Fransa'da gündeme gelen ek gelir vergisi ile ilgili taşımacılık devlerinden CMA CMG'den itiraz yükseldi.
Bu kazanç vergisi, bütçedeki 60 milyar euroluk deliği kapatmak amacıyla varlıklı hane halklarına yönelik vergi artışları ve bir dizi harcama kesintisi ile birlikte geliyor.
Aralarında CMA CGM'nin de bulunduğu bazı kârlı şirketler, iki yıllık bir süre zarfında yaklaşık 870 milyon dolar ödeyebilir.
CMA CGM CEO'su Rodolphe Saadé, eylül ayında Reuters'e verdiği demeçte, “Kâr eden şirketler için bir dayanışma katkısı olursa, CMA CGM kendi payına düşeni yapacaktır” dedi, ancak özellikle pandemiden bu yana birçok Avrupalı taşıyıcının büyük ölçüde yararlandığı tonaj vergisinde herhangi bir değişikliğe karşı olduğunu yineledi.
Ancak taşımacılık devinin CFO'su Ramon Fernandez, CEO'su Rodolphe Saadé ile çelişen bir açıklama yaptı. Fernandez, Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, verginin şirketine iki yıl içinde yaklaşık 800 milyon euroya mal olacağını ve bunun CMA CGM için "rekabet dezavantajı" oluşturacağını söyledi. Fernandez ayrıca ek verginin filoya yatırım yapılabilecek fonları ortadan kaldırdığını söyledi.
2020'de Paris, Covid döneminin başlarında yaşanan karantina, denizcilik hatlarının büyük kayıplar yaşayacağını gösterdiğinden, devlet garantili 1,05 milyar dolarlık bir krediyle taşımacılık şirketlerini destekledi. Sonuçta nakliye şirketleri pandemiyi 300 milyar doların üzerinde toplu kârla atlattı ve CMA CGM 2021, 2022 ve 2023 yıllarında sırasıyla 17,9 milyar dolar, 24,88 milyar dolar ve 3,64 milyar dolar net gelir bildirdi.