Dünyadan

Çin'den okyanus konteyner taşımacılığında rekor talep

Oslo merkezli navlun karşılaştırma firması Xeneta'ya göre, Çin'den Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa'ya deniz konteyner taşımacılığı talebi, Kızıldeniz'deki aksaklıklar nedeniyle tedarik zincirlerini güvence altına almaya çalışan ithalatçıların etkisiyle Haziran 2024'te rekor seviyelere ulaştı.

Abone Ol

Bu hafta açıklanan son veriler, haziran ayında Çin'den Kuzey Avrupa'ya 800.000 TEU'luk rekor bir sevkiyat yapıldığını gösterirken, Çin'den Kuzey Amerika'ya yapılan ticarette 1,36 milyon TEU ile en yüksek haziran hacmi görüldü. Haziran 2024, Covid-19 salgını sırasında 2020 ve 2021'in sonlarındaki en yüksek sevkiyat hacimlerini takiben kayıtlardaki en yüksek 8. ay oldu.

Xeneta Baş Analisti Peter Sand konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kızıldeniz'deki çatışma, okyanus tedarik zincirlerinin geleneksel mevsimselliğini önemli ölçüde değiştirdi. Endişeli nakliyeciler, pandemi yıllarındaki kaosun tekrarlanmasını önlemek için yılın başlarında mal ithal etmek için acele ediyor."

Haziran ayındaki rekor hacimler, Uzak Doğu'dan ABD ve Kuzey Avrupa'ya yapılan ticarette ortalama spot fiyatlarda keskin bir artışla ilişkilendirildi. ABD'nin Batı Kıyısı ve Doğu Kıyısı'na yönelik spot fiyatlar sırasıyla %144 ve %139 artarken, Kuzey Avrupa'ya yönelik fiyatlar 30 Nisan ile 1 Temmuz arasında %166 artış gösterdi.

Sand sözlerine şunları ekledi: "Nakliyeciler tedarik zincirlerini korumak için prim ödemeye razı oldular. Mayıs ve haziran aylarında sevk edilen büyük hacimler Asya limanlarında ciddi sıkışıklığa ve fiyatlarda dramatik bir artışa yol açtı. Birçok nakliyeci, yüksek maliyetlere rağmen riskleri azaltmak için Mayıs ayı gibi erken bir tarihte Noel mallarını ithal etti."

Ancak Sand, Uzak Doğu'dan ABD'nin Batı Kıyısı ve Doğu Kıyısı'na ortalama spot fiyatların sırasıyla %17 ve %3,2, Kuzey Avrupa'ya ise %1,6 oranında düşmesi nedeniyle rekor kıran talebin zirveye ulaşmış olabileceğine inandığını belirtti.

Peter Sand, "Rekor kıran hacimler ile spot piyasadaki gelişmeler arasındaki korelasyon açıktır. Ağustos ayında spot fiyatlarda görülen son yumuşama, okyanus konteyner taşımacılığına olan talebin zirve noktasının çoktan geçmiş olabileceğini ve geleneksel olarak en yoğun sezon olan temmuz ve ağustos aylarında hacimlerin daha düşük olmasının beklendiğini gösteriyor" diye konuştu.