Denizcilik bölümlerinde okuyan öğrencilerin çatı örgütü Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER), sektörün paydaşları ile geleceğin sektör çalışanlarını bir araya getirmeye devam ediyor.

Dernek, 23. Ulusal Denizkızı Kongresi için hazırlıklarını sürdürüyor. Mayıs ayında yapılması planlanan kongre öncesi Denizci Öğrenciler Derneği (DÖDER) Başkanı Açelya Kara 7DENİZ’e açıklamalarda bulundu. Başkan Kara, sponsorlara destek çağrısında bulundu.

DÖDER’in 3. kadın başkanı

Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olan Açelya Kara, okula adım attığından beri derneğin içinde olduğunu belirterek, “Denizcilik geçmişi olmayan bir aileden geliyorum. Hiç fikrim yokken DÖDER’le tanıştım” dedi.

DÖDER’in 15 yıl aradan sonra seçilen 3. kadın başkanı olan Kara, “Bu önemli bence. Çünkü erkek egemen bir sektörde okuyoruz, çalışıyoruz. Bu sektörde kadın başkanların STK’larda önemli rol üstlendiğini düşünüyorum. Temsil ettiğim için de mutluyum” şeklinde konuştu.

DÖDER’in 1999 yılında denizci öğrencilerin sorunlarını çözmek amacıyla kurulmuş bir dernek olduğunu hatırlatan Kara, “Şu anda da tüm denizcilik öğrencilerini tek çatı altında toplayarak onların problemlerini dile getirmeye, sorunlarına çözüm önerileri sunmaya ve bunları gerekli mercilere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında öğrencileri henüz okul sıralarındayken birbirimize dost gözüyle bakmak için bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. İleride beraber çalışacağımız arkadaşlarımızla önce dost olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Denizkızı Kongresi mayıs ayında

23. Ulusal Denizkızı Kongresi’ni bu yıl Antalya’da 2-5 Mayıs tarihlerinde yapmayı planladıklarını söyleyen Açelya Kara, “Özellikle bu yıl denizcilik eğitimi konusu üzerinde durmak istiyoruz. Denizciliğin sorunları üzerine konu başlıkları belirliyoruz. Güncel denizcilik konularını, gelişen denizcilik hakkında, ‘Türkiye’deki denizci öğrenciler niçin geride kalıyor?’, bunları konuşmak istiyoruz” dedi.

Esenyel Partners ‘Deniz Hukuku’ Avukatları dümen başına geçti Esenyel Partners ‘Deniz Hukuku’ Avukatları dümen başına geçti

“Eğitim Çalıştayı düzenleyeceğiz”

Denizcilik eğitimi veren üniversiteler arasındaki yeterlilik konusunda farklılıklar yaşandığını belirten DÖDER Başkanı, “Bunu arkadaş olmadan bilemiyoruz. Bu sene bu konunun büyük bir problem olduğunu fark ettik. Okuldan okula müfredatlar çok değişiyor. Bir okulda olan problem başka bir okulda çoktan çözülmüş oluyor. Bu okul yönetimleriyle ilgili engeller yüzünden diğer okullarda bu sorunlar çözülemiyor” dedi.

Bu nedenle 17 Mart Pazar günü Eğitim Çalıştayı düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Kara şunları kaydetti: “Türkiye’deki tüm denizcilik bölümlerinden arkadaşlarımızla birlikte kendi bölümlerindeki problemleri masaya yatıracağız. Sadece problemleri dile getirip çekilmek istemiyoruz. Gerekli çözüm önerilerini de sunmak istiyoruz. Görevimiz bunları dile getirip yetkili mercilere ulaştırmak.”

DÖDER başkanlığının bir bayrak yarışı olduğunun altını çizen Kara, “Bu bayrağı ileriye götürmemiz gerekiyor. Ekip arkadaşlarımızın da benden sonra devam etmeleri gerekiyor. Bilgilerimi doğru aktarmam gerekiyor ki bayrağı ileriye taşıyabilsinler. Üzerimizde böyle bir sorumluluk var. Yerimizde duruyorsak geriye gidiyoruzdur. Sürekli kendimizi yenilememiz gerekiyor” dedi.

“Ben yapamazsam ‘kadın başkan yapamadı’ olur”

Başkan olmanın yanında ‘kadın başkan’ olmanın da ayrıca sorumluluk yüklediğini belirten Açelya Kara, “Kadın başkan olarak ‘Ben yapamazsam ‘kadın başkan yapamadı’ olur maalesef. Benim yaptığım bir yanlış DÖDER başkanına değil DÖDER’in kadın başkanlarına geliyor. Daha temkinli olmam gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Denizkızı Kongresi’nde tek konu üzerine yoğunlaşmadıklarını vurgulayan Kara, “İstiyoruz ki oraya gelen tüm denizci öğrenciler sektördeki her konu hakkında fikir sahibi olsun ve az da olsa konuşsun, bu onları araştırma yapmaya teşvik etsin. Sektörde her alan iç içe. Ben gemi inşa öğrencisiyim ama bir işletme firmasında çalışıyorum. Tüm öğrenciler alanlarından farklı yerlere yönelebilirler” diye konuştu.

“Hiçbir öğrencinin maddi yetersizlikler yüzünden geride kalmasını istemiyoruz”

Öğrencilerin kongreye gelebilmeleri için çalışmaları, sorumluluk almaları, bazı organizasyonları yapabilmeleri ve iletişim becerilerini güçlendirmeleri gerektiğini dile getiren Kara şunları söyledi: “Kongreye gelen her öğrenci şirketlerin istediği kalifiye, kendini ifade edebilen, sorumluk alabilen iletişim becerisi yüksek öğrenciler. Şirketler kongreye gelince bu öğrencilerle de bir araya gelmiş oluyorlar. Kongrede yaptığımız etkinliklerle öğrencileri yakından tanımış oluyorlar. Beraber çalışmak isteyecekleri arkadaşları ya da almak isteyecekleri stajyerleri görmüş oluyorlar. Bu şekilde şirketlere yarar sağladığımızı düşünüyorum.

Bunu yaparken öğrencinin maddi olarak geride kalmasını istemiyoruz. Hiçbir öğrencinin maddi farklılıklar, yetersizlikler yüzünden geride kalmasını istemiyoruz. Etkinliklerimizi yaparken dönem içindeki etkinliklerden para almıyoruz. Kongrede de temsili ücret talep ediyoruz.”

"Denizcilik sektöründen destek talep ediyoruz"

23. Ulusal Denizkızı Kongresi'nin emekle yapılabilen bir etkinlik olduğunu kaydeden Kara, “Bunun yanında büyük de bir maddiyat gerektiriyor. Öğrenciye yük olmamak için denizcilik sektöründen destek talep ediyoruz. Biz gerçekten zengin bir sektörüz. Genele bakınca öğrenciye destek olan da bir sektörüz. Belki ülkemizin içinde bulunduğu durumdan dolayı bu sene maddi anlamda bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Sponsorluk bulmakta zorluk çekiyoruz. Sektörden destek istiyoruz. Kongre kar amaçlı değil, öğrencileri bir araya toplayıp, sektör temsilcileriyle buluşturmak, fikir alışverişinde bulunmak, öğrenciler ve sektör arasında network oluşturmak istiyoruz” dedi.

Kongrenin içeriğine ilişkin de bilgi veren DÖDER Başkanı şunları söyledi:
“Kongrede denizcilik eğitimi, dönüştürülebilir enerji, çevre hakkında paneller, yeni regülasyonlar hakkında paneller olacak. Yeni teknolojilerle, insansız araçlarla ilgili panellerimiz olacak. Gündemi takip etmeye çalışıyoruz. Eğitimi her zaman konuşacağız ama öğrencinin takip etmesi gereken gündemden de geri kalmak istemiyoruz.

Kongreye gelenler soru sormaktan çekinmeyen öğrenciler oluyorlar. Öğrenciler panelistlere açık açık düşündüklerini söyleyeceklerdir, sorularını soracaklardır.”

7DENİZ