Çin Denizi nedeniyle, Çin ve bölgedeki diğer ülkeler arasında sürekli bir egemenlik sorunu yaşanıyor. Pekin yönetimi Çin Denizi'nin kendi egemenlikleri altında olduğunu öne sürerken Malezya, Vietnam, Brunei, Tayvan ve Filipinler bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor.

6 Ağustos'ta da Çin ve Filipinler gemileri arasında bölgede bir çatışma yaşandı. İki ülke arasında savaş açacak boyuta gelen çatışmanın nedeni olarak Filipinler, "Çin sahil güvenlik ekipleri, düzenli olarak askerleri taşıyan ve erzak götüren bir gemiye saldırdı ve uluslararası yasaları çiğneyerek, gemideki insanların güvenliğini riske attı" açıklamasını yaptı. Çin tarafı ise "Filipinler gemisi yasaları çiğnedi ve sınır ihlali yaptı. Gemi yasa dışı inşaat malzemesi taşıyordu" yanıtını verdi.

Bir zamanlar ABD Donanması'nda görev yapmış, II. Dünya Savaşı'ndan kalma karaya oturmuş paslı bir gemi, Güney Çin Denizi bölgesi üzerinde Filipinler ve Çin arasındaki yeni bir diplomatik parlama noktası haline geldi.

Çin, Filipinler'den BRP Sierra Madre'yi tartışmalı resiften çekerek bölgeyi "işgal edilmemiş durumuna" geri getirmesini istedi.

Pekin, ABD'yi Güney Çin Denizi'nden nasıl attı?

Hindistan’da sürat teknesi feribota çarptı: 13 ölü Hindistan’da sürat teknesi feribota çarptı: 13 ölü

Manila, Vietnam Savaşı'nda da görev yapmış savaş gemisini bir avuç askerin üssü olarak kullanıyor. Filipinler'in, denizdeki tartışmalı bölgede Çin'in ilerleyişini denetlemesini sağlama amacıyla gemi 1999'da, İkinci Thomas Sığlığı'nda kasten karaya oturtulmuştu. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr. yönetimindeki ülke, yönünü Birleşik Devletler'e çevirirken gerginlik yeniden baş gösterdi.

Pekin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle belirtildi:

Çin bir kez daha Filipin tarafını, savaş gemisini İkinci Thomas Sığlığı'ndan derhal çekerek burayı işgal edilmemiş durumuna geri getirmeye çağırıyor. Filipinler Sahil Güvenlik'in gemisi BRP Malapascua, karaya oturmuş donanma gemisi BRP Sierra Madre'nin çevresinde devriye geziyor. (AFP) Bakanlık diplomatik kanalları kullanarak Filipinler'le konuyla ilgili "birçok kez" temasa geçtiğini ve iyi niyetlerinin "göz ardı edildiğini" de öne sürdü.Çin'in Filipinler Büyükelçisi pazartesi günü yaptığı açıklamada karşılık vermekten başka çareleri olmadığını söyledi. Huang Şilian şöyle dedi:

Çin, Filipinler tarafının geri bildirimini bekliyor ve ilgili sularda barışı ve huzuru ortaklaşa sürdürmek için her iki tarafın da mümkün olan en kısa sürede görüşmelere başlamasını umuyor.

Manila defalarca Çin Sahil Güvenliği'ni, tedarik görevlerini engelleyerek oradaki birliklerine tedarik sağlama imkanını sekteye uğratmakla suçladı. Örneğin Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü "aşırı ve saldırgan" bir hamleyle Filipinler'in bir gemisine tazyikli su sıkmıştı.Çin Sahil Güvenliği cumartesi günü Güney Çin Denizi'ndeki Filipin Sahil

7DENİZ