1939 yılında kurulan Türk denizcilik sektörünün en köklü kuruluşlarından Türk Armatörler Birliği, 42. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) toplantı salonunda gerçekleşen kurula, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve sektörün çok sayıda önemli ismi katıldı.
Kurulun açılış konuşmasını Armatörler Birliği Başkanı Ahmet Bedri İnce yaptı. Armatörler birliğinin yaklaşık 100 senelik bir birlik olduğuna işaret eden İnce, birlik ve beraberlik duygusu ile birçok başarıya imza atıldığını söyledi. “Bu birlik ve beraberlik ruhu 1982’de DTO’yu doğurdu” diyen İnce, odanın kuruluşu ile birlikte saygınlığı olan bir kuruluş haline geldiğini kaydederek, denizcilik sektörünün bugünlere bu ruhla gelindiğini aktardı.
Bedri İnce’nin konuşmasının ardından kürsüye çıkan Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar, 2019-2020 Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu ile 2021-2022, bütçe tasarısını okuduktan sonra divan tarafından onaya sunuldu. Ardından Denetleme Kurulu Raporu okunup onaya sunulması, Tüzükte Yapılan Değişikliklerin onaya sunulması, Yönetim Kurulu Asıl ve Yedek üyelerinin, Denetleme Kurulu Asıl ve Yedek üyeleri ile Disiplin Kurulu Asıl ve Yedek üyelerinin seçimi yapıldı ve ardından son gündem maddesi olan dilek ve temenniler bölümüne geçildi.
‘Değişime ayak uydurmak mecburiyetindeyiz’
Dilek ve temenniler bölümünde ilk sözü yeni Türk Armatörler Birliği Başkan Cihan Ergenç aldı. Konuşmasına önceki başkan Bedri İnce’ye teşekkür ederek başlayan Ergenç, yıllarca sektöre ve kuruma hizmet etmiş Bedri İnce’ye onursal başkanlık ünvanını vereceklerini söyledi. Dünyanın çok hızlı bir şekilde değiştiğini ve buna bağlı olarak da dünya denizciliğinin de son 20 yıldır çok hızlı değiştiğini dile getiren Ergenç, “Dolayısıyla bizlerde Türk Armatörleri olarak değişmek ve bu değişime bir şekilde ayak uydurmak mecburiyetindeyiz” dedi.
‘Sektörümüzün çıkarları için çok çalışacağımıza söz veriyorum’
Yeni yönetim kurulunun genç, liyakatlı, dürüst, dik duracak, savaşacak, kavga edecek ve güvenilir olduğunun altını çizen Ergenç, “100 yıllık bu kuruluşta görevimizin zor olduğunu biliyorum. Çok çalışıp doğruları yaparak, herkesi kucaklayarak, elimizden geldiğince önce ülkemizin milli çıkarları, sonra sektörümüzün çıkarları için çalışacağımıza söz veriyorum. Başarının sırrı birlik ve beraberlik. Denizcilik camiası olarak, Armatörler Birliği olarak bu birlik ve beraberlik için elimizden gelen katkıyı, özveriyi hepimizin yapması gerektiğine inanıyorum. Biz o hassasiyetle hiçbir ayrımcılık yapmadan, herkesi kucaklayarak, elimizden geldiğince çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Çakır: Sektörümüzü daha ileri taşımamız için çalışmalıyız
Yeni seçilmiş yönetim kuruluna başarılar dileyen Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ise, “Elbirliği ile bütün paydaşlar olarak birlik ve beraberlik içinde sektörümüzü daha ileri taşımak için çalışmamız gerektiğine inanıyorum” dedi. Denizcilik sektörünün sadece denizciler için değil, ülkenin zenginleşmesi açısından önemli olduğuna işaret eden Çakır, “Bu ne kadar uzun sürerse denizcilerimiz o kadar daha iyi gelişir. Yatırımlar daha çok büyür, daha büyük projeler hayata geçer. Ülkemiz ve insanımız kazanır. Bunlar milli değerdir. Biz gemi sahipleri olarak faaliyetlerimizde milli ekonomiyi büyütüyoruz, iş üretiyoruz, aş üretiyoruz ve ülkemiz zenginleşiyor” diye konuştu.
Armatörler Birliği ve DTO sektörü el ele bugünlere taşıdı
Genel Kurul’da son konuşmayı İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran yaptı. 42. Olağan Genel Kurul’un sektöre hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Kıran, Türk Armatörler Birliği’nin Türk denizciliğinin gelişiminde fevkalade bir rol oynadığını ve önemli işler yaptığını aktardı. DTO’nun 1982’de kurulmasıyla, Armatörler Birliği’nin misyonunu üstlendiğini dile getiren Kıran, her iki kurumun yönetimlerinde de sektörün değerli büyüklerinin önemli görevleri yerine getirdiğini belirterek, “Bu iki kurum DTO ve Armatörler Birliği, iç içe bu sektör için çalışmışlar. Bir yere kadar bu iki kurum getirmiş. Hakikaten bu çok önemli. Çünkü dünyanın bu ekonomik düzeninde ancak mücadele ile bir yerlere varabilirsiniz. Büyüklerimiz bu işleri böyle yapmışlar. Uğraşmışlar, zorlamışlar, çalışmışlar, çabalamışlar. Büyük fedakarlıklar ortaya koyarak Türk denizciliğinin bugünlere gelmesini sağlamışlar. Yeterli mi? Tabi ki değil. Biz inşallah çok daha da ilerilere götüreceğiz” dedi.
Armatörleri zorlu bir süreç bekliyor
Armatörler Birliği’nin bu süreçte üzerine düşen görevleri son derece başarılı bir şekilde yerine getirdiğini ifade eden Kıran, “İşin mutfağında çok fazla olmamakla birlikte daha kapsayıcı ve kavrayıcı bir rol üstlenmiş. Ama bugünkü seçimden sonra daha fazla fiilen mutfakta göreceğiz. Odamıza daha fazla destek olacak” dedi. Kıran, şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönem çok zorlu bir dönem. Armatörler için çok zorlu olacak. Regülasyonlar baş döndürücü hızla değişiyor. Birinin ne olduğunu daha tam anlayamadan yeni bir şeyler gündeme geliyor. Dün scrubber konuşuyorduk. Bugün başka bir şey. Elektrikli, pilli bataryalı gemiler, tekneler diyorduk, bugün onları artık konuşmuyoruz. Artık metanol, hidrojen yakıtlardan bahsediyoruz. Teknolojileri tam çözemeden bambaşka bir boyuta geçtik… Dolayısıyla böyle bir dönemde bütün alışkanlıklarımızı unutmamız gerek. Önümüzde çok zorlu bir süreç var ve bunun bir numaralı muhatabı armatörler. Dolayısıyla armatörlerimize çok sıkı çalışmak görevi düşüyor. Yeni dönemde Armatörler birliği ile mutfakta daha fazla iş yapmayı arzu ediyorum. Önümüzdeki dönemde Armatörler Birliği ve KOSDER ile ilişkilerin yakınlaştırılmasını arzu ediyoruz. Neticede birlik ve beraberlik olduğu sürece güçlü olabiliyoruz. Ankara’da sesiniz ne kadar güçlü çıkarsa sektör için iş yapma, yaptırma imkanı daha çok artıyor. Pandemi denizcilik sektörünün önemini herkese gösterdi. Dolayısıyla herkes buna göre kararlarını revize etmek, politikalarını belirlemek durumunda. Bu avantajı kullanarak inşallah bu yeni dönemde sektörü çok daha ileriye taşırız” ifadelerini kullandı.
7DENİZ - ÖZEL