Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Meclis, IMO 32’nci oturumunda 18 Mayıs’ı Uluslararası Denizci Kadınlar Günü olarak kabul etti. 2021 yılında ilan edilen karar kapsamında denizcilik sektöründeki kadınların işe alınması, denizcilikte kadın istihdamının teşvik edilmesi, sektörde kadın profilinin yükseltilmesi, kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırarak bağlılığın güçlendirilmesi, cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve tüm kadınların denizcilikte mevcut cinsiyet dengesizliğini ele almak için çalışmalarının desteklenmesi hedefleniyor.
Erkek egemen olan denizcilik sektöründe sadece yüzde 1-2 oranına tekabül eden kadınlar, çok ağır çalışma koşullarının yanında kadın olarak da varlık gösterebilmek için çok çeşitli mücadeleler veriyorlar. Denizci kadınlar sektörün her alanında çeşitli engellerle karşı karşıya kalıyor ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılabilmesi için hem yerel hem de uluslararası örgütlenme ağlarında büyük bir dayanışma örneği sergileyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Kilit denizcilik paydaşları olan kadınların yıllardır verdikleri mücadeleler son yıllarda meyvelerini vermeye başladığı gibi kadın istihdamında da gözle görülür bir artış sağladı.
Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türk denizcilik sektöründeki kadınlar da büyük mücadeleler ile çalışıyor. İşlerini aşkla, tutkuyla yapan kadınlar, aynı zamanda mesleğe yeni başlayan genç kadınlar için de ilham kaynağına dönüşerek, cesaret ve kararlılıkla yürüyebilmelerini sağlıyor.
Sektörde kadınların yükselebilmeleri çoğunlukla zor oluyor
Türk denizcilik sektörünün başarılı kadınlarından Atlas P&I Genel Müdürü Burcu Berrak, denizcilik sektöründe kadınların durumu ile ilgili 7deniz.net’e değerlendirmelerde bulunarak dünyada ve Türkiye’de geçmişe göre bir farkındalık oluştuğunu ancak hala yeterli seviyede olmadığını belirtti. Türkiye’nin 2022 Küresel Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksine göre, 145 ülke arasında 123. sırada yer aldığına işaret eden Berrak, erkek egemen olan denizcilik sektöründe de bunun yansımalarının çeşitli zorluklarla ortaya çıktığını kaydetti. Eğitim hayatında başlayan networking dolayısıyla çalışan seçiminde ilk akla gelenin erkek olduğuna dikkat çeken Berrak, “Kadınların yükselebilmeleri çoğunlukla zor oluyor. Kariyer hayatımın başlarında değil fakat yükseldikçe bu durumun negatif etkilerini yaşadım. Kurumların üst yönetimindeki kadınların sayısını görüyoruz. Erkeklerin daha çok tercih edildiğini istatistikler de gösteriyor. Bir kadın olarak tercih edilebilmek için etrafınızdakilerden daha yukarıda olmanız gerekiyor” dedi.
‘Kadınlara karşı açıkça görülmeyen ve aşılamayan engeller var’
Kadınların zaman zaman daha büyük özveriyle daha çok çalıştıkları halde aynı statüdeki erkek yönetici ile aynı haklara sahip olamayabildiğini ifade eden Berrak, “Kadınların duygusal olması bahane edilerek yönetme becerisinin olmadığı düşünülüyor ve bu nedenle de üst pozisyonlardan daha çok, destek personel pozisyonlarda görev veriliyor. Üst yönetim tarafından kadın çalışanlara uygulanan, ‘cam tavan’ olarak adlandırılan açıkça görülmeyen ancak aşılamayan engellerin, baskının olması gibi durumlar da yaşıyoruz” diye konuştu.
‘Haksızlığa hak ettiği kadar kıymet verin’
Kendi kişisel deneyimlerindeki zorluklara da değinen Berrak, şöyle devam etti; “Bu durumlar beni yıldırmadı daha da çok kamçıladı. Cesur olduğumuz sürece özgürlüğümüzü ilan edebiliriz. Bağıra bağıra ses çıkarmaktan ziyade bu tarz durumlarla karşılaştığımızda işimize konsantre bir şekilde devam etmeliyiz. Ben her zaman aynası iştir kişinin düsturuyla hareket ettim ve ediyorum. Kadın haklarını savunmak istiyorsanız bu durumların sizi aşağıya çekmesine izin vermeden duygusal olarak etkilenmeden profesyonel bir şekilde haksızlığa hak ettiği kadar kıymet verin.”
Berrak, 18 Mayıs Dünya Denizci Kadınlar Günü’ne ilişkin olarak ise şunları söyledi; “Kadınlar için özel gün kutlanmasından yana değilim. Cam tavanların kaldırılıp kadınlara fırsat eşitliğinin sunulduğu günlere hızlıca ulaşmayı diliyorum.”
7DENİZ – ÖZEL