VesselsValue bu yılın en büyük 10 armatör ülkesini açıklayarak gemilerin toplam varlık değerlerini intifa hakkı sahibi ülkeye göre inceledi. Japonya'nın 206,3 milyar USD'lik filosuyla en üst sıradaki kararlı liderliğinden Hong Kong'un 44,7 milyar USD ile öne çıkmasına kadar, varlık değerleri ve sahiplik stratejileri son 12 ayda önemli ölçüde değişti.
En büyük 10 armatör ülke ve bölgedeki toplam filo değerleri şöyle:
1. Japonya
Japonya, en yüksek değere sahip filoda birinci sırada yer alarak ve toplamda yaklaşık 206,3 milyar ABD doları tutarında varlığa sahip olarak liderliğini sürdürüyor. Bu, Kasım 2022'deki son rapordan bu yana yaklaşık %5'lik bir artış anlamına geliyor.
Tanker sektöründe filoya eklenen yaklaşık 100 gemi ile önemli yatırımlar gerçekleşti ve toplam değer yaklaşık %15,5 oranında arttı. Buna ek olarak, bu sektörün değerleri geçen yıl neredeyse tüm alt sektörlerde ve yaş kategorilerinde güç kazanmaya devam etti. Örneğin, 160.000 DWT'luk 10 yıllık Suezmax'lar yıllık yaklaşık %19,8 artışla 53,43 milyon ABD dolarından 64,01 milyon ABD dolarına yükseldi.
En büyük gemi sahibi ülkeler arasında Japonya, LNG ve LPG gemileri için sırasıyla 37,8 milyar ABD doları ve 13,4 milyar ABD doları değerinde ve 202 LNG gemisi ve 344LPG gemisi ile hacim bakımından en yüksek değere sahip filolara sahip. Japonya aynı zamanda 334 gemi ve toplam 22,9 milyar ABD doları değeriyle araç taşıyıcıları için en büyük ve en değerli filoya sahip ülke.
Çin aynı zamanda en fazla sayıda tanker ve konteynere sahip ülke konumunda. Tanker filosu, toplam değeri 47,4 milyar ABD doları olan 1.576 gemiden, konteyner filosu ise 42,6 milyar ABD doları değerinde 1.011 gemiden oluşuyor. Konteyner filosu bu raporun hazırlandığı son zamandan bu yana büyümüş olsa da, filonun değeri %23,8 oranında azaldı. Bu durum, pazarın 2022 yılındaki yüksek seviyelerden önemli ölçüde yavaşlaması ve bunun birçok sektörde düşen değerler üzerinde etkili olmasıyla ortaya çıktı. Örneğin, 1.750 TEU'luk 20 yıllık Handy Konteyner gemilerinin değerleri bir önceki yıla göre yaklaşık %20,1 oranında düşerek 8,55 milyon ABD dolarından 6,76 milyon ABD dolarına gerilemiştir.
3. Yunanistan
Yunanistan hem filosundaki toplam gemi sayısı hem de toplam değer bakımından üçüncü sıradaki yerini korudu.
Çin daha fazla tankere sahip olsa da, Yunan tanker filosu 69,5 milyar ABD doları ile en yüksek değere sahip olup Çin'i 22,1 milyar ABD doları ile geride bırakıyor.
Son iki yılda, devam eden Rusya yaptırımları ve bunun sonucunda ton-mil talebindeki artış, tankerlerin kazançlarını desteklemeye devam etti. Buna ek olarak, Kızıldeniz'de ortaya çıkan durum, en azından kısa vadede kazançlara daha fazla destek sağlıyor. Bu durum tanker değerlerinin çoğu sektörde 2010'dan bu yana görülen en yüksek seviyelerde seyretmesini sağladı; örneğin 160.000 DWT'lik 15 yıllık Suezmax'ların değerleri şu anda geçen yılın aynı dönemine göre %20,62 artışla 38,37 milyon ABD dolarından 46,28 milyon ABD dolarına yükseldi.
Yunanistan aynı zamanda 143 gemi ve 31,1 milyar ABD doları değerindeki filosuyla en büyük ikinci LNG filosunun sahibi konumunda. Bu sektördeki değerler, talepteki artışa bağlı olarak 2022'den bu yana sürekli olarak yüksek seviyelerde seyretti.
4. ABD
ABD, son rapora göre 1 milyar ABD dolarının üzerinde bir artışla toplam 99,9 milyar ABD doları ile 4. sıradaki yerini korudu.
Toplam varlık değerinin 49 milyar ABD dolarını kruvaziyer gemileri oluştururken, ABD'nin dünyanın en büyük kruvaziyer sahibi olma konumu pekiştirdi. Önde gelen iki kruvaziyer şirketi Carnival ve Royal Caribbean'ın merkezlerinin ABD'de olduğu düşünüldüğünde bu beklenen bir durum. Son rapordan bu yana filo değerinde toplam 4,7 milyar ABD doları düşüş yaşanmasına rağmen ABD kruvaziyer sektöründeki hâkimiyetini korudu.
ABD, 2,5 milyar ABD doları değerindeki en büyük filosuyla RoRo sektöründe de öne çıkan bir gemi sahibi konumunda. Ancak ABD, 40 gemiyle 84 gemiye sahip olan Japonya'nın gerisinde yer alıyor.
5. Singapur
Singapur, 85,7 milyar ABD doları değerindeki filosuyla bu yıl da 5. sıradaki yerini korurken, sahip olduğu gemi sayısı bakımından da 4. sırada yer aldı. Singapur'un konteyner filosu 22,1 milyar ABD doları değeriyle dünya genelinde en değerli üçüncü filo olup tüm filo değerinin neredeyse dörtte birini oluşturuyor.
LPG sektöründeki iyileşmeler ve daha güçlü değerler, Singapur için alım satım faaliyetlerinde bir artışa yol açtı. LPG filosunun mevcut değeri 9,3 milyar ABD doları olup son rapora göre %57'lik önemli bir artışa işaret ediyor. Bu artış Singapur'u LPG sektöründe değer açısından ikinci sıraya yükseltti.
6. Güney Kore
Güney Kore bu yıl da 6. sıradaki yerini korudu ve filosunun değeri son raporun tamamlanmasından bu yana 1 milyar doların biraz üzerinde bir artışla 67 milyon dolara ulaştı.
Ancak ülke, sahip olunan gemi sayısı bakımından BAE, Rusya ve Hollanda gibi yeni katılan ülkelerin önüne geçerek ilk 10'un dışına çıktı.
Güney Kore'nin LNG sektörüne yaptığı yatırımlar karşılığını vermeye devam ederken, bu sektörün değerleri sağlam ve yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.
Güney Kore küresel otomobil ihracatçısı olarak önemli bir rol oynamaya devam ederken, yeni inşa sektörüne de önemli yatırımlar yapıldı. HMM, Guangzhou CSSC'de inşa edilecek ve 2026-2028 yılları arasında teslim edilmesi planlanan altı LCTC gemisi siparişi ve dört gemi için daha opsiyon verdi.
7. Norveç
Norveç, 59,3 milyar ABD doları toplam filo değeriyle Almanya'yı geride bırakarak 7. sıraya yükseldi. Bu artış büyük ölçüde gaz sektörüne yapılan yatırımlardan kaynaklandı ve Norveç LNG filosunun değeri son rapordan bu yana yaklaşık %16,7 oranında artarak 12,2 milyar ABD Dolarından 14,2 milyar ABD Dolarına yükseldi. LPG filosunun değeri, ikinci el satışlar ve yeni inşa siparişlerindeki artış sayesinde %55 oranında artarak 2,9 milyar dolardan 4,5 milyar dolara yükseldi. Norveç, 2023 yılı boyunca küresel sipariş defterine 10 LPG gemisi ekledi. Bunların arasında Solvgang ASA'nın Hyundai Heavy Industries'e sipariş ettiği, 2026-2027 yıllarında teslim edilmesi planlanan ve değerleri 107,41 milyon ABD Doları ile 106,65 milyon ABD Doları arasında değişen 88.000 CBM'lik beş VLGC LPG gemisi de yer alıyor.
Norveç aynı zamanda en büyük ikinci araç taşıyıcı filosuna sahip ülke konumunda. Bu filonun mevcut değeri son rapora göre %13'lük bir artışla 8,2 milyar ABD dolarından 9,2 milyar ABD dolarına çıktı.
8. Birleşik Krallık
Kısa bir süre 9. sırada yer alan Birleşik Krallık, 53,8 milyar ABD doları değerle 8. sıraya yükseldi. Birleşik Krallık için en değerli sektör %25 ile kruvaziyer sektörüdür. Onu %15 ile konteyner sektörü takip ediyor olsa da, piyasa duyarlılığındaki ve dolayısıyla değerlerdeki soğuma nedeniyle bu pay önemli ölçüde azaldı. Tanker sektöründeki güçlü kazanımlar nedeniyle, İngiltere tanker filosunun değeri son rapordan bu yana yaklaşık %36,5 oranında artarak Kasım 2022'deki 5,2 milyar ABD dolarından 7,2 milyar ABD dolarına yükseldi.
9. Almanya
Almanya küresel sıralamasında bir düşüş yaşadı ve bu yıl 7. sıradan 9. sıraya geriledi. Filosunun önemli bir kısmı geleneksel olarak konteyner gemilerinden oluşan Almanya, şu anda gemi sayısı bakımından ikinci sırada yer alıyor. Kazançlar 2020'lerin başındaki patlamanın ardından bir düzeltme sürecine girmeye devam ederken, bu sektördeki değerler de azaldı. Sonuç olarak, Almanya'nın filosunun değeri son raporda 32,1 milyar ABD dolarından 17,8 milyar ABD dolarına düşerek yaklaşık %45'lik bir azalma gösterdi.
Bu yıl Almanya'nın LNG filosuna yaptığı yatırım 625 milyon ABD doları artarak 1 milyar ABD dolarına ulaştı.
10. Hong Kong, Çin
Hong Kong, 44,7 milyar ABD doları tutarındaki toplam filo değeriyle listeye yeni katılan bir ülke. Özellikle bulker sektörüne yaptığı önemli yatırım, Hong Kong'u ilk 10 listesinde beşinci sıraya taşıdı. Bu sektör tek başına 13 milyar ABD doları tutarındaki toplam filo değerinin dörtte birinden fazlasına, yaklaşık %29'una katkıda bulunuyor. Bu durum, modern gemiler için tüm alt sektörlerde artış gösteren güçlü bulker değerleriyle destekleniyor. Örneğin 180.000 DWT'lik 5 yıllık Capesize'lar bir önceki yıla göre %32,14 artışla 42,53 milyon ABD dolarından 56,2 milyon ABD dolarına yükseldi.
7DENİZ