ABD'li Cumhuriyetçi ve Demokrat yirmi senatörü temsilen senatörler Bob Casey ve Marco Rubio, Panama Denizcilik İdaresi'nin (AMP) Kararlar ve Soruşturmalar Dairesi'ne 11 Ocak tarihli bir mektup göndererek Panama bandıralı 189 geminin soruşturulmasını talep etti. Söz konusu gemiler, Nükleer İran'a Karşı Birlik (UANI) adlı kar amacı gütmeyen kuruluş tarafından, ABD'nin İran'a ve özellikle de petrol endüstrisine yönelik yaygın yaptırımlarına rağmen, İran'dan petrol transferine adanmış olarak tanımlanan 383 "hayalet filo" gemisinin yaklaşık %50'sini temsil ediyor.

Senatörler başka hiçbir bayrağın tespit edilen hayalet filo gemilerinin %5'inden fazlasını temsil etmediğini ve AMP'nin söz konusu 217 gemiden sadece 28'inin bandırasını kaldırdığını belirtiyor.

Mektupta "Panama Denizcilik İdaresi'nin [bu gemilerin bayraklandırılması için] gerekli özeni göstermemesinden endişe duyuyoruz. ABD'nin İran petrolüne yönelik yaptırımlarından kaçmak için kullanılan uygulamaların, ABD'nin Rus petrolüne yönelik yaptırımlarından kaçmak için de kullanılabileceğinden ve bu ülkenin Ukrayna ve başka yerlerdeki iğrenç zulümlerine katkıda bulunabileceğinden endişe duyuyoruz" denildi.

Senatörler, "Amerika Birleşik Devletleri, İran'ın ciddi insan hakları ihlallerine ve terörizme devlet sponsorluğuna tepki olarak ve bunları kınayarak İran rejimine karşı bir dizi yaptırım yürürlüğe koymuştur. Hizbullah ve Hamas gibi grupları desteklemekten, zalim Suriye rejimini desteklemeye, nükleer, insansız hava aracı ve balistik füze programlarını hızlandırmaktan, iç protestoları şiddetle bastırırken yüzlerce kişiyi öldürmeye ve binlerce kişiyi tutuklamaya kadar... İran sürekli olarak Orta Doğu'da barış, istikrar, demokrasi ve ortak Amerikan değerleri ve çıkarlarına karşı çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.  

Yunanistan Rus petrolünü engellemek için tatbikatı 6. kez uzattı Yunanistan Rus petrolünü engellemek için tatbikatı 6. kez uzattı

Son yıllarda İran ve alıcıları, İran petrolünün menşeini gizlemek için yaratıcı teknikler kullanan bir 'hayalet gemi filosu' kullanarak İran'ın petrol gelirlerinin toparlanmasını sağladılar. Bu mekanizmalar arasında denizde tankerler arasında petrol transferi, İran'a yanaşmadan önce GPS takip cihazlarının kapatılması, gemilerin sefer ortasında yeniden boyanması, farklı ulusal kayıtlar arasında 'bayrak atlama' ve petrolün farklı yakıt türleri olarak etiketlenmesi yer alıyor.

Senatörler, hayalet filonun son yıllarda yüz milyonlarca varil İran petrolünün ihraç edilmesini sağladığını belirterek, "Bu nedenle ABD ile işbirliği yapmanızı ve ABD yaptırımlarını ihlal ederek İran petrolünü taşıdığı iddia edilen Panama'da kayıtlı önemli sayıda gemi hakkında soruşturma yürütmenizi talep ediyoruz” dedi.

Ocak 2023'te AMP, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (Unclos) uygun olarak ve Panama'nın terörün finansmanı ve yasadışı, bildirilmemiş ve düzenlenmemiş balıkçılıkla mücadele çabaları doğrultusunda 2019-2022 yılları arasında 678 geminin bandırasını sicilinden çıkardığını açıkladı. 

Kaynak: seatrade-maritime.com