Denizcilik kuruluşu BIMCO'nun verilerine göre, 2024 yılının ilk iki ayında yeni inşa ham tanker kontratları, VLCC siparişlerindeki artış nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 490'lık bir artışla 7,4 milyon dwt'ye yükseldi. Yılın ilk iki ayında 19 adet VLCC siparişi verilerek, bu gemi tipi için 2023 yılı boyunca verilen sipariş sayısı şimdiden aşılmış oldu.

Mart 2023'te ham tanker sipariş defteri, ham tanker filosunun yalnızca yüzde 3,3'ünü oluşturuyordu. Bu, en azından 1996'dan bu yana görülen en düşük seviye. Ancak 2023 yılı boyunca suezmax gemi siparişleri hızla arttı ve bunu VLCC siparişleri takip etti. Şubat 2024 itibariyle, ham tanker sipariş defterinin filoya oranı yüzde 6,2'ye yükseldi. Yüksek kontrat oranına rağmen, VLCC'ler için sipariş defterinin filoya oranı sadece yüzde 4,3'te kaldı

Bimco'nun yakın tarihli Tanker Taşımacılığı Piyasasına Genel Bakış ve Görünüm raporunda da belirtildiği üzere, ham tankerler için yakın vadeli görünüm olumlu görünüyor. Düşük filo büyümesi ve daha uzun sefer mesafeleri nedeniyle arz/talep dengesi sıkılaşabilir. Görünüm özellikle VLCC gemileri için elverişli görünüyor ve segmentteki navlun destekleyebilir.

En büyük ham petrol tankerleri olan VLCC'ler genellikle Orta Doğu ve Amerika'dan Asya'ya ham petrol taşıyor. Bimco, önümüzdeki yıllarda Amerika'dan daha fazla petrol gelmesini ve petrol talebinin giderek Asya'ya doğru kaymasını bekliyor. Bu sadece sefer mesafelerini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bu ticaret yollarına zaten hakim oldukları için özellikle VLCC gemilerine de fayda sağlayacak.

2023 yılında sözleşmeye bağlanan gemi kapasitesinin %70'i ve 2024 yılında şu ana kadar sözleşmeye bağlanan gemilerin tamamı 2026 ile 2027 sonu arasında teslim edilecek. Bimco'nun raporuna göre, bu nedenle, navlun o zamana kadar düşük filo büyümesi ile desteklenecek. 2026'dan itibaren ise arz fazlası riski şimdilik düşük görünüyor. Kontratlar artmış olsa da, mevcut sipariş defteri tarihsel standartlara göre hala küçük. Bununla birlikte, 2026 ve 2027'de teslim edilmek üzere daha fazla gemi sipariş edilmesi mümkün.

Türk tersaneler römorkör üretiminde liderliği Çin'den aldı Türk tersaneler römorkör üretiminde liderliği Çin'den aldı

Orta vadeli olumlu görünüme rağmen, Uluslararası Enerji Ajansı şu anda küresel petrol talebinin 2030 yılına kadar zirve yapabileceğini öngörüyor. Bununla birlikte, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana küresel ticaret yollarının yeniden yapılandırılması gemilere olan talebi artırdı ve yaşlanan filonun en azından bir kısmının yenilenmesine ihtiyaç var. Bu nedenle yılın geri kalanında sipariş defterinde daha fazla artış görülmesi muhtemel.

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi