Ege Denizi için 'sarı kod' uyarısı Ege Denizi için 'sarı kod' uyarısı

Danica Crewing Specialists tarafından yapılan yeni bir ankete göre, yetkin denizci açığı tüm sektörlerde denizcilik sektörünü etkilediğinden, denizci maaşları dünya genelinde artmaya devam ediyor. Anket, mevcut iş tekliflerinin fazlalığı nedeniyle denizcilerin daha seçici davranabildiğini ve pozisyonları yalnızca maaş üzerinden değil, aynı zamanda daha uygun bir işe başlama tarihi veya daha genç gemilerden oluşan bir filo gibi hususlar üzerinden de seçebildiğini gösteriyor.

Bu yıl tüm gemi tiplerinde ücret artışları gerçekleşti. Anket, kuru yük gemilerindeki Hintli kıdemli zabitlerin en yüksek ücretleri almaya devam ettiklerini ortaya koydu. Hintli zabitler Doğu Avrupalı ve Filipinli meslektaşlarından yaklaşık %10 daha fazla ücret alıyorlar. 

Danica Crewing Specialists CEO'su Henrik Jensen şu yorumu yaptı: “Genel bir gemiadamı sıkıntısı ve yetkin gemiadamı arayışının yanı sıra şu anda çoğu gemi sahibinin mali durumunun daha iyi olması, işverenleri ücretlendirme konusunda daha cömert kılıyor ve ücretlerin artmaya devam etmesine neden oluyor.”

Jensen ayrıca sahte deneyim içeren CV'lerde ciddi bir artış olduğu konusunda da uyarıda bulunarak, “Denizciler bu sahte CV'lerin hazırlanmasına yardımcı olması için bazı danışmanlar kullanıyorlar ve sahtecilik seviyesi oldukça ileri düzeyde” dedi.

Danica, dünya çapında yaklaşık 70 bin denizciden oluşan veri tabanını araştırdı ve sosyal medya aracılığıyla diğer mürettebata ulaştı. 
Veriler mayıs ve eylül 2024 tarihleri arasında toplandı.

Yetkin mürettebat için kıyasıya bir rekabetin yaşandığı bir dönemde, denizcilerin refahının işverenler için bir öncelik olması beklenebilir. Ancak Danica 2024 Denizciler Anketi, mürettebatın refahına ilişkin kaygılarda artış olduğunu gösteriyor. Özellikle, yiyecek ve içme suyu sıkıntısı çektiğini bildiren denizcilerin sayısı 2019'da %20'den %25'e yükselerek endişe verici bir şekilde artmaya devam ediyor. 

Maaşlarının zamanında ödenmediğini bildiren denizcilerin oranı %35 ile yüksek seyretmeye devam ederken, bu oran 2023'e kıyasla sadece %1 daha az. Yüzde 7'lik bir kesim ise maaşlarını tam olarak alamadıklarını belirtiyor. Pandemiden bu yana zamanında işten çıkarılmayan denizcilerin sayısı önemli ölçüde azalmış olsa da, hâlâ her 5 denizciden biri evine zamanında dönemiyor. 

Katılımcıların 8'de biri denizde zorbalık ve tacize maruz kaldığını, %35'i ise yasal dinlenme saatleri kurallarına uyulmadığını bildirdi. Son sözleşmeleri sırasında kendilerini ruhsal olarak depresyonda hisseden denizcilerin sayısı 2023'te %11 iken, 2024'te %14'e yükseldi.