Veson Nautical, 2025’in ocak ayı itibarı ile “Gemi Sahibi En İyi 10 Ülke” raporunu yayınladı.

Kıdemli İçerik Analisti Rebecca Galanopoulos’un hazırladığı son rapora göre Çin 255 milyar ABD doları değerindeki filosuyla Japonya'yı geride bırakarak ilk sıraya yerleşti. İsviçre ise bu yıl 68 milyar dolarlık filo değeriyle ilk 10'a yeniden girdi. Almanya üst üste ikinci kez küresel sıralamasında düşüş yaşadı ve bu yıl 9. sıradan 10. sıraya geriledi.

Veson Nautical'ın raporuna göre ‘en iyi 10 armatör ülke’ sıralaması şöyle:

1-Çin

Çin gemi sayısı bakımından ilk sıradaki yerini korurken, 255 milyar ABD doları ile Japonya'yı geride bırakarak en değerli filo sıralamasında da liderliği ele geçirdi. Çin'in sırasıyla 68,4 milyar ABD Doları ve 63,5 milyar ABD Doları ile en değerli dökme yük ve konteyner filolarına sahip olması, özellikle her iki sektörün değerlerinin geçen yıl artmış olması nedeniyle lider konumlarına katkıda bulundu. 

Bunun nedeni, Kızıldeniz'deki krizin bir sonucu olarak gelişen piyasa temelleri ve gemilerin çatışmalardan kaçınmak için Ümit Burnu'nun etrafından dolaşmasıyla çoğu sektör için artan ton-mil talebi oldu. 

Örneğin, 180.000 DWT'luk 20 yaşındaki Capesize'ların değerleri geçen yıl yaklaşık %26,98 artarak 13,86 milyon ABD dolarından 17,6 milyon ABD dolarına yükseldi. 1.750 TEU'luk 20 yaşındaki Handy konteynerlerin değerleri de son bir yılda %171,86 oranında artarak 5,97 milyon ABD dolarından 16,23 milyon ABD dolarına yükseldi. 

Çin aynı zamanda 1.764 gemilik filosu ve 47,9 milyar ABD doları tutarındaki mevcut filo değeri ile en fazla sayıda tankere sahip ülke. 

2-Japonya

Japonya, 2024 yılında 206,3 milyar ABD doları olan toplam filo değerinin 2025 yılı başında 231,3 milyar ABD dolarına yükselmesine rağmen bu yıl 2. sıraya geriledi. Yıllık bazda %12 artış sağladı. 

Filoya eklenen yaklaşık 60 gemiyle bulker sektöründe önemli yatırımlar gerçekleşti ve bu sektörün değerlerindeki artış filonun genel değerine kısmen katkıda bulunacak. Bulker'ların değerleri 2024 yılı boyunca 15 yılın en yüksek seviyelerinde seyrederken, daha yaşlı 20 yaşındaki Capesize'lar Ekim 2024'te 20,32 milyon ABD doları ile zirve yaptı. 

En büyük gemi sahibi ülkeler arasında Japonya, sırasıyla 40,9 milyar ABD doları, 15,1 milyar ABD doları, 1,3 milyar ABD doları ve 24,8 milyar ABD doları değerindeki LNG sektörü, LPG gemileri, rafineriler ve araç taşıyıcıları için hem değer hem de büyüklük açısından en büyük filolara sahip. 

3-Yunanistan

Yunanistan hem toplam değer hem de filosundaki gemi sayısı bakımından bir kez daha 3. sıradaki yerini korudu. Çin daha fazla tankere sahip olsa da, Yunan tanker filosunun değeri 71,3 milyar ABD doları ile oldukça yüksek ve Çin'i 23,3 milyar ABD doları ile geride bırakıyor. 

Son birkaç yılda, Kızıldeniz bölgesindeki çatışma ve devam eden Rusya yaptırımları gibi çeşitli jeopolitik koşullar ton-mil talebinin artmasına neden oldu. Bu artış, yıl boyunca yüksek seviyelerde seyreden tanker kazançlarını ve dolayısıyla değerlerini destekledi. Örneğin, 75.000 DWT'luk 10 yaşındaki LR1'lerin değerleri 2024 sonunda son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak yıllık %14,58 artışla 38,27 milyon ABD dolarından 43,85 milyon ABD dolarına yükseldi.

Yunanistan aynı zamanda 143 gemi ve 32,4 milyar ABD doları değerindeki filosuyla en büyük ikinci LNG filosunun sahibi olmaya devam ediyor. Bu filonun değeri geçen yıla göre 1 milyar ABD dolarının biraz üzerinde arttı çünkü bu sektörün değerleri, talepteki artışa bağlı olarak son birkaç yıldır yüksek seviyelerde kaldı. 

4-Amerika Birleşik Devletleri

ABD, son rapora göre 16,5 milyar ABD dolarının üzerinde bir artış göstererek 116,4 milyar ABD doları tutarındaki toplam filo değeriyle 4. sıradaki yerini korudu. 

Kruvaziyer sektörü 58,6 milyar ABD doları ile ülkenin en güçlü denizcilik varlığı olmaya devam ederken, ABD'nin dünyanın en büyük kruvaziyer sahibi olma konumunu sağlamlaştırdı. Önde gelen iki kruvaziyer şirketi Carnival ve Royal Caribbean'ın merkezlerinin ABD'de olduğu düşünüldüğünde, bu beklenen bir durum. Veson Nautical'ın son raporundan bu yana, ABD'nin kruvaziyer sektöründeki hakimiyetini sürdürmesiyle filo neredeyse 10 milyar ABD doları arttı.

Ancak 40 gemilik filosuyla ABD, sırasıyla 88 ve 50 gemiye sahip olan Japonya ve Türkiye'nin gerisinde yer alıyor. 

5- Singapur

Singapur, geçen yıla kıyasla 21 milyar ABD dolarının üzerinde bir artışla 107,2 milyar ABD doları tutarındaki filo değeriyle bu yıl da 5. sıradaki yerini korudu. Sahip olunan gemi sayısı bakımından da dördüncü sırada yer alıyor. 

Singapur'un LPG ve OSV filoları, her biri 14 milyar ABD doları ve 4,4 milyar ABD doları değerinde olmak üzere küresel olarak en değerli ikinci filolar. Güçlü LPG piyasası bu sektörün değerlerini iyileştirmeye devam ederken, son rapora göre yaklaşık %50,5'lik önemli bir artış kaydedildi. 

Denizcilik yakıtı satışları Kızıldeniz sapmalarıyla arttı Denizcilik yakıtı satışları Kızıldeniz sapmalarıyla arttı

6-Güney Kore

Güney Kore bu yıl da 6. sıradaki yerini korudu ve filosunun değeri geçen yıldan bu yana yaklaşık 2 milyar dolar artarak 69,6 milyar dolara ulaştı.

Bununla birlikte, geçen yıl BAE gibi yeni katılan ülkeler tarafından geçilen ülke, gemi sayısı bakımından ilk 10'un dışında kalmaya devam ediyor. 

Güney Kore'nin LNG sektörüne yaptığı yatırımlar karşılığını vermeye devam ediyor ve bu sektörün değerleri 17,2 milyar ABD doları ile dördüncü sırada yüksek seviyelerde kalmayı sürdürüyor. 

Güney Kore küresel otomobil ihracatçısı olarak kilit rolünü korudu. Önceki yıllarda olduğu gibi, yeni inşa sektörüne önemli yatırımlar yapıldı. Glovis, Guangzhou CSSC'de inşa edilecek ve 2028 yılına kadar teslim edilecek, her biri 125 milyon ABD doları tutarında altı LCTC gemisi için sipariş verdi.

7-İngiltere

Gemi sayısı bakımından ilk 10'da yer almasa da, İngiltere üst üste ikinci yıl filo değeri sıralamasında bir basamak yükselerek 7. sıraya yerleşti. 

İngiltere filosunun değerinin %25'inden biraz fazlasını oluşturan kruvaziyer sektörü, İngiltere için en değerli sektör. Bunu %17 ile konteyner sektörü takip ederken, piyasa temellerinin ve değerlerinin iyileşmesi nedeniyle geçen yıla göre yaklaşık %2 artış gösterdi. Tanker sektöründe devam eden güçlü kazanımlar nedeniyle, İngiltere tanker filosunun değeri son rapordan bu yana yaklaşık %32 oranında artarak Ocak 2024'te 7,2 milyar ABD dolarından Ocak 2025'te 9,5 milyar ABD dolarına yükseldi. 

LPG sektörüne yapılan son yatırımların bir sonucu olarak, bu filonun değeri 5,3 milyar ABD doları civarında sabit kaldı. 

8-Norveç

İngiltere'nin bir sıra gerisinde kalan Norveç, son rapora göre yaklaşık 10 milyar ABD doları artışla 68,5 milyar ABD doları toplam filo değeriyle 8. sırada yer alıyor. 

Bu artış büyük ölçüde gaz sektörüne yapılan yatırımlardan kaynaklanıyor. Norveç LNG filosunun değeri 13,6 milyar ABD doları ile ülkenin toplam filo değerinin yaklaşık %20'sini oluşturuyor. LPG filosu ise 3,1 milyar ABD doları ile yaklaşık %4,5'lik bir paya sahip. Tankerler de Norveç filosunun %16 gibi önemli bir yüzdesini oluşturuyor ve 10,9 milyar ABD doları değerinde.

Norveç aynı zamanda geçen yıla göre 1 milyar ABD dolarının üzerinde bir artışla 10,8 milyar ABD doları ile toplam filo değerinin yaklaşık %15,8'ini oluşturan araç taşıyıcılarının da en büyük ikinci sahibi.

9-İsviçre

İsviçre bu yıl 68 milyar dolarlık filo değeriyle ilk 10'a yeniden girdi. Bu büyük ölçüde, MSC'nin devam eden yatırımlarının yanı sıra iyileşen piyasa duyarlılığı nedeniyle konteyner değerlerinin güçlenmesinden kaynaklanıyor.  

2024 yılında, İsviçre merkezli MSC, son birkaç yıldaki harcama eğilimini sürdürerek, filosuna ağırlıklı olarak konteyner sektöründe olmak üzere 63 adet ikinci el gemi daha ekledi ve ayrıca, tamamı Çin tersanelerinde inşa edilmesi ve 2026-2029 yılları arasında teslim edilmesi planlanan ULCV'ler ve yYeni Panamax konteyner gemilerinin bir kombinasyonunu içeren 64 yeni sipariş verdi. 

10-Almanya                                 

Almanya üst üste ikinci kez küresel sıralamasında düşüş yaşadı ve bu yıl 9. sıradan 10. sıraya geriledi. Geleneksel olarak Alman filosunun önemli bir kısmı konteyner gemilerinden oluşuyor ve gemi sayısı bakımından ikinci sırada yer alıyor. 

Bununla birlikte, parasal açıdan bakıldığında, Alman filosu 27,7 milyar ABD doları değeriyle 5. sırada bulunuyor. Bu değer, Alman filosunun 17,8 milyar ABD doları değerinde olduğu son rapora göre önemli bir yükseliş ve yaklaşık %55,6'lık bir artış anlamına geliyor. 

7DENİZ ÖZEL HABER