Hindistan'da yapılan G-20 zirvesinin oturum arasında düzenlenen Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklıkları ve Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Ekonomik Koridoru etkinliğinde bölge ülkelerini birbirine bağlayan çok uluslu bir demiryolu ve liman anlaşması duyuruldu.
Anlaşma, Çin'in Kuşak ve Yol projesine alternatif olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin küresel dengelerde hala söz sahibi olduğunu vurgulama girişimi olarak değerlendirildi.
Biden, projenin iki kıtadaki limanları birbirine bağlayarak "daha istikrarlı, daha müreffeh ve bütünleşmiş bir Orta Doğu'ya" yol açacak "gerçekten büyük bir anlaşma" olduğunu söyledi.
Biden girişimin temiz enerji, temiz elektrik ve toplulukları birbirine bağlayacak veri hatları döşeme için "sonsuz fırsatların" önünü açacağını söyledi.
ABD olarak Hindistan'dan tüm Avrupa'ya uzanan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Ürdün ve İsrail ile bağlantılı gemilere ve demir yoluna yatırım yapacaklarını belirten Biden, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye teşekkür etti.
Zirveye ev sahipliği yapan Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi de "Bugün, böylesine büyük bir bağlantı girişimine adım atarken, gelecek nesillerin daha büyük hayaller kurmasının tohumlarını ekiyoruz," ifadelerini kullandı
ABD ulusal güvenlik danışman yardımcısı Jon Finer da gazetecilere verdiği demeçte, anlaşmanın bölgedeki düşük ve orta gelirli ülkelere fayda sağlayacağını ve Orta Doğu'nun küresel ticarette kritik bir rol oynamasını sağlayacağını söyledi.
ABD'li yetkililer, Orta Doğu ülkelerini demiryoluyla birbirine bağlayan projenin buradan da deniz yoluyla Hindistan'a bağlanmasının, nakliye sürelerini, maliyetleri ve yakıt kullanımını azaltarak Körfez'den Avrupa'ya enerji ve ticaret akışına yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.
Anlaşmaya ilişkin bir mutabakat zaptı Avrupa Birliği, Hindistan, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve diğer G20 ortakları tarafından imzalandı.
7DENİZ