Proje, Norveç amonyak üreticisi Yara International'ın iştiraki olan Yara Clean Energy ile deniz lojistik firması North Sea Container Line işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Deniz taşımacılığı, dünya karbondioksit emisyonlarının %2.5'ini oluşturuyor. 2022 yılında 706 milyon ton karbondioksit atmosfere salındı. Bu nedenle saf amonyak, emisyonların düşmesine yardımcı olması açısından önem taşıyor.

İngiltere, sahte menşe belgelerini hedef aldı İngiltere, sahte menşe belgelerini hedef aldı

Yapısında hidrojen ve azot bulunan amonyak, karbon içermediğinden dolayı yandığı zaman karbondioksit emisyonu oluşturmayan bir bileşik olduğu için sıvı yakıtlar içerisinde gelecek vadeden yakıt türü olarak görülüyor.

Yara Clean Ammonia'nın Başkanı Magnus Krogh Ankarstrand, "Amonyak, yenilenebilir enerjiyle ya da karbondioksit emisyonunun %95'ine kadar yakalayıp kalıcı olarak depolandığı doğalgaz ile üretildiğinde karbon emisyonlarını azaltmak için iyi bir yöntem haline geliyor" dedi.

Dünyanın en büyük amonyak üretim şirketlerinden biri olan Yara, gemiye karbon sıfır amonyak tedarik edecek. Aynı zamanda şirket Azane Fuel Solutions ile birlikte Norveç'de saf amonyak temini için depolama ve yakıt ikmal ağı kuruyor.

Geminin ayrıca kıyı elektriğine bağlanma yeteneği de bulunan 250 kWh'lik batarya paketi seçeneği de sunulacak. Yeni gemi sayesinde her yıl 11 bin ton karbondioksit emisyonu tasarrufu sağlanacak.

Dünya genelinde birçok motor üreticisi amonyak ile çalışan motor tasarımları üzerinde çalışıyor. Firmalar ilk ticari amonyak yakıtlı gemiyi inşa etmek için yarışıyor. Bunun yanında bataryalı, elektrikli konteyner gemileri üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor.