Dünyadan

AB Gücü: Husilerle mücadele için filo iki katına çıkarılmalı

Avrupa Birliği tarafından Kızıldeniz'deki gemileri korumak üzere görevlendirilen bir deniz gücünün, İran destekli Husi isyancıların artan saldırıları nedeniyle iki kattan fazla büyümesi gerektiği belirtildi.

Abone Ol

Dört AB gemisi şubat ayından bu yana Yemen açıklarında devriye geziyor. Tuğamiral Vasileios Gryparis Çarşamba günü verdiği bir röportajda bu süre zarfında 164 gemiye "yakın destek" sağladıklarını, bir düzineden fazla insansız hava aracını düşürdüklerini ve dört gemisavar balistik füzesini imha ettiklerini söyledi.

Yemen merkezli Husiler, Gazze Şeridi'ndeki savaş nedeniyle İsrail ve müttefiklerine baskı yapmak amacıyla geçen yıl gemilere saldırmaya başladı. Ocak ayında başlayan AB operasyonu ve ABD ile İngiltere'nin bombardımanına rağmen Husilerin kampanyası küresel deniz taşımacılığını altüst etti ve pek çok gemiyi Afrika'nın güneyinde binlerce mil yol kat etmeye zorladı.

Gryparis, Yemen merkezli Husi hareketinin geçtiğimiz ay İsrail'e tek bir gemi yanaştıran şirketlere ait gemileri hedef alacağı yönündeki uyarısının ticari nakliyeciler için riski arttırdığını söyledi. Gryparis bu hafta ek kaynak için lobi yapmak üzere Brüksel'deydi.

Gryparis, "Çok fazla varlığımız yok ve kapsamamız gereken alan çok büyük. Tüm üye ülkelere daha fazla varlık sağlamaları için baskı yapıyorum" dedi.

Military.com sitesine göre ABD Donanması'nın bölgede USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisi ve üç savaş gemisinden oluşan bir uçak gemisi saldırı grubu bulunuyor.

Militanlar geçen hafta kömür taşıyan Tutor'a denizden insansız hava aracıyla saldırarak Filipinli bir mürettebatı öldürdü. Gemi perşembe günü battı.

ABD ve İngiltere'nin bombalama kampanyaları saldırıları durduramadı ve bunun yerine iki ülkeyle bağlantılı gemilerin daha sık hedef alınmasına yol açtı. Husiler, Akdeniz'deki gemilere saldırmak için genişletilmiş bir operasyon konusunda uyarıda bulundular, ancak o kadar uzaktaki gemileri vurabileceklerine dair çok az kanıt gösterdiler.

Gryparis, AB misyonunun savunma amaçlı bir görevi olduğunu ve Kızıldeniz'de devriye gezen filosunun büyüklüğündeki herhangi bir artışın, gücün daha çatışmacı bir tutum benimsemek yerine coğrafi menzilini arttırmasını sağlayacağını söyledi.

Gryparis, "Husileri vurmanın sorunu çözebileceğine inanmıyoruz. Diğer bazı ülkeler birkaç yıl önce benzer eylemleri denedi ve bazı diğer ülkeler hala deniyor ve bunun sorunun çözümüne katkıda bulunmadığını görüyoruz" diye konuştu.

Aspides Operasyonu, elindeki sınırlı sayıda gemiyle Kızıldeniz'in güneyinde, Yemen ile Cibuti arasındaki Bab-el-Mandeb Boğazı yakınlarında, gemilerin saldırılara karşı özellikle savunmasız olduğu küçük bir bölgeyle sınırlı kaldı.

Gryparis, "Boğazda her gün yaklaşık 40 ya da 50 gemi inip çıkıyor, dolayısıyla bu yakın korumayı sağlayabilmek için önemli miktarda gemiye ihtiyaç var. Bu yakın korumayı sağlayamadığımız durumlar oluyor ama hacimle başa çıkmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Aspides Operasyonu'nun mevcut görev süresi Şubat 2025'te sona eriyor, ancak Gryparis görev süresinin uzatılmasını beklediğini söyledi.