Ulusal Gemi Brokerleri ve Acenteleri Dernekleri Federasyonu (FONASBA), 2024 Yıllık Toplantısı, 15 Ekim-18 Ekim 2024 tarihleri arasında Yunanistan’ın Başkenti Atina'da düzenlendi. Dünyanın önde gelen denizcilik profesyonelleri, sektöre dair önemli konuları tartışmak, içgörülerini paylaşmak ve sektördeki işbirliğini teşvik etmek için FONASBA’da buluştu.
Ticaret rotaları, sürdürülebilirlik ve teknoloji tartışıldı
Toplantı, 15 Ekim'de özel bir Yürütme Kurulu toplantısıyla başlandı ve ardından akşam saatlerinde bir karşılama resepsiyonu düzenlenerek üç günlük genel oturumlar için zemin hazırlandı. Bu oturumlar sırasında katılımcılar, ortaya çıkan ticaret rotaları, nakliyede sürdürülebilirlik ve denizcilik teknolojisindeki yenilikler gibi çeşitli denizcilik konularını ele alan uzman konuşmacıların liderliğinde etkileşimli tartışmalar yapıldı.
FONASBA Gemi Brokerliği Komitesi Başkanlığına ve Yönetim Kuruluna Gemi Brokerleri Derneği delegesi olarak katılan ve aynı zamanda Shipbrokers Komite Başkanı olan Bahadır Tonguç seçildi. Tonguç’u bu başarısından dolayı kutlar, Türk denizcilik sektörünün gelişimi için attığı adımlardan dolayı tebrik ederim.
FONASBA 2024 için Türkiye’den gelen delegasyonlar şu şekilde:
Deniz Ticaret Odası
Recep Düzgit ve Eşi Melike Zeynep Düzgit
Emin Eminoğlu
Ender Kayra
Barış Türkmen
Gemi Brokerleri Derneği delegasyonundan Bahadır Tonguç
Vapur Donatanlar Derneği
Zeki Murat Denizeri ve eşi Özlem Denizeri
Henryk Drowniak
Arif Kenan Türkantos
Ayşe Türkantos
Muhammet Ali Şeyda
Zeymarine Gemi Acentesi
Kerem Gürkan Kösemen
Umut Çınar
Sertan Pehlevan
Mustafa Öztaşkın
Zeymarine Kalite ve Teknik Müdürü Mustafa Öztaşkın, FONASBA 2024 yılının Genç Gemi Acentesi/Broker'ı Ödülü'ne layık görüldü. Dünya genelinde bu kategoride ödül alan ilk Türk denizci olması, bence sektör adına çok önemli. Kendilerini Türk denizcileri adına canı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Genç Broker Ödülü nedir?
FONASBA, denizcilik sektöründe uzmanlık, liderlik ve bağlılık gösteren 40 yaşın altındaki seçkin profesyonelleri ödüllendirmek amacıyla Genç Acente/Broker Ödülü veriyor. Mustafa Öztaşkın ödülü, “Gemi Acenteliği Operasyonlarında Uyum ve Kalite Yönetiminin Önemi” başlıklı sunumuyla kazandı. Öztaşkın’ın sunumunda detaylandırdığı çalışmaların, gemi acentelerinin giderek karmaşıklaşan küresel denizcilik ortamında sorunsuz operasyonlar, mevzuata bağlılık ve sürdürülebilir uygulamalar sağlamadaki rolünü ortaya koyduğu belirtildi.
Türkiye’den ödül kazan ilk kişi Mustafa Öztaşkın’ın 7Deniz’e yaptığı açıklama
FONASBA’dan aldığı ödülün ülke denizciliği için çok bir büyük başarı anlamına geldiğini söyleyen Zeymarine Kalite ve Teknik Müdürü Mustafa Öztaşkın, “FONASBA dediğimiz kuruluş bugün Güney Amerika’dan Kuzey Amerika’ya, Japonya’dan İngiltere’ye kadar neredeyse dünyanın bütün ülkelerinde acente ve gemi brokerleri dernekleriyle birlikte çalışma yürüten bir kuruluş. Bu yarışma çok uzun zamandır düzenleniyor. Türkiye’den ilk kazanan kişi benim. Seneye FONASBA’nın yıllık toplantısının İstanbul’da olacak olması, bunun öncesinde benim bu başarıyı elde etmem hem FONASBA hem dünya denizciliği nezdinde çok büyük yankı uyandırdı” dedi.
Taşkın dünyanın 3 büyüğünden ödül aldı
“Burada geçirdiğim 4 günde katıldığım seminerlerde gördüm ki bu tip başarılar onlar için çok önemli” diyen Öztaşkın sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle benim gibi genç jenerasyon olarak adlandırılan kişiler tarafından bu şekilde bir kariyer yolu seçilmesi, yapmak istediklerine genç nesillerin katkıda bulunmak istemesi onlar için çok mutluluk verici bir durum. Bunu da destekliyorlar. Dünyanın en büyük 3 kurumundan ödül aldım. Bir tanesi BIMCO, birisi ITIC ve yarışmayı düzenleyen FONASBA. Bunun çok önemli bir başarı olduğuna inanıyorum. Gelecek nesillere, özellikle denizcilik okullarından mezun olan arkadaşlara örnek olmasını diliyorum.”
Ödülü kazandıran hamle “Doğru zamanda doğru konu”
Kendisine prestijli ödülü kazandıran çalışmanın yıllardır çalıştığı alanda gördüğü açıklarla ilgili olduğunu belirten Öztaşkın şunları kaydetti: “Gemi acentesi olarak işe başladım. Türkiye’de offshore projeleri üzerine gemi acenteliğine yöneldim. Projelerimde gördüm ki kalite, iş sağlığı ve güvenlik ile yasalarla uyumluluk konuları çok önemli ama gemi acenteliği kısmına baktığımızda çok da önemsenen konular olmadığını gördüm. Bu konu bizim için hem ülke hem dünya genelinde gelecekte sürdürülebilir bir denizcilik başarısı elde edebilmemiz için önemli bir konu. Bununla ilgili çok büyük bir açık ve kaynak eksikliği var. Ben de elimde bulunan kaynakları ve tecrübelerimi birleştirerek gemi acenteliğinde iş sağlığı ve güvenliği kalite yönetim sistemlerinin önemi ve uyumlulukla ilgili bir makale yazmak istedim. FONASBA ile yaptığım görüşmelerde değerlendirme kurulunun belirttiği üzere ‘Doğru zamanda doğru konuyla geldin ve yarışmayı kazandın’ dediler. Bizim için çok önemli ve takip edilmesi gereken bir konu. Dünya denizcilik literatürü bunu takip ediyor.”
Dünyadaki bütün gemi acenteleri aynı sorunları yaşıyor
Bu yılki konferansa 39 ülkeden delegasyonun katıldığını söyleyen Öztaşkın, konferansta genellikle gemi acenteliğinin problemleri, çözümleri ve geleceği ile ilgili konuların konuşulduğunu dile getirdi. “Açıkçası kapalı bir dünyada yaşıyormuşuz. Yaşadığımız problemlerin kendi ülkemize özgü olduğunu düşünüyorduk” diyen Öztaşkın, “Buradaki toplantılarda gördüm ki yaşadığımız sorunların hepsini Avrupa’da, Asya’da ve Amerika’da bütün gemi acenteleri aynı anda yaşıyorlar. Personel sıkıntısı, regülasyonlarla ilgili problemler, çevre sorunları gibi Türkiye’deki acentelerin yaşadığı problemleri dünyadaki gemi acenteleri de yaşıyor” ifadelerini kullandı.
Ticaret, gemi acentesiyle başlıyor gemi acentesi ile bitiyor
Öztaşkın, “Gemi acenteliği denizcilik sektöründeki tedarik zincirinin en önemli halkalarından biri ve her konuda kritik rolü oynuyor. FONASBA gibi kuruluşlar gemi acenteliği sektörünün daha iyiye everilebilmesi için çalışmalar yapıyorlar. FONASBA gibi bir kuruluşun bu sektöre inancı fazlaysa bizim de onlar kadar inancımızın fazla olması lazım. Denizcilik sektöründe çok nemli bir rol oynuyoruz. Ticaret, gemi acentesiyle başlıyor gemi acentesi ile bitiyor” dedi.
Avrupa, Türkiye’ye özeniyor
Dünyada gemi acentelerinin çalışma esaslarını, haklarını ve uygulayacakları fiyat tarifelerini devlet tarafından yasal olarak belirleyen tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Zeymarine Teknik Müdürü, “Konuştuğum Avrupa’daki bütün acente birliklerinin başkanları bu konuda Türkiye’ye özendiklerini belirtiyorlar” açıklamasını yaptı.
Zeymarine Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Kerem Kösemen: Stratejimiz ismimizi dünyaya duyurmak
Zeymarine’in Kurucu Ortağı Gürkan Kösemen, Zeymarine Teknik ve Kalite Müdürü Mustafa Öztaşkın’ın FONASBA’nın 2024 yılının ‘Genç Gemi Acentesi/Broker'ı Ödülü’ne layık görülmesinin ‘motive edici’ olduğunu söyledi. 7Deniz’e açıklamada bulunan Kösemen, “FONASBA, kısıtlı üyeye sahip ve değerlerini yukarıda tutan prestijli bir kuruluş. Üyesi olmak bizim için çok keyifli ve onur verici. Bunun üzerine bir de çalışma arkadaşımızın ödül alması bizim için hem gurur verici hem motive edici bir şey” dedi.
Mustafa Öztaşkın’ı canı gönülden kutluyorum
Özellikle yeni mezunların acentelik mesleğine olan ilgisizliğinin takım arkadaşı bulma konusunda ciddi bir sorun yarattığını belirten Kösemen şunları söyledi: “Bu tip organizasyonlarla, bu tip ödül, kutlama ve yemeklerle acentelik mesleğini onlara çekici kılmaya çalışmakta fayda var. Dünya genelinde acente sektörüne ilginin azalması nedeniyle takım arkadaşı bulmakta yaşadığımız zorluklar ileride daha da artacak. Bunun önlemini almak gerektiğini düşünüyorum. Mustafa’yı canı gönülden kutluyorum. Biz de yönetim kurulu olarak yanında olduk, sevincini paylaştık. Umarız ileride başka takım arkadaşlarımız da böyle ödüllere layık görülürler. Bundan hepimiz motive oluyoruz.”
Uluslararası alanlarda boy göstermeye devam etmek istiyoruz
“Stratejimiz dünyaya açılmak, ismimizi kalitemizle duyurmak” diyen Gürkan Kösemen, “FONASBA’nın ödülü hedeflediğimiz ve çok istediğimiz bir şeydi. Yapılan işin kalitesi takım arkadaşlarının sinerjisiyle olur. Bu tip yeni ve uluslararası alanlarda boy göstermeye devam etmek istiyoruz. Elimizden gelen her fırsatı kullanırız. Bu hem takım arkadaşlarımızın motivasyonu hem de ülkenin yurt dışında tanıtımı için yararlı olacaktır” diye konuştu.
Gerçekten de tam anlamıyla bir olmayı başardığımız zaman. Sektörümüzden bir arkadaşımızın, paydaşımızın, belki rakibimizin başarısını içselleştirebildiğimiz zaman. Onun başarısını, kendi başarımız gibi görmeye çalıştığımız zaman. En azından, o başarının Türk denizciliği namına büyük olduğunu, egolarımızı kenara bırakıp kabul ettiğimiz zaman. Onunla birlikte sevinebildiğimiz, bu başarıyı ondan daha çok dile getirebildiğimiz zaman. O başarıya sektör olarak hepimiz sahip çıkabildiğimiz zaman. İşte o zaman asıl kazanan biz olduğumuzu anlayacağız. Bence eksiğimiz burada ve bu eksik o kadar büyük ki Türk denizciliği önünde bir bariyer gibi duruyor. Şayet bu bariyeri aşamazsak ne yazık ki hep eksik kalacağız.
Bir Türk denizcinin başarısına, en çok sevinen, o başarıyı en çok takdir eden bir diğer Türk denizcisi olmalı diye düşünüyorum. Bu sebeple buradan Zeymarine Kalite Müdürü Mustafa Öztaşkın ve Shipbrokers Komite Başkanı Bahadır Tonguç’u bir kez daha tebrik ediyorum…
ÖZEL HABER / İBRAHİM KOCAMIŞ