Avrupa Birliği (AB), denizcilerin eğitimi ve belgelendirilmesi hakkındaki düzenleyici çerçevesini modernize ediyor. AB'nin Romanya başkanlığı, AB kurallarının uluslararası kurallarla uyumlu tutulması ve üçüncü dünya ülkelerinden denizcilerin belgelerinin tanınması amacıyla tasarlanan bir reform üzerinde Şubat ayında geçici bir anlaşmaya vardı.

 

Avrupa Konseyi’ndeki temsilcilerin onayına sunulacak

 

Bu düzenlemede, AB’ye üye devletler tarafından verilen denizci sertifikalarının karşılıklı olarak tanınmasına ilişkin yasal netliği de arttırıyor. Anlaşmanın üye devletlerin Avrupa Konseyi’ndeki temsilcilerinin onayına sunulması bekleniyor.

 

Bu alandaki uluslararası çerçeve, IMO'nun Denizciler için Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları Sözleşmesi'dir (STCW). Üçüncü ülkelerden denizcilerin sertifikalarının tanınmasına yönelik ortak AB mekanizmasına göre, Avrupa Komisyonu düzenli olarak AB’ye üye devletlerin ve üçüncü ülkelerin AB direktifinin ve STCW Konvansiyonunun şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını denetlemektedirler. Değiştirilen direktif, yeni üçüncü ülkeleri tanıma prosedürünü modernize edecek ve son tarihleri gözden geçirecektir.

 

Hangi sertifikaların tanınması gerektiği netleştirilecek

"Kuzey Kore, Rusya'dan 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir" "Kuzey Kore, Rusya'dan 1 milyon varilden fazla petrol ithal etmiş olabilir"

 

Yeni kurallar, diğer Üye Devletlerin denizcilerinin tanınması ile ilgili olarak, bir AB ülkesi tarafından belgelendirilmiş denizcilerin, başka bir AB ülkesinin bayrağını taşıyan gemilerde çalışmalarına izin vermek için hangi sertifikaların karşılıklı olarak tanınması gerektiğini netleştirecektir.

 

Onayın ardından, kabul edilen metin yasal ve dilsel açıdan gözden geçirilecektir. Metnin daha sonra Parlamento ve Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesi gerekecektir.

 

7DENİZ