileri ile çeşitli piyasa gerçekleri açısından hafif bir uyumsuzluk var gibi görünüyor.
Vasatın altındaki, daha kötü durumdaki ünitelerin fiyatlarında gerçeklere uygun olarak indirim yapılmakla kalmıyor, hatta bazıları beklenenden daha düşük seviyelerle yüz yüze kalıyor. Bu nedenle, şu anda aşırı coşkulu nakit alıcılar, armatörler ve giderek suskunlaşan gemi geri dönüşümcüleri arasında bir açmaza tanık oluyoruz.
Bu arada, geçen hafta hep birlikte zayıfladıktan sonra, geri dönüşüm ülkelerinin para birimleri bu hafta garip bir şekilde güçlenmeye ve Hindistan'ın yerel çelik levha fiyatları, daha cazip tonajların tekrar mücadeleye girmeye başladı."
Yılın ilk dört ayında GMS, etkileyici performans gösteren navlun piyasaları ve süregelen jeopolitik olaylar nedeniyle rekor düzeyde düşük anlaşmalara sahne oldu. Bu durum, eski varlıkların daha fazla istihdam yoluyla kârlılıklarını sürdürmelerine yardımcı olurken, geri dönüşüm piyasalarının yılın bu döneminde alışkın oldukları geri dönüşüm tonajı payından mahrum kalmalarına neden oldu.
Diğer uçta yer alan Türkiye ise hâlâ sessizliğini korusa da, yeni, küçük LDT konteyner gemileri ve genel kargo ünitelerinin teklife sunulmasıyla nihayet teklif masalarında kendi payına düşen tartışmaları görmeye başladı.