Dünyadan

ABD ve İngiltere'den İran askeri malzemelerini taşıyan Rus kargo gemilerine yaptırım

İngiltere hükümeti, İran'ın Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya balistik füzeler göndermesine karşılık olarak İran ve Rusya'ya karşı önemli tedbirler açıkladı.

Abone Ol

İran'ın Ukrayna'da kullanılmak üzere Rusya'ya balistik füzeler göndermesine karşılık İngiltere hükümeti de bir adım attı. Birleşik Krallık, İran ve Rusya'ya karşı önemli tedbirler açıkladı. Uluslararası ortaklarla koordine edilen eylemler, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline verdiği desteği durdurması için İran'a baskı yapmayı amaçlıyor.

ABD ayrıca İran ve Rusya'da yerleşik on kişi ve altı kuruluşa yaptırım kararı aldı ve dört gemiyi de bloke edilmiş mülk olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Rusya'nın İran'dan balistik füzeler aldığını ve bunları muhtemelen birkaç hafta içinde Ukrayna'daki savaşta kullanacağını açıklamasının ardından Fransa, Almanya ve İngiltere hükümetleri İran'ın Rusya'ya balistik füze transferini kınadı.

Bakan Blinken yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Rusya'nın kendi balistik füzeleri var ancak İran'dan alınan füzeler Rusya'nın cephaneliğinin daha büyük bir kısmını cephe hattından daha uzaktaki hedefler için kullanmasını sağlarken İran'dan aldığı yeni füzeleri de daha yakın menzilli hedeflere tahsis etmesine olanak tanıyor.”

Fransa, Almanya ve İngiltere yaptıkları ortak açıklamada bu eylemin hem İran hem de Rusya tarafından tırmandırıldığını ve Avrupa güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturduğunu belirttiler. Açıklamada “İran'ı Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşa verdiği tüm desteği derhal durdurmaya ve balistik füze geliştirme ve transferini durdurmaya çağırıyoruz” denildi.

İngiltere hükümetinin aldığı başlıca tedbirler arasında İran'dan Rusya'ya askeri malzeme taşıyan beş Rus kargo gemisine yönelik yaptırımlar da yer alıyor.

Söz konusu gemiler şu şekilde tanımlandı:

SKIF-V (IMO 8858087)
OMSKIY (IMO 8889385)
MUSA JALIL (IMO 8846814)
BEGEY (IMO 8943210)
BALTIYSKIY (IMO 7612448)

Ek tedbirler arasında İran'la ikili hava hizmetleri anlaşmalarının iptali ve Iran Air'in İngiltere'ye erişiminin kısıtlanması; İran'ın Rusya'ya askeri destek sağlamasında rol oynayan kilit kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanması ve İran silah sistemlerini Ukrayna'da kullanmayı planlayan Rus kuruluşlarına yaptırım uygulanması yer alıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy şu açıklamayı yaptı: “İran'ın Ukrayna'daki yasadışı işgalini desteklemek üzere Rusya'ya balistik füze tedarik etmesi önemli ve tehlikeli bir tırmanmadır. İran tarafından herhangi bir balistik füze transferinin ciddi bir karşılıkla karşılaşacağı konusunda net olduk.”

Ulaştırma Bakanı Louise Haigh, “Putin'in yasadışı işgaline verdiği desteği sona erdirmesi için İran'a baskı yapmak üzere elimizdeki tüm kozları kullanmaya devam edeceğiz; işte bu nedenle İngiltere ile İran arasındaki tüm doğrudan hava seferlerini durdurmaya başladık” diye konuştu.

İngiltere hükümeti ayrıca İran'a yönelik ticari yaptırımları güçlendirmek için balistik füze, İHA ve diğer silahların üretiminde kullanılan ürünleri hedef alan yeni bir yasa hazırlıyor.

Eş zamanlı olarak ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) İran ve Rusya'da yerleşik 10 kişi ve 6 kuruluşun yanı sıra 4 gemiyi de bloke edilmiş mal olarak tanımladığını duyurdu.

Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “İran, Rusya'nın yasadışı savaşına katılımını yoğunlaştırmayı tercih etti ve ABD, ortaklarımızla birlikte Ukrayna'nın yanında durmaya devam edecek” dedi.

MG-FLOT Limited Liability Company'nin (eski adıyla TransMorFlot LLC) sahibi olduğu ve işlettiği gemiler, İran'ın Rusya'ya silah bileşenleri ve sistemleri teslim etmesini sağlamakla suçlanıyor.

Yaptırım uygulanan gemiler Rusya bandıralı BORIS KUSTODIEV, PORT OLYA-3, PORT OLYA-4 ve KOMPOZITOR RAKHMANINOV. OFAC, bu gemilerin düzenli olarak Hazar Denizi'nden geçerek İran ve Rusya arasında yük taşıdığını bildirdi. Özellikle Rusya Savunma Bakanlığı PORT OLYA-3 gemisini İran'dan Rusya'ya yakın menzilli balistik füze (CRBM) taşımak için kullandı.

Son yaptırımlar, ABD ve İngiltere'nin müttefikleriyle birlikte İran'ın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline verdiği desteği engellemeye yönelik daha geniş kapsamlı çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

Kaynak: gcaptain.com