ABD ordusunun özel bir görev gücü aracılığıyla Filipinlerin Güney Çin Denizi'ndeki operasyonlarını desteklediğini belirten bir ABD elçilik yetkilisi yaptığı açıklamada Manila'nın istihbarat, gözetleme ve keşif faaliyetlerini içeren bir girişimde bulunduğunu söyledi.
Adını Filipinlilerin tartışmalı İkinci Thomas Sığlığı'na verdikleri isimden alan Görev Gücü-Ayungin'den ilk kez bu hafta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Filipinler'e yaptığı bir ziyaret sırasında bahsetti.
ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kanishka Gangopadhyay, “Task Force-Ayungin, ABD kuvvetlerinin Filipinler Silahlı Kuvvetleri'nin Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerini desteklemesini sağlayarak ABD-Filipinler ittifakının koordinasyonunu ve birlikte çalışabilirliğini geliştiriyor” dedi.
“Bu girişim, ABD ve Filipin kuvvetleri arasındaki çoklu işbirliği hatlarıyla uyumludur” diyen Gangopadhyay, görev gücünün ne tür bir destek sağladığı konusunda ayrıntı vermedi.
Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki savunma bağları son birkaç yılda hızla güçlendi ve Güney Çin Denizi'nde büyük bir varlığı ve geniş iddiaları olan ve Washington'u müdahaleci bir güç olarak gören Pekin'i hayal kırıklığına uğrattı.
ABD, her yıl 3 trilyon dolardan fazla ticaretin geçtiği Asya'nın en ihtilaflı sularında barış ve seyrüsefer özgürlüğünün sağlanmasında meşru çıkarları olduğunu belirtiyor.
Ulusal Güvenlik Danışmanı Eduardo Ano, Filipinler'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerinin, özellikle İkinci Thomas Sığlığı'ndaki askerlere ikmal yapmak için düzenlenen görevlerin tamamen "Filipinler'e ait bir operasyon" olduğunu söyledi.
Ano gazetecilere verdiği demeçte, ABD görev gücüne atıfta bulunarak, “Bize destek sağlıyorlar, örneğin ISR (İstihbarat, Gözetleme, Keşif), deniz alanı farkındalığı, ancak gerçek doğrudan katılım konusunda, bu tamamen bir Filipin operasyonu” dedi.
Filipinler'in ABD Büyükelçisi daha önce Filipinler'in Washington'dan askerlerine ikmal konusunda destek istemediğini ve ABD'nin yardım için sadece “görseller” sağladığını söylemişti.
Pekin ve Manila arasındaki çatışmalar son zamanlarda sıklaştı ve Çin, Filipinlerin 25 yıl önce toprak iddiasını güçlendirmek için kasıtlı olarak kıyıya oturtulan paslı bir savaş gemisi olan Sierra Madre'deki askerlere ikmal misyonlarından rahatsız oldu.
Çin sahil güvenliğinin gemilere çarpmak ve tazyikli su kullanarak Filipinli personeli yaralamakla suçlanmasıyla gerilim birkaç kez tırmandı.
Çin, Filipinler'in kendi topraklarına izinsiz girdiğini söylüyor ve anakarasının 1.300 km (808 mil) açığında ve Filipin kıyılarına yaklaşık 200 km mesafede bulunan resif üzerinde tartışılmaz egemenlik iddiasında bulunuyor.
İki ülke o zamandan bu yana ikmal görevleri için “geçici bir anlaşmaya” vardı ve şu ana kadar herhangi bir çatışma rapor edilmedi.
Kaynak: Reuters