Yeni düzenleme, gemilerin yasalara uygun olarak hurdaya çıkarılmasını sağlamak üzere sektördeki baskıyı artıracak. Sertifikalı olmayan tersanelerin kullanımı açıkça cezalandırılacak.

Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan Sounion tankeri güvenli bir yere çekildi Kızıldeniz'de saldırıya uğrayan Sounion tankeri güvenli bir yere çekildi

Mevcut durumda çevresel suçlar Atık Sevkiyat Yönetmeliği (2006) kapsamında kovuşturma konusu oluyor. Buna ek olarak, çevrenin ceza hukuku kapsamında korunmasına yönelik ulusal uygulama da mevcut (2008/2009). Almanya'da bu gereklilikler Atık Sevkiyat Yasası tarafından hayata geçiriliyor.

Gemilerin Geri Dönüşümü Yönetmeliği (Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği) de 2013 yılından beri yürürlükte bulunuyor. Bu yönetmelik, gemilerin sadece AB tarafından sertifikalandırılmış tersanelerde geri dönüştürülebileceğini belirtiyor. Bu, kullanılmayan gemilerin çoğunu hurdaya çıkaran Hindistan, Pakistan ve Bangladeş gibi ülkelerdeki tersaneleri kapsamıyor.

Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği'nin ihlali Almanya'da henüz açıkça cezalandırılmıyor. Hukuk firması ERG'nin bildirdiğine göre, şu anda Almanya'da, daha sonra sertifikasız bir tersanede hurdaya çıkarılan gemilerin satışına karışan kişilere karşı birkaç dava devam ediyor.

Bu durum gelecekte değişecek ve net bir yasal durum yaratacak. Sertifikalı olmayan tersanelerde gemi geri dönüşümü açıkça cezalandırılacak. Yeni 2024 yönetmeliği, daha önce 2008/2009 yönetmeliklerinde öngörülenden iki kat daha fazla ceza içeriyor. Üyeler yeni gereklilikleri 21 Mayıs 2026 tarihine kadar uygulamaya koymak zorunda.

Cezalar da artırıldı. Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği uyarınca, gerçek kişiler beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek ve ayrıca yönetim pozisyonlarından ve kamu görevlerinden men edilecek. Ancak üye devletler daha da yüksek cezalar uygulayabilecek.

Gelecekte tüzel kişiler, yani şirketler de yaptırımlardan etkilenecek. Para cezaları azami 10 milyon eurodan, yasa dışı gemi geri dönüşümünden kazanç elde eden şirketin toplam küresel cirosunun %5'ine kadar yükselecek. Bu miktar 40 milyon euro ile sınırlandırıldı. Bu tür bir gemi satışının mali değerine el konulabilir ve şirketler ayrıca çevreye verilen zararın giderilmesi masraflarını üstlenmek zorunda kalabilir.

“Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü için Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi” (HKC) de 26 Haziran 2025 tarihinden itibaren Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ile birlikte yürürlüğe girecek. Bu ikisi gelecekte bir arada var olacak. Armatörler, HKC uyarınca sertifikalandırılmış bir tersanenin aynı zamanda Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği standartlarını da karşılamadığına dikkat etmek durumunda olup, AB sertifikasının mevcut olmaması halinde bu durum yine de kovuşturmaya neden olabilecek.

Yeni direktif 2024 yılında uygulamaya konulur konulmaz, Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği kapsamında kovuşturma riskinin önemli ölçüde artması muhtemel. Şirketlerin acilen gelişmeleri takip etmeleri ve satış planlaması yaparken yakın zamanda gerçekleşecek değişiklikleri dikkate almaları gerekiyor.

Editör: Haber Merkezi