Gemi İnşa

ADİK, Katar için inşa ettiği gemilerin teslimatını tamamladı

ADİK, Katar Donanması için inşa ettiği çıkarma gemisi teslimatını başarıyla tamamladı.

Abone Ol

Anadolu Tersanesi (ADİK), Katar Donanması için inşa ettiği çıkarma gemisi teslimatını başarıyla tamamladı. Proje kapsamında 1 adet Süratli Amfibi Gemi (LCT), 2 adet Mekanize Çıkarma Gemisi (LCM) ve 1 adet Araç ve Personel Çıkarma Gemisi (LCVP) olmak üzere, toplamda 4 adet çıkarma gemisi Anadolu Tersanesi’nin Tuzla’da bulunan yerleşkesinde inşa edildi.

 

ADİK Donanım Proje mühendisi Atakan Dikişçi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Araç ve Personel Çıkarma Gemisinin (LCVP) eğitimlerinin tamamlanarak Katar’ın siparişinin tamamlandığını açıkladı.

 

22 aylık süre içinde inşa edilen gemiler, Temmuz 2022’de başlayan 6 haftalık personel eğitimi başarıyla tamamlanmıştı. Gemiler Katar Donanması’na katılması için 4 Eylül 2022’de Heavy Lift tipi kargo gemisine yüklenerek tersane limanından ayrılmışlardı.

 

ADİK'ten Katar’a Açık Deniz Karakol Gemisi

 

Daha önce de Katar, ADİK'ten 2 adet açık deniz karakol gemisi sipariş etmişti. Söz konusu sipariş kapsamında sırasıyla Al Doha ve Al Shamal gemileri 36 ayda inşa edilerek başarılı bir şekilde Katar Donanması’na teslim edilmişti.

 

Teslimi gerçekleşen çıkarma gemilerinden olan QL41 ISHAT ve QL40 BROOG gemilerinin denize indirme töreninde konuşan Anadolu Shipyard Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ürkmez, “Tersanemizin uzmanlaşmış olduğu ve tüm dünyada öncelikli tercih edilen Çıkarma Gemisi tiplerinden bir tanesini daha denizle buluşturuyoruz. Özellikleri tanıtılan bu gemi dünyada yapılmış en büyük ve en hızlı LCM’dir. Özel dizaynı sayesinde sığ sularda başarı ile amfibi ve insani yardım operasyonları yapabilir.

 

130 tonluk taşıma kapasitesi ile 2 adet 60 tonluk tank yükleyebilmesi de bu gemiyi çok özel bir sınıfa koymaktadır. Dizaynına özel olarak geliştirilmiş makine ve jet sistemi ile denizdeki hızı çok yüksek olup manevra kabiliyeti de benzer gemilere göre çok üstündür. Bu özel projenin dizaynını geliştiren tersanemiz ekibine teşekkür ediyor ve kutluyorum.

 

Ayrıca geminin tüm dizaynını bağımsız denetim kuruluşu olarak onaylayan ve imalat kontrollerini yapan Türk Loydu’na da teşekkür ederiz. Yine bir teşekkür de tersanemiz mühendislerine yapmak istiyorum. Gördüğünüz bu iki gemi denize iniş aşamasına sadece 7.5 ay gibi kısa bir sürede getirilmiştir. Önümüzdeki aylarda liman kabul testleri ve deniz testleri yapılarak 12 aydan kısa bir sürede teslime hazır hale gelmiş olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

 

7DENİZ