Bir Küresel Denizcilik Forumu girişimi olan Diversity Sea tarafından yayınlanan 24 sayfalık yeni bir rapora göre, küresel denizcilik sektörü 7 temel alanda çalışma koşullarını iyileştirmek için adımlar atmalı. Rapora göre sektör, denizcilerin refahını acilen iyileştirmeli, denizdeki yaşamı güvenli ve kapsayıcı hale getirmeli ve gelecek nesil denizcileri çekmek için denizcilik işgücü piyasasının değişen ihtiyaçlarına karşı geleceğe hazırlıklı olmalı.
Bulgular, taciz ve istismarın ele alınması, iş-yaşam dengesinin geliştirilmesi ve gemideki tesislerin iyileştirilmesi gibi alanların sektörün geleceği ve küresel ticaretin geleceğinin korunması açısından kritik öneme sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Sonuçlar, 50.000'den fazla veri noktası oluşturmak üzere 400 denizcinin ve 12 büyük denizcilik şirketinin katıldığı 10 aylık küresel bir işbirliğinin sonucunda ortaya çıktı.
Denizcilerin yüzde 58'i denizde cinsel suistimale maruz kaldı
Rapor birçok şok edici istatistik içeriyor. Örneğin, Nautilus International tarafından yapılan bir anket, denizcilik çalışanlarının yaklaşık %42'sinin denizde zorbalık, taciz veya ayrımcılıkla karşılaştığını ortaya koyarken, Safer Waves %58'inin denizde cinsel suistimale maruz kaldığını bildirdi.
Raporda yer alan tahminler, tüm denizcilerin %8 ila %25'inin taciz ve zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Kadın denizciler için bu oran %50'nin üzerinde. Sadece 2023 yılının ilk çeyreğinde, Uluslararası Denizciler Refah ve Yardım Ağı (ISWAN) taciz ve zorbalık vakalarında bir önceki çeyreğe göre %45'lik bir artış olduğunu ve bu vakaların çoğunun üst düzey zabitlerin tacizini içerdiğini bildirdi.
Raporda, “Kötü çalışma koşulları küresel ticaret için uzun vadeli riskler oluşturmaktadır. Denizci işgücü açığı son 17 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştır ve ağustos ayında bazı bankalar denizcilerin refahını riske atan armatörlere kredi vermeyi kesebileceklerini belirtmişlerdir” denildi.
Raporun bulguları, sektör genelinde anlamlı bir değişim için 7 kritik alan belirledi. Bunlar arasında istismar ve tacize karşı sıfır tolerans, denizcilerin aşırı saatlerde çalışma baskısından kaçınmak için iyileştirilmiş sözleşmeler, gelişmiş internet ve sosyal bağlantı, garantili yardım hattı erişimi ve hamile olmanın ya da evde ailevi sorumluluklara sahip olmanın denizcilerin denizde çalışmasını ya da geçimini sağlamasını engellememesini sağlamak için ebeveyn desteği yer alıyor. Diğer tavsiyeler arasında kapsayıcı kişisel koruyucu ekipman, adalet ve eşitliği teşvik etmek için şeffaf eğitim ve değerlendirme sistemleri ve denizde kariyer ilerlemesinin iyileştirilmesi bulunuyor.
Global Maritime Forum'un insani sürdürülebilirlik direktörü Susanne Justesen'in liderliğinde yürütülen proje, denizcilerin koşullarını iyileştirmek amacıyla 2025 yılı başlarında bu bulguları kapsamlı bir rapor ve kılavuz ilkeler haline getirecek. Bu kılavuz ilkelerin denizcilik şirketlerine, kurumlarına, düzenleyicilere ve akademisyenlere denizde gelecekteki çalışma ortamını şekillendirmede ve sektörün karşılaştığı bazı temel işgücü zorluklarının üstesinden gelmede yardımcı olması umuluyor.
Kaynak: splash247.com