Sınır ötesi Karbon Yakalama, Kullanma ve Ayırma (CCUS) girişimlerini mümkün kılmak için denizciliğe yönelik fırsatları inceleyen yeni rapor, Asya - Pasifik'te (APAC) denizcilik için özel bir fırsat öngörüyor.
Yakalanan karbon emisyonları ve tutma merkezleri arasındaki coğrafi uyumsuzluk göz önüne alındığında, APAC bölgesinde denizcilik için fırsatlar Avrupa'dan daha yüksek olarak görülüyor.
Kuzeybatı Avrupa'da eko-sistem mesafeleri yaklaşık 500 - 1.000 km arasında değişirken, APAC'da mesafeler Kuzeydoğu Asya'dan Avustralya'ya kadar uzanan 1.000 - 11.000 km arasında değişiyor.
GCMD, “Bunu ele almak için Avustralya, Endonezya, Japonya, Malezya, Singapur ve Güney Kore dahil olmak üzere birçok APAC hükümeti, sınır ötesi karbondioksit taşımacılığını ve biriktirilmesini desteklemek için sınır ötesi ortaklıklar ve girişimler peşinde koşuyor” açıklamasında bulundu.
Taşıma için gereken daha uzun mesafeler, boru hatlarına kıyasla nakliyeyi ekonomik açıdan daha uygun ve cazip hale getiriyor. Rapor, 5 milyon ton PA (mtpa) karbondioksit hacmi için nakliye yoluyla taşımanın ekonomik olarak uygulanabilir olması için 500 km'lik bir eşik mesafe belirledi. En uzun rotalar Kuzeydoğu Asya'dan Avustralya'ya 6.000 - 11.000 km'lik mesafeler olacak.
Potansiyel pazar açısından, karbon yakalama teknolojileri kullanılarak yakalanan yaklaşık 100 milyon milyon metreküp karbondioksitin 2050 yılına kadar Asya-Pasifik bölgesindeki ulusal sınırların ötesine taşınması bekleniyor. Nakliye talebine dönüştürüldüğünde bu, 2050 yılına kadar toplam 25 milyar dolara kadar yatırım gerektiren 50.000 ton kapasiteli 85 ila 150 sıvılaştırılmış karbondioksit taşıyıcısı anlamına geliyor.
GCMD CEO'su Profesör Lynn Loo şunları söyledi: “Çalışmamız APAC'ın karbondioksit nakliyesinde lider olma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. CCUS tesislerinin coğrafi olarak daha yoğun olduğu Kuzey Avrupa'nın aksine, APAC'da emitörler ve yutaklar genellikle geniş mesafelerdeki büyük su kütleleri ile birbirinden ayrılmaktadır. Bu durum, gemiciliği APAC'da karbondioksit taşımacılığı için daha cazip bir yöntem haline getirmekte ve bir gemicilik ekosistemi oluşturmanın önemini vurgulamaktadır.
Bu çaba, karbondioksit taşıyıcılarının inşa edilmesini, liman tarafındaki altyapının geliştirilmesini, karbondioksitin taşınması ve boşaltılması için standartların ve kılavuzların oluşturulmasını ve mürettebata gerekli eğitimin verilmesini gerektirmektedir.”
GCMD, tahmin edilen ölçekte bir pazar yaratmak için hem kamu hem de özel sektörün ortak çabalarını gerektireceğini belirtti. Bunlar arasında ekonomik teşvikler, orta akım oyuncuları için uzun vadeli sözleşmeler ve temel standartlar konusunda daha fazla netlik yer alıyor.
BCG'nin CCUS Konusu Küresel Eş Lideri, Ortak ve Yardımcı Direktör Carl Clayton şunları söyledi “APAC genelinde büyük salımcıların ve tutma sahalarının benzersiz dağılımı, CO2 nakliyesi ve sınır ötesi CCUS için önemli fırsatlar sunmaktadır. Kuzeydoğu Asya'daki emisyon salan ülkeler teknolojik yenilikleri teşvik etme ve emtia taşımacılığındaki liderliklerini güçlendirme şansına sahipken, Güneydoğu Asya ve Avustralya da yeşil ekonominin büyümesini ve uluslararası işbirliğini teşvik etmek için tükenmiş petrol, gaz ve diğer depolama varlıklarını kullanabilir. Ekonomik uygulanabilirliği sağlamak ve çapraz değer zinciri risklerini ele almak için kısa vadede hükümet desteği şart olacaktır.”
Kaynak: seatrade-maritime.com