Denizci Öğrenciler Derneği'nin (DÖDER) denizcilik sektörünü bir araya getirdiği 23. Ulusal Denizkızı Kongresi, 2-5 Mayıs tarihlerinde Antalya/Kemer Swandor Resort Otel'de gerçekleşti.
Kongrenin 2. ve 3. gününde de düzenlenen panellerde konularında uzman isimler öğrencilerle buluştu.
Kongrenin ikinci günün ilk olarak “SIRE 2.0 ve Sektörümüze Etkisi” paneli gerçekleşti.
Panelin konuşmacıları FG Maritime Ltd. Marine Consultant Ferhat Abul, YMN Tanker HSEQ Manager - DPA Kaptan Muhsin Demir ve YMN Tanker Crew Manager Kaptan Menduh Aydın oldu.
Panelist Muhsin Demir, SIRE 2.0’ı Türk denizciliği için bir fırsat olarak gördüğünü belirterek yeni dönemde deniz ticareti yapabilmek için SIRE 2.0 biletine sahip olunması gerektiğini belirtti.
SIRE denetim yönteminin tarihinden bahseden Ferhat Abul ise SIRE 2.0 ile birlikte her limanda yapılabilecek standart ve dijital bir denete geçildiğini söyledi. Abul, ilk çıktığı zaman kafa karışıklığına sebep olan SIRE 2.0’ı daha iyi anlamak için doğruluk, güvenilirlik, kabiliyet ve uyum sağlama başlıklı odak noktalarını anlamak gerektiğini vurgulayarak bir soru silsilesi olarak tanımladığı SIRE 2.0 için insan faktörünün önemini belirterek denetin yapılma yöntemleri üzerine bilgi verdi.
Panelin konuşmacılarından Menduh Aydın ise bu denet sırasında yabancı dilin önemine dikkat çekerek eğitim döneminde bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
Konuşmacılar, panelde örnek SIRE 2.0 sorularını ve yapılan denet denemelerinin sonuçlarını paylaştılar.
Sıfır emisyonlu denizler: Dekarbonizasyon
Günün ikinci panelinde Türk Loydu Baş Araştırma ve Kural Geliştirme Mühendisi Aslı Yaldız Öztekin, ‘’Sıfır Emisyonlu Denizler: Dekarbonizasyon’’ adlı panelde denizci öğrenciler ile buluştu!
Karbon salımının azaltılması gerektiğine dikkat çeken Öztekin, konuşmasında karbon salınımının azaltılması hususunda denizciliğin payına düşen konulardan bahsetti.
Öztekin , IMO‘nun CII için hedeflerini ve beklentilerini anlattı. Öztekin, Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen regülasyonlardan bahsederken sera etkisine sebep olan gazları ve Avrupa Birliğinin yaratılan emisyon için gemilerden almaya başlayacakları “emisyon vergisi” ve yaptırımları hakkında bilgi verdi.
Aslı Yaldız Öztekin, Avrupa Birliği’nin yakıt kaynaklı sera gazı emisyonu için 2050 yılında %86 sera gazı emisyonu hedefine de değindi.
Çevre ihmal edilmedi
GİSBİR Çevre Koordinatörü Özlem Soydan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Tersane Müdürü Yağız Yetkin Azizler ve TURMEPA Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı, Antalya Setur Marina Müdürü & Antalya Yelken Kulübü Başkanı Ziya Baykal’ın katılımlarıyla “Mavi Yollar, Yeşil Gelecek: Denizcilik ve Çevre” adlı panel gerçekleştirildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Tersane Müdürü Yağız Yetkin Azizler, cumhuriyetten önce kurulan ve bu topraklardaki ilk anonim şirket olan Şehir Hatları’nın tarihini anlatarak konuşmasına başladı. Sahip oldukları deniz araçları ve gelecekte tamir onarımı planlanan deniz araçları hakkında konuşan Azizler, çalışmalarına başlanan afet gemisi ile ilgili de bilgi verdi.
Azizler, filolarının fosil yakıt yakan ve hibrit elektrikli deniz araçlarının emisyon karşılaştırmasını yaparak hibrit araçlarla %40 daha az emisyon gerçekleştirdiklerini belirtti. Şehir Hatları Tersane Müdürü, Dünya Bankası ortaklığıyla boğaz ulaşımının tamamen fosil yakıttan uzaklaştırılması için çalışmalar yapıldığını ancak henüz hiçbir şehrin böyle bir altyapıya sahip olmadığını söyledi.
Yetkin Azizler’in ardından GİSBİR Çevre Koordinatörü Özlem Soydan söz aldı.
GİSBİR’in vizyonu ve misyonunu anlatan Soydan, alternatif yakıt ve bataryalardan bahsetti. Soydan, içlerinde ilk kez Türkiye’de üretilen yakıtların da bulunduğu alternatif yakıtlar ile ilgili bilgi vererek römorkörlerin fosil yakıtlardan arındırılması için gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsetti.
Tersanelerde dijitalleşme ve bununla birlikte gelen enerji verimliliğini de değinen Soydan, GİSBİR olarak deniz çayırlarının tekrar canlandırılması hakkında yürütülen çalışmaları anlattı.
TURMEPA Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Baykal da TURMEPA olarak deprem bölgelerinde gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında konuştu. Baykal, denizci öğrencilerden bulundukları bölgelerde çevre için ellerinden geleni yapmalarını istedi.
Panelistler, gelen soru üzerine, DÖDER tarafından kurulan 4 adet Denizkızı Kütüphanesi’nin artırılması için kendilerinin de gereken yardımı yapacaklarını taahhüt ettiler.
Kariyerde yol haritası çizildi
Günün bir diğer paneli ise denizci öğrencilerin kariyer yolculuğuna ilişkin rehber niteliğindeydi. Düzgit Group Genel Müdürü Metin Düzgit, Düzgit Group Filo Müdürü & DPA Kpt. Kürşad Öztürk ve Düzgit Group Personel Müdürü Kpt. Serhat Acar, denizci öğrencilere kariyerlerinde yol göstermelerini sağlayan “Denizcilikte Kariyer İçin Yol Haritası, Gemi İşletmeciliği, 2030+ Fırsatlar ve Tehditler” adlı panelde buluştu.
Metin Düzgit, kendi kariyerinden örnekler vererek başladığı konuşmasında “Denizciliğe hâkim olan, cihana hâkim olur” sözünü vurgulayarak tarihte denizcilik alanında gerçekleşen gelişmeler ve imparatorlukların deniz ticaretinden nasıl faydalandığını anlattı.
Denizci öğrencilere, işe atılma konusunda geç davrandıklarını söyleyerek genç yaşlarda başlamaları gerektiği önerisinde bulunan Düzgit, akademik kariyer basamaklarında yabancı dilin önemini vurguladı.
Eğitim hayatları boyunca ve okul sonrası döneme dair de tavsiyelerde bulunan Düzgit, tavsiyelerinde “Belirli bir yaşa kadar hata yapmaktan korkmayın, ancak ders alın. Ders almadan yapılan bir hata büyük kayıptır” dedi.
Sürekli olarak rekabet içerisinde olunduğunu hatırlatan bir diğer panelist Kürşad Öztürk de, bu yarış için çok çalışılması gerektiğini söyledi. Gemilerde önceliklerinin çatışmaları azaltmak olduğunu ve bu konuyla ilgili gemilerde sürekli olarak eğitimlere devam ettiğini belirtti.
Tanker sektörü hakkında bilgi veren Öztürk, gemide çalışacak denizci öğrencilere içerisinde bulunduğu sektörü önerdi. Öztürk, sürekli olarak kendilerini geliştirmeleri gereken bu sektörde yarıştan kopmamalarını hatırlattı.
Panelin devamında ise Düzgit Group Personel Müdürü Serhat Acar söz aldı. Acar, İngilizce ve eğitimin öneminden bahsetti. Acar, teknolojinin lisan öğrenme konusunda yarattığı kolaylıklarından bahsederek denizci öğrenciler için bilgiye kolay erişimi olan bir dönemde doğduklarını belirtti.
“Brokerlik doğru alıcıyı, doğru satıcıyla, doğru zamanda buluşturmaktır”
2. günün son panelinin konusu ise “Denizcilik Dünyasında İş Birliği: Brokerlik”oldu. Panelde Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Burak Yıldırım, Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Oktay Soner, Alpina Shipping S&P Brokeri İlknur Güven ve Cockett Marine Oil Takım Lideri Burcu Meselik konuşmacı olarak yer aldı.
Denizcilik kökenli olmamasına rağmen şu an broker olarak görev yapan panelist İlknur Güven, “Broker demek her şeyi bilen ve herkesten haberdar olan demektir. Brokerlik doğru alıcıyı, doğru satıcıyla, doğru zamanda buluşturmaktır” dedi.
Burcu Meselik de konuşmasında brokerlik kariyerine başlama hikâyesini anlattı. Meselik, bu mesleği seçme nedenini her gün yeni bir şeyler öğrenerek, yeni insanlarla tanışarak sürekli değişen olaylar yaşamak olduğunu aktardı. Cockett Marine Oil Takım Lideri, uzun yıllardır denizcilik sektöründe çalışmasına rağmen hala keşfedilmemiş denizlerin olduğunu söyledi.
Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Burak Yıldırım da brokerlik mesleğine adım atışını anlattı. Yıldırım, mesleğe başlayalı 30 yıl olduğu halde hala ilk günkü gibi heyecan duyduğunu belirterek broker olmanın çok keyifli olduğunu ifade etti.
Panelde son olarak söz alan Borachart Partneri ve Gemi Brokeri Oktay Soner de brokerlik mesleği boyunca karşılaşabilecekleri zorluklar konusunda öğrencilere bilgi verdi.
Kongrenin 3. günü
25. Dönem Denizci Öğrenciler Derneği tarafından düzenlenen 23. Ulusal Denizkızı Kongresi, sektörün önde gelen isimlerini ağırlamaya devam ederken kongrenin 3. gününde de önemli paneller gerçekleşti.
Kongrenin üçüncü gününün açılış paneli “Gemi İnşaada Tedarik Zinciri” oldu. KeyParts Marine Genel Müdürü M. Kürşat Pekşe moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Bering Yachts Satın Alma Müdürü Ethem Numan Şeker ve BTM Teknik Yedek Parça Satış Koordinatörü Muhterem konuşmacı olarak yer aldı.
Tedarik zincirini üretici ve tüketici arasındaki alışverişi sağlayan bir ağ olarak tanımlayan Pekşen, bu zincirin amacının üretici ve tüketici arasında para akışı, parça iletimi ve bilgi akışı sağlamak olduğunu belirtti.
Panelin konuşmacılarından Muhterem Şahin, tedarik zincirinin sorunsuz bir şekilde devam etmesi için önemli bir lojistik destek olması gerektiğini söyledi. Şahin, kullanmaya başladıkları ERP sistemi hakkında depo takip sisteminin yanı sıra kullanılan malzemelerin birçok özelliği olduğunu belirterek bu sistemin işlerini oldukça kolaylaştırdığını kaydetti.
Pazarlama ve satış arasındaki farkı “Pazarlama, tüm reklam ve tanıtımı içerir ancak satış sonuç olarak müşteriyi eli boş olarak göndermemektir” sözleriyle tarif eden Şahin, depoda ürünü hazırlayan çalışandan bu satışı taşıyacak şoföre kadar tedarik zincirinin kapsadığı alanları denizci öğrencilere aktardı.
Panelist Ethem Numan Şeker de tersanede gerçekleşen aşamaları, satın alma süreci içerisinde bulunan ekipman ve malzemelerin alım süresini ve bu süreçte yaşanılan sorunları paylaşarak denizci öğrencilerin akıllarındaki soruları yanıtladı.
Panelde son olarak konuşan Pekşen, TCG Anadolu Projesi’nin satın alma bölümünde bulunduğunu ifade ederek askeri alanda yaşanan bürokratik aşamaları ve bu aşamaların zorluğunu belirtti. Pekşen, ürünün tam zamanında hazır hale getirilmesi gerektiğini aksi takdirde gerçekleşecek olan cezai yaptırımlar hakkında da bilgi verdi.
“Devleti temsil edebilecek kadar donanımlı”
Günün bir diğer paneli “Askeriye ve İnsansız Su Altı Araçları” başlığıyla gerçekleşti. Konuşmacı ARES Tersanesi İnsansız Sistemler Departmanı Müdürü Onur Yıldırım oldu.
Konuşmasına, öğrenci olduğu dönemlerde katıldığı Ulusal Denizkızı Kongresi’ne bugün konuşmacı olarak katılmanın verdiği gururdan bahsederek başlayan Yıldırım, ARES Tersanesi tarafından inşa edilen ve ihracatı gerçekleşen askeri ve sahil güvenlik tekneleri üzerine bilgi verdi. ARES Tersanesi’nin güncel olarak geliştirilmeye devam ettiği “ULAQ” silahlı deniz aracını anlatan Yıldırım, deniz aracının isminin kadim Türk tarihinde elçilere verilen ‘ulak’ isminden esinlenildiğini aktardı. Yıldırım, ULAQ için “Devleti temsil edebilecek kadar donanımlı” olduğu için bu ismi seçtiklerini açıkladı.
Yıldırım, insansız silahlı deniz araçlarının avantajları, ULAQ platformunun eklenip çıkarılabilir ekipmanlarıyla farklı alanlarda operasyon yapabilecek kapasite ve dizaynda inşa edilişi ve tersanede imalatı devam eden veya bitmiş olan diğer tekneler hakkında öğrencileri aydınlattı.
Armatör perspektifinden bakıldı
23. Ulusal Denizkızı Kongresi’nin üçüncü gününde, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç, Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar ve Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Er’in katılımlarıyla “Denizcilikte Gelecek Yolculuğu: Armatörlük Perspektifi ve Deniz Taşımacılığına Yön Veren Güncel Gelişmeler” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Panelde geçtiğimiz yıllara göre Türk denizciliğinin ve armatörlüğünün göstermiş olduğu ilerlemenin hızla devam ettiği ve daha da ileriye taşımak için Türk Armatörler Birliği’nin kabul etmiş olduğu değerler ışığında akılcı ve kusursuz bir şekilde hedeflerine yürümeye devam edeceği vurgulandı.
Türkiye’de armatörlük değil, gemi işletmeciliği yapıldığını söyleyen Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Ergenç Türk dizilerindeki kötü adamların armatör olmasından dolayı rahatsızlıklarını dile getirdi.
Murat Er de, armatörlüğün bir patronluk değil, patronaj olduğunu ve gerçek patronun işin kendisi olduğunu dile getirerek armatörlerin 7/24 hazır olması gerektiğine değindi. Er, anlık kararlar alabilecek iradeye sahip olunması gerektiğini belirtti.
Türk Armatörler Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Çınar da konuşmasında küresel gelişmelerden söz etti. Çınar, iklim değişikliği sebebiyle global bir karmaşa gerçekleşmesini beklediğini belirterek bunun için hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı.
Hukuki süreçler konuşuldu
Kongrede düzenlenen “Deniz Kazalarında Hukuki Süreç ve Kararlar” adlı panelde ise Memişoğlu Kurun Avukatlık Ortağı Av. Nuri Koray Kurun ve Integra Sigorta ve Reasünrans Brokerliği Sigorta Brokeri Sanem Benli Karaalp konuştu.
Konuşmasında sigortaların kazalar ile ilişkilendirilmesini ele alan Sanem Benli Karaalp, koruma ve tanzim sigortalarını kapsayan durumlar ile ilgili bir sunum yaptı. Karaalp ardından denizci öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Av. Nuri Koray Kurun ise, tanzim sigortalarını kapsayan durumlardan bahsederek kaçaklar ve mülteciler konusuna dikkat çekti. Kaçak yolcularla ilgili olan hususların siyasi bir konjonktürle ilerlediğini belirten Kurun, hukuki koşulları yerine getirilse bile göç idaresinin inisiyatifi ile işlemin gerçekleştiğini ve bu durumun dünya üzerinde birtakım problemlere yol açtığını belirtti.
“Denizcilikte Yolculuk ve Öğretiler”
3. günün son paneli ise “Denizcilikte Yolculuk ve Öğretiler: Zabitlik” başlığı altında gerçekleşti. Panelde Akar Group 2. Mühendisi Ahmet Diskot, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin ilk ve tek kadın kaptanı Kpt. Esra Ulutürk Dinç ve DFDS Başmühendisi Aslı Şimşek oldu.
Esra Ulutürk Dinç, konuşmasında “Her an kötü bir sürprizle karşılaşma olasılığına karşı tedbirli ve temkinli olmaya çalışarak, uçsuz bucaksız denizler üzerinde kalan gemilerin sert yüzünü görüp yoluna devam etmek ve gemiyi ulaştırmak zorunda olan yıpratıcı bir mesleğin cesur kahramanlarıdır denizciler” dedi. Dinç, ‘Türk denizci eksikliğini tamamlama şerefine nail olan bir denizci kadın olarak Atatürk’ün Türk kadınını görmek istediği noktaya ulaştırmaya vesile olduğunu’ ve bununla tarifsiz gurur ve mutluluk duyduğunu belirtti. Dinç, “Kadın erkek fark etmeksizin her daim mavi vatana denizci bir millet olalım” ifadelerini kullandı.
Panelist Ahmet Diskot da risk değerlendirmesi konusuna değindi. Diskot, olabilecek problemlere karşı alınabilecek önlemleri belirleme konusunda işlerin epey kolaylaştırıldığını belirtti.
DFDS Başmühendisi Aslı Şimşek de güvenli görülmediği ortamda çalışılmaması; istenilen görevin güvenli olduğu düşünülmüyorsa bunun söylenmesinden çekinilmemesi gerektiğini vurguladı. Şimşek, sorular sorarak bir şeylerin soru sorarak öğrenileceğini belirterek, öğrencilere staj sırasında soru sormalarını tavsiye etti.
7DENİZ