Sektörden

Başkan Kıran’dan Türk denizcilere ‘teyakkuzda olun’ çağrısı

İMEAK DTO Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Başkan Tamer Kıran, Ağustos ayından bu yana Türk bayraklı 3 geminin tutulduğuna işaret ederek, duyurusu yapılan ön sörvey uygulaması konusunda Türk armatör ve gemi işletmecilerinin teyakkuzda olması çağrısında bulundu.

Abone Ol

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Kasım ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleşti. Video konferans yoluyla düzenlenen toplantıda konuşan İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, İzmir’deki depremde meydana gelen tsunaminin zarar verdiği Seferihisar ve Teos Marina’ya ziyaret ettiğini belirterek, İzmir’in yaralarının sarılması için ellerinden geleni yapacaklarının söyledi.

 

İl Pandemi Kurulu toplantısında mesai saatleri gündemine ilişkin Tuzla Tersaneler Bölgesi’ne dikkat çektiğine işaret eden Kıran, gün ışığında çalışmanın gerekliliğini vurguladığını belirterek, tersanelerde gün ışığına mutlak ihtiyaç duyulduğunu ve dikkate alınması gerektiğini dile getirdiğini belirtti.

 

İlkbaharda normalleşme başlayabilir

 

Covid-19’un dünya ekonomisinin gidişatını belirlemeye devam ettiğini belirten Başkan Kıran, yılın ikinci çeyreğinde yaşanan sert daralmalardan sonra üçüncü çeyrekte toparlanma gösteren dünya ekonomisinin Eylül ayından itibaren yavaşlama sinyalleri vermeye başladığını belirtti. Ekim ayında Covid-19’un güçlü bir şekilde tırmanışa geçmesinin küresel ekonomik aktiviteyi beklenenin üzerinde yavaşlatacağını gösterdiğini aktaran Kıran, virüsün hem arz, hem de talep yönlü şoklar yarattığını kaydetti. Yaşanan zorunlu ve kısmi izolasyonlar ile üretim süreçleri ve tedarik zincirinde sıkıntılar yaşandığını ve zorunlu ürünler dışında talep tarafında da ciddi düşüşler olduğunu kaydeden Kıran, talepte daha fazla düşüş beklemenin gerçekçi olduğuna dikkat çekti. Aşıya yönelik çalışmaların geldiği aşamada olumlu olduğunu kaydeden Kıran, “Aralık ayında aşılama sürecinin başlayacak diyebiliriz. Aşının yaygınlaşmasının aylarca sürecek bir dönemi kapsayacağını düşünsek bile salgının kontrol altına alınması ve normalleşme sürecine dönülmesinin ilkbahar aylarında olması muhtemel görünüyor” dedi.

 

 

Merkez Bankası’ndan daha güçlü sıkılaştırma adımları bekleniyor

 

Türkiye ekonomisinin de üçüncü çeyrekte toparlandığını ancak dördüncü çeyrekte ivme kaybettiğini kaydeden Kıran, “Yılın üçüncü çeyreğindeki toparlanmaya bağlı olarak artan cari işlemler açığı ve enflasyon Ağustos ayından itibaren Merkez Bankasını sıkı para politikasına yönlendirmeye yöneltti. Likidite azalırken doğrudan veya dolaylı faiz artışları gerçekleşti. Dövizlerdeki yukarı yönlü baskıyı görüyoruz. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi Covid-19’un yükselme eğiliminde olması küresel risk iştahını iyice azaltarak sermaye çıkışlarına neden oluyor. İkincisi jeopolitik ve siyasi gelişmelere bağlı olarak risk fiyatlaması gerçekleşiyor. Üçüncüsü ise enflasyon beklentilerinin yüksek olmasına bağlı olarak Merkez Bankasından daha güçlü ve doğrudan sıkılaştırma adımları bekleniyor… Son dönemde birçok adımın atıldığını gördük. Önümüzdeki dönemde merkez bankasının finansal istikrar sağlama konusunda gerekli politikaları uygulayacağı öngörülebilir” diye konuştu.

 

ABD seçimleri küresel ekonomik gidişattı belirli

 

ABD başkanlık seçimlerinin de küresel ekonomik gidişatı belirleyebilecek önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Kıran, Türkiye ile görüş farklılığı bulunan Biden’ın seçilmesi durumunda ekonomik politikalarında bir değişiklik getireceğini ancak iki meclisteki ağırlıkların farklı olması durumunda kontrol ve denge mekanizmasının değişimi daha sınırlı dengeli olacağını kaydetti. Kıran, şunları söyledi; “Başkanlığının ilk üç ayında da politikaları netleşecektir. Önümüzdeki 5-6 ay ilişkilerimizin netleşmesi açısından belirsiz ve dalgalı bir dönem olabilir. Son yıllarda ilişkilerimizde inişli-çıkışlı bir grafik yaşansa da iki ülke birbirinin çok önemli müttefiki. Reel politik iki büyük ülkeyi bu süreçte diplomasi yoluyla daha istikrarlı yeni bir sürece sokacaktır. ABD’de senatonun cumhuriyetçilerin ağırlığında olma ihtimali Türkiye ile ilişkilerinde daha ılımlı bir değişimi güçlendirebilir kanaatindeyiz.”

 

 

Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu kuruldu

 

Geçtiğimiz ay Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Halil Yıldız ile gerçekleştirdiği görüşmenin çok verimli geçtiğini kaydeden Kıran, “İMEAK DTO Meclisi ve AB Dış İlişkiler Komisyonunca Afrika Ülkeleri ile eğitim işbirliği çalışmaları, Afrika ülkelerine teknoloji transferi çalışması, balıkçılık faaliyetleri, tersanecilik faaliyetlerini geliştirmek ve çalışmalar yürütmek amacıyla Türkiye-Afrika Deniz Endüstrisi Çalışma Grubu’nu kurduk” dedi.

 

Eğitim ve konferanslar online başladı

 

Pandemi nedeniyle ertelenen eğitim ve konferanslara uzaktan erişim sistemi yeniden başlandığını aktaran Kıran, “Bu kapsamda 28 Ekim’de ‘Denizcilik Sektörü Vergilendirmesi ve Özellik Arz eden Konular’ başlıklı webinar, ‘Yatırım Teşvik Mevzuatı ve Uygulamaları’ başlıklı webinar yapıldı. Her iki webinara üyelerimiz yoğun ilgi gösterdi ve çok faydalandıklarını bildirdiler.19 Kasım’da Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısını zoom üzerinden yapacağız” dedi.

 

 

‘Armatör ve gemi işletmecilerimiz teyakkuzda olsun’

 

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün uluslararası sefer yapan Türk bayraklı gemilere ön sörvey  uygulaması konusunda yaptığı duyuruya dikkat çeken Başkan Kıran, “Sektörümüz ve Bakanlığımızın olağanüstü gayretleriyle 2008 yılında beyaz listeye girmeyi başarmıştık. Bu başarı; Bakanlık ve sektörün uyum içinde çalışmasının bir ürünüydü. Geldiğimiz durumda halen beyaz listedeki yerimizi muhafaza ediyoruz. 2020 yılının Ağustos ayına kadar Paris Memorandumu kapsamında Türk bayraklı gemilerimize uygulanan denetimlerde hiçbir gemimiz tutulmamıştı. Maalesef Ağustos ayında 1, Ekim ayında 2 tutulmayla PSC denetimlerinde şu ana kadarki Türk bayraklı gemilerin tutulması bu yıl için 3’e çıktı.

 

Mevcut durum PSC kriterlerinde şu an için halen bayrağımızın Beyaz Liste’den Gri Liste’ye düşmesi için ciddi bir tehdit oluşturmasa da temkinli olmak zorundayız. Tekrar Gri Liste ve Siyah Liste kabusunu yaşamamamız için hepimizin elimizden gelen gayreti göstermesi gerekiyor. Bunun için Bakanlığımız tüm Türk bayraklı gemileri her ay ön sörveye tabi tutacağını ve belirli risk grubundaki Türk bayraklı gemilerin ise son ön sörvey tarihine bakılmaksızın kalkıştan önce ön sörveye tutulacağını duyurdu. Bu önemli uygulamayı bir kez daha armatör ve gemi işletmecilerimizin dikkatine sunuyor ve hepsinin teyakkuzda olmasını rica ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

 

7DENİZ