Danimarka 'dünyanın ilk yeşil metanolle çalışan' gemisini hizmete açtı. Yeşil metanollü gemi dizel yakıtlı muadillerine göre yüzde 95'e varan oranda karbon salınımını azaltabiliyor.
Danimarka 'dünyanın yeşil metanolle çalışan ilk dev nakliye (shipping) gemisini' hizmete soktu.
Kısaca hidrojen ve biyoyakıt karışımı denilebilecek olan 'yeşil metanol' yakıtıyla çalışan gemi, dizel yakıt kullanan muadillerine göre 'yüzde 95'e varan oranda daha az' karbon salınımı yapıyor.
Bu da, dünyada sera gazına en çok sebebiyet veren sektörlerin başında gelen uluslararası gemi nakliyatı için devrim niteliğinde.
Dünyanın en büyük uluslararası gemi nakliyat firması Danimarkalı Maersk'e ait geminin açılışını Kopenhang Limanı'nda Avrupa Parlamentosu Başkanı Ursula von der Leyen yaptı.
Von der Leyen yaptığı konuşmada Maersk firmasının bu atılımı sayesinde senelik 2.75 milyon ton karbondioksit gazının atmosfere salınımının önleneceğini kaydederek, "Bu gemi, Avrupa'nın iklim değişikliğiyle mücadeleye öncülük ettiğinin en önemli kanıtlarından biridir." dedi.
Birkaç sene önce göreve geldiğinde sıfır kabon salınımlı nakliyat sektörü fikrinin bir hayalden ibaret olduğunu dile getiren Von der Leyen, Maesrk firmasının Avrupa Yeşil Antlaşması (European Green Deal) desteklerini iyi değerlendirdiğini ve bunu 'Danimarkalılara özgü ileri görüşlülükle" yaptığını söyledi.
Laura Maersk adlı 172 metre uzunluğundaki gemi tek seferde 2136 konteyner haznesi taşıyabiliyor. Danimarkalı nakliyat şirketi bu gemilerden toplamda 25 adet sipariş verdi. Bu yatırımla sektör devi Maersk firması, Avrupa'nın 2050 yılında ulaşım ve nakliyat sektöründe sıfır karbon salınımı hedefi için önemli bir adım atmış oldu.
Söz konusu gemilerde kullanılacak yeşil metanolün Danimarka'daki güneş panelleri ve rüzgar türbinleri kullanılarak yüzde 100 oranda 'sürdürülebilir ve temiz' sistemlerde üretileceği kaydedildi.
Metanol ve yeşil metanol nedir? Farkları neler?
Dizel ve benzinli araçlara alternatif olarak düşük maliyeti nedeniyle araçlarda da sıklıkla kullanılan metanol (metil alkol) adlı sıvı, otomobil endüstrisinde hidrojen ve biyoyakıtın karışımıyla elde ediliyor.
Organik bir madde olan metanol en kısa şekilde "alkolün en yalın hali" (CH3OH) olarak tanımlanabilir.
Zehirlidir ve alkol ve diğer organik biyoyakıtlarla karıştırılarak enerji elde etmede kullanılır.
Otomobil, motorsiklet, otobüs, kamyon, gemi gibi vasıtalarda kullanımı oldukça yaygın.
Metanol ayrıca karbondioksit gazının sıvılaştırılmasıyla da elde edilebilir. Zira "yeşil metanol" denilen yakıt işte bu şekilde hayatımıza giriyor.
7DENİZ