Dünyadan

Çin, gemilerden karbon verisi istiyor

Çin'deki yetkililer, bazı denizaşırı gemi sahiplerinden karbon emisyonlarını bildirmelerini istemeye başladı .

Abone Ol

Çin'deki yetkililer, düzenleyici çerçeve değiştikçe sektörün daha fazla incelendiğinin altını çizerek, bazı denizaşırı armatörlerden karbon emisyonlarını rapor etmelerini istemeye başladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, yerel limanlara hizmet veren seferlere ilişkin rakamların talep edilmesi bazı tanker ve konteyner gemisi sahiplerini etkiliyor. Bu hamle, AB'nin kısa bir süre önce gemiler için bir karbon vergisi kabul etmesinin ardından geldi ve Çin'in emisyon ticareti sistemini gemiciliği de kapsayacak şekilde genişletmesine yardımcı olabilir. Söz konusu uygulamaya kaç limanın dahil olduğu belli değil.

Okyanusa açılan gemiler dünya ticaretinin büyük çoğunluğunu taşıyor ve Çin'in taşıyıcıları emisyonlar için ödeme yapmaya zorlama kararı küresel denizcilik sektörü için büyük bir değişim anlamına geliyor. Çin, dünyanın ikinci büyük ekonomisi en büyük ham petrol ithalatçısı ve limanları da konteyner hacmi bakımından en büyükler arasında yer alıyor. Pekin, mart ayında Çin bandıralı gemilerden verileri toplamak üzere Şangay'da denizcilik sektörü için ilk karbon emisyonları yönetim ajansını kurdu.

Çin Ulaştırma Bakanlığı Bloomberg'in sorularına verdiği yanıtta bazı limanlara sözlü bildirimde bulunduğunu ve taleplerin Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün veri toplama gerekliliklerine yanıt niteliğinde olduğunu açıkladı. 

Çin'in denizaşırı armatörlere yönelik talepleri, Avrupa Birliği'nin bu yıl uygulamaya koyduğu ve bloğun limanlarına uğrayan gemilerin, taşıdıkları bayraklara ya da sahiplerinin nerede kurulu olduklarına bakılmaksızın karbon kirliliği için ödeme yapmalarını gerektiren karbon vergisinin ardından geldi. Gemilerin büyük çoğunluğu hala petrol türevi yakıtlarla çalışıyor ve bu yakıtlar düşük karbonlu alternatiflere göre önemli ölçüde daha ucuz.

2060'a kadar net sıfıra ulaşma sözü veren Pekin, kirlilikleri için ödeme yapması gereken sektörlerin sayısını artırarak bir karbon ticareti sistemi oluşturuyor. Şu anda enerji şirketlerini kapsayan çerçeve, çelik, alüminyum ve çimento üreticilerini de kapsayacak şekilde genişletilecek. Yine de düşük fiyatlar ve ticaret hacimleri nedeniyle ilerleme yavaş oldu.

Deniz taşımacılığı ile ilgili düzenleyici kurum olan IMO, sektörün emisyonları azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olmak için muhtemelen küresel bir standartla kurallar hazırlıyor, ancak ilerleme çok yavaş. Armatörler giderek daha da dengesiz hale gelen düzenleyici ortamdan endişe duymaya devam ediyor.

BRS Shipbrokers araştırma müdürü Andrew Wilson, “Çin bunu sadece IMO'ya baskı yapmak için yapıyor olabilir çünkü küresel bir karbon emisyonu rejimine ihtiyacımız var ya da AB'ye yetişmek için bunu yapıyor olabilirler, bunu yapmaları için güçlü bir ticari durum var” dedi.