Sektörden

1. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi gerçekleşti

İTÜ DENARK tarafından düzenlenen “1. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi’nde denizcilik sektörünün geleceği konuşuldu.

Abone Ol

İTÜ Denizcilik Araştırmaları Kulübü (DENARK) bu yıl ilki olan ‘1. Ulusal Genç Denizciler Zirvesi’ni gerçekleştirdi. İTÜ Denizcilik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirveye İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı (TMMOB GEMİMO) Feramuz Aşkın ile Alfa Laval Denizcilik Bölüm Müdürü Sabri Yazgan, Kumport CEO’su Özgür Soy, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kaptanı Ömer Asmalı, Stemar Denizcilik Gemi Kiralama Eğitim ve Danışmanlık Şirketi Kurucu Ortağı Öğretim Görevlisi Tülin Şendur, Xone Superyacht Group Kurucusu Uzak Yol Kaptanı Levent Barkır katıldı.

 

 

‘Dünyada yer edinebilmek için kendimizi yetiştirmek zorundayız’

 

Konuşmasına yeterli sayıda gemi adamı olmadığına dikkat çekerek başlayan TMMOB GEMİMO Başkanı Feramuz, “Biz Türk öğrencilere Türk denizcileri olarak şunu bir kere kafamızın bir tarafına yazmak zorundayız. Dünya denizciliğinden nasıl pay alabiliriz. Dünyadaki bütün ülkelerin milli gelirlerinin 60’ına yakın deniz yoluyla taşınıyor. Yani bugün tüm ülkelerin taşıdığı harcadığı enerji ve yer mallarının hepsi bizim kumanda ettiğimiz araçlar vasıtasıyla taşınıyor. Bu da demek ki dünyada denizcilik hiç bir zaman bitmeyecek. Bizlerde bu bitmeyecek olan mesleğin bir parçasıyız. Tabiki dünyada kendimize bir yer edinebilmek için kendimizi yetiştirmek gerek. Bu zirvede bunların bir başlangıcı olabilir” dedi.

 

 

‘Kendinizi çok iyi hazırlamalısınız’

 

Alfa Laval Denizcilik Bölüm Müdürü Sabri Yazgan ise, denizcilik sektörünün çok farklı olduğuna işaret ederek, “Denizcilik yapısı itibariyle kendine has özellikleri olan gemi ortamı düşündüğümüzde tamamen bütün ekipmanları, makinaları çok iyi öğrenmeniz gereken bir alan ve uluslararası bir ortamda çalışacaksınız kendinizi bu alana çok iyi hazırlamanızı öneriyorum” dedi.

 

 

En kısa sürede ve az maliyetle gemi kurtarılmalı

 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kaptanı Ömer Asmalı da, kurtarma mesleğini tıp doktorlarına benzettiğini belirterek, “Nasıl bir tıp doktorları insan hayatı için bir takım mücadeleler ediyorsa kurtarmalarda geminin hayatı için mücadele etmek zorundalar ve bunlar içinde 7/24 hazır olmak durumundalar” dedi. Asmalı şunları söyledi: “Doğru planlama doğru ekip ile en kısa sürede az maliyetle gemiyi kurtarmak zorundayız. Buna göre biz bir çalışma yapmak zorundayız” dedi.

 

 

‘Liman sermayeciliği yer değiştirmeye başladı’

 

Eski gemilerin yerine büyük ve yeni gemilerin aldığını ifade eden Kumport CEO’su Özgür Soy, büyük gemiler kullanılarak küçük gemilerin devre dışı bırakıldığını belirterek, şöyle devam etti: “Global firmalar birleşmeye başladı. Jenerasyon değişikliği artık çok fazla. Eski gemiler artık işletilecek yer bulamadığı için imha ediliyor. Limanlarda artık değişim yaşandı. Yeni gemilere göre limanlarınızı yenilemez ve geliştirmezseniz piyasada yerinizi kaybedersiniz. Büyük yatırımlar yapmanız gerekiyor. Yapmazsanız piyasada kesin yoksunuz erirsiniz ama yaparsanızda yaptığınız yatırımların kazanacağının garantisi de yok. Bunlar çok zor kararlar. Bunların piyasada çok büyük bir etkileri oldu hakların sahip olduğu limanlar çok büyük büyümeye başladı. Global limancılık işletmeleride yine sahip olanlar büyüklüğün ve network sahibi olmasından kaynaklı ayakta duruyor. Yerel işletmeler ise tamamen piyasadan çekildi. Ciddi şekilde liman sermayeciliği yer değiştirmeye başladı.”

 

 

‘Denizcilik eğitiminin farklı olmasını gerekiyor’

 

Denizcilik eğitiminin farklı bir bakış açısının olmasının gerektiğinin farkına vardığını vurgulayan Kaptan Dr. Özkan Poyraz, şöyle devam etti: “Genellikle hepiniz vardiya zabitliği makinistlik veya mühendislik unvanları üzerinde denizde çalışacak olmanızın getirdiği bir güdüyle çalışıyorsunuz ve  kendinizi geleceğe hazırlıyorsunuz. Ancak çoğunuzda deniz ulaştırma mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği gibi unvanlara sahip oluyorsunuz. İleride kendimizi gemi alım satım yapan fizibilite hesaplarını yapabilecek konumda görebiliyor muyuz bunlara da bakmak lazım. Türkiye’nin ülke kredisi nedir, post finansman nedir, gemiyi aldıktan sonra işletirken bunları nasıl hesaplayacağımızı biliyor muyuz yani aslında risk analizi yapabiliyor muyuz bunları bilmemiz lazım. Bunlara hazır bir mühendis, sistem analisti operasyon yönetimi yöneticisi, araştırmayı planlamayı yapabilen bir gemi yöneticisi olup olamayacağımızı sorgulamamız lazım.

 

 

‘Şimdi düşünen makineler var’

 

Üniversite sadece deniz adamı olmak için yeterli değildir. Bilginizi, yeteneğinizi maksimize edebilirsiniz. Demokratik kişiliğinizin olması lazım farklı mezheplerden olan insanlarla aynı alanda çalışabilecek kapasitede olmanız lazım.Evrensel ilkelere sahip ufku görebilen insan yetilerine sahip olmanız lazım. Mutlaka durumsal farkındalığınız olmalı. Mesleğe makro bakabilme özelliğine sahip olmanız lazım. Suçlama kültürü yerine adil olabilmeyi seçin. Adil kültür denizcilikte çok önemlidir. Organizasyonlara karşı sorumluluğunuz artık daha fazla. Eskiden öğrenen makinalar vardı şimdi düşünen makinalar var. Denizcilikte teknoloji de çok değişti. Bunlarında farkında ve bilincinde olarak yavaş yavaş büyük analizlerin de yapabiliyor olmanız. Sistem ve süreci tasarlayabiliyor olabilmeniz lazım. Mutlaka ve mutlaka yazılım kodlama bilginiz en azından algoritma bilginizin olması lazım. Artık gelecek sizden bunları bekleyecek. Bunları bilemezseniz gemide olmanızın bir anlamı olmayacak”

 

 

Konuşmacılara katılımlarından dolayı plaket verilerek 1.Ulusal Genç Denizciler Zirvesi sona erdi.

 

7DENİZ