İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası’nın (DTO) ekim ayı meclis toplantısı 3 Ekim Perşembe günü Oda’nın meclis salonunda Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında yapıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran toplantıda yaptığı konuşmada ekonomik konular ve ekonomideki jeopolitik risklerden bahsetti.

Mevcut verilerin küresel ekonomide bir durgunluk ya da resesyona işaret etmediğini belirten Kıran, “Bu yılın ikinci yarısında küresel büyüme kompozisyonunda bir değişimin ortaya çıkmaya başladığını gözlemliyoruz. Yılın ilk altı ayında toparlanan ve büyüme eğilimine giren imalat sanayi üretimi yılın ikinci yarısında düşme eğilimi göstermeye başladı. Buna karşın, hizmet sektörleri kuzey yarımkürede yaşanan yaz mevsiminin etkisiyle güçlü büyüme ivmesini devam ettiriyor. Ekonomilerin ağırlıklı olarak hizmet sektörlerinden oluşması nedeniyle küresel ekonomide de büyüme dinamikleri sürüyor” diye konuştu.

Tamer Kıran

“Küresel ekonomide jeopolitik risklerin nasıl seyredebileceğine dair önemli bir belirleyen de ABD seçimleri ve sonrasındaki gelişmeler olacak” diyen Başkan Kıran sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD’de yeni başkanın göreve başlayacağı ocak ayı sonuna kadar, hatta sonrasındaki üç aylık süreç bitene kadar jeopolitik risklerle ilgili tartışmalar ABD devam edecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

“Rekabet gücündeki zayıflığa bağlı olarak ihracatta yaşanan sıkıntıların yanına iç talep yavaşlaması da eklenince sanayi üretimdeki gerileme çok daha güçlü bir boyuta gelmiş görünüyor” diyen Kıran şöyle konuştu: “Enflasyonla mücadelede ortaya çıkan sıkıntıları hafifletmeye yönelik ve özellikle üretimi destekleyebilecek ekonomi politikası adımlarına ihtiyaç artmış görünüyor. Merkez Bankası ve BDDK’nın son dönemde artan kredi kartı borç ödemelerindeki sıkıntılara yönelik olarak yeni bir yapılandırma sürecini başlatması, benzer adımların önümüzdeki süreçte de gelme ihtimalini artırıyor. Hâlâ çok yüksek olmakla birlikte düşme eğilimine giren yıllık enflasyonun yıllık bazda %50’nin altına geldiğini, Merkez Bankası’nın rezervlerinin 160 milyar dolarlara yaklaştığını, cari işlemler açığının Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’ya oranının %2’lere inmeye başladığını gözlemliyoruz. Bununla birlikte, bahsettiğimiz büyüme ve bunun yarattığı sıkıntıları gidermeye yönelik tamamlayıcı politikalara olan ihtiyaç da ciddi biçimde artmış görünüyor.”

Türkiye filoda 11. sırada

Konuşmasında Türkiye’nin en fazla filoya sahip ülkeler arasında 11. sıraya yükseldiğini belirten Kıran şunları kaydetti:  “2023 yılında 12. sırada yer alan ülkemiz, 1 Temmuz 2024 itibarıyla 1000 GT ve üzeri gemiler baz alındığında, DWT bazında en fazla filoya sahip ülkeler arasında 2.048 adet gemi ve 51 milyon 923 bin DWT kapasite ile 11. sıraya yükseldi. 2018 yılından bu yana birçok konuşmamda, yazılı basın röportajlarında, 30 milyon DWT olan Türk sahipli taşımacılık filomuzun, 50 milyon DWT’u aşması ve dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alması hedefimizi dile getirmiştim. Hamdolsun, bunu tonaj olarak başardık, ilk 10 arasına girmeye de 1 sıra kaldı.”

Kızıldeniz’de yaşanan aksaklıkların küresel denizyolu taşımacılığının odak noktası olmaya devam ettiğini belirten Tamer Kıran, ağustos ayında Aden Körfezi'ne gelen gemilerin toplam tonajının, 2023 Aralık ayının ilk yarısı seviyelerine göre %73 azaldığını, Kızıldeniz’deki aksaklıkların devam edeceği beklentisiyle küresel denizyolu taşımacılığında ton-mil bazında yıllık %6 artışın öngörüldüğünü dile getirdi.

Hafta başında Piri Reis Üniversitesi’nin, 2024-2025 akademik yılı açılışını gerçekleştirdiklerini belirten Tamer Kıran, üniversitenin bu yıl da öğrencilerden büyük ilgi gördüğünü, 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre yüzde 97,4 doluluk oranına ulaşarak, en çok tercih edilen üniversiteler arasında üst sıralarda yer aldığını söyledi.

Yeni akademik yılın açılış dersini de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, “Liderlik ve Girişimcilik” konusunda verdiğini belirten Tamer Kıran, “Rifat Başkanın kendine has üslubu ile anlattıklarından öğrencilerimizin feyz aldıkları çok faydalı bir ders olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 101. yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlatan Tamer Kıran, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve şükranla anıyorum” ifadelerini kullandı.

DTO Başkanı konuşmasında Gemilerin Balast Suyu Yönetimi (BWM) Sözleşmesi Uygunluğu’na yönelik önemli bir talimatın Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlandığını kaydetti. Kıran, talimatla Türk limanlarına uğrak yapan ve D-2 Standardını karşılamayan gemilere yönelik olarak Uluslararası Balast Suyu Yönetimi Sertifikası düzenlenip düzenlenmediğinin artık kontrol edileceğini belirtti.

Uluç Kedme

Uluç Kedme: Türk denizcilik sektörü pandemiyi fırsata çevirdi

Kıran’ın ardından kürsüye gelen Kerte Denizcilik’ten Broker Uluç Kedme, “Navlun ve Gemi Alım Satım Piyasaları” ile ilgili bir sunum yaptı. Kedme, pandeminin küresel deniz taşımacılığı ve tedarik zincirlerinde büyük aksamalar yaratsa da Türk denizcilik sektörünün bu dönemi fırsata çevirmeye başardığını ifade ederek, “ Türk filosu pandemi sonrası önemli büyüme kaydetmiş, gemi sayısında ciddi bir artış yaşanmıştır” dedi.

Karadeniz piyasasında nehir gemilerinde piyasalardan bağımsız ciddi yüksek navlunlar gözlemlediklerini vurgulayan Kedme, “Rusya Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle Avrupa ve diğer ülkelerin ambargoları dolayısıyla büyük tonajlarda yüklemelerin daha çok Ukrayna limanlarından olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Yavuz Turna

Yavuz Turna: Ülkemizde akredite olmuş tek alan denizcilik meslek liseleridir

İzmir'de deniz taşkınlarına karşı beton bariyerler kuruluyor İzmir'de deniz taşkınlarına karşı beton bariyerler kuruluyor

Uluç Kedme’nin ardından Hasan Kemal Yardımcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Denizcilik Alan Şefi Yavuz Turna da meclis toplantısında söz aldı.

Turna, “Mesleki eğitim politikaları sektör olmadan yürümüyor. Sizlere ihtiyacımız var. Meslek lisesinden gelenleri tercih edin. Bu çocukların alt yapısı hazır. Gemilerinizin tamir işlerini meslek lisesi mezunlarına emanet ediyorsunuz” dedi. Yavuz Turna, “Ülkemizde akredite olmuş tek alan denizcilik meslek liseleridir. Şu anda 45 denizcilik meslek lisesi var. Bunların alt yapı sorunları bakanlığın ödenekleriyle çözüldü” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının ardından Tamer Kıran, denizcilik eğitimine katkılarından dolayı bir plaket verdi.

Serdar Akdemir

Sürdürülebilirlik İhtisas Komisyonu Başkanı Serdar Akdemir de söz alarak Piri Reis Üniversitesi’nde düzenlenen "Denizcilikte Yeşil Dönüşüm Zirvesi" hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Orhan Dinç

Orhan Dinç: Yunan adaları tercihi mavi yolculuk sektörünü olumsuz etkiledi

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç de kürsüye gelerek turizm sezonunu değerlendirdi. Dinç, fiyatların yüksek olması nedeniyle müşteri potansiyelinin Yunan adalarını tercih etmesi nedeniyle mavi yolculukta orta segmentteki sektörün olumsuz etkilendiği söyledi. Dinç, günü birlik sektörünün ise düşüşte olduğunu belirtti.

Ekim ayı meclis toplantısı Orhan Dinç’in konuşmasının ardından sona erdi.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi