Geçen yıl yüksek miktarda asbest ve kimyasal madde barındıran Brezilya savaş gemisi Nae Sao Paulo'nun sökümü yapılmak istenmiş, bölge halkı ve çevrecilerin tepkileri sonrası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen söküm izni iptal edilmişti. Bunun üzerinden bir yıl geçmeden bu kez de Libya’da kimyasal atık depolamak için kullanılan Sloug isimli tankerin söküm için Aliağa’ya getirildiği ortaya çıktı.

Mısır kabul etmedi, İzmir'e getirildi

Yıllarca tehlikeli nitelikteki petrol atıklarının depolandığı belirtilen 251 bin tonluk tankerin 6 bin ton kimyasal atık barındırdığı iddia ediliyor. Tankerin, Türkiye'de büyük yıkıma neden olan Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin hemen ardından 24 Şubat'ta Aliağa'ya getirilmesi de dikkat çekti.

IBIA ve BIMCO yakıt ve denizcilik sorunlarını ortaklaşa ele alacak IBIA ve BIMCO yakıt ve denizcilik sorunlarını ortaklaşa ele alacak

Öte yandan söz konusu tankerin Libya’dan Mısır’a götürüldüğü ancak oradaki çevrecilerin eylemleri sonrası söküm için Aliağa'ya getirildiği belirtiliyor.

'Ne Basel Konvansiyonu'na ne de prosedürlere uyuldu'

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Mısır’ın kabul etmediği Sloug tankerinin içinde 6 bin ton kimyasal bulunduğunun öne sürüldüğüne dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı: “Bunun çok büyük bir olasılıkla doğru olduğunu düşünüyoruz. Sloug isimli bu tankerde yıllarca tehlikeli atık niteliğindeki petrol atıklarının depolandığını biliyoruz. Sloug, kullanılamaz duruma geldiği için sökülmesi gerekmiştir. Geminin ülkemizde sökülebilmesi için ne Basel Konvansiyonu’na ne de işletilmesi gereken prosedürlere uyulmuştur. Sloug isimli bu tehlikeli atık deposu tankerde petrolden buharlaşan gazlar için 'gas free' ölçümleri yapılmış mıdır? Bu serbest gazlar nerede ve nasıl giderilmiştir?”

Açıklamada ayrıca, gemi söküm tesislerinin gemi söküm sanayicilerinin kurduğu ve işlettiği GEMİSANDER tarafından değil; TMMOB’nin ilgili odalarının uzmanları, hekimler, akademisyenler, avukatlar ve çevre örgütleri temsilcilerinin katıldığı bir oluşumla denetlenmesi gerektiği de ifade edildi.

Şirket: Gerekli işlemler ve bildirimler yapıldı

Tankerin sökümünü yapacak olan Şimşekler Gemi Söküm de bir açıklama yaptı, geminin “kimyasal atık depolama” gemisi veya “kimyasal atık” değil “ham petrol depolama” tankeri olduğunu savundu. Geminin sökümü için tüm gerekli işlemlerin yapıldığını da iddia eden şirket, “Gemi ile ilgili yapılması gereken işlemler ve tüm bildirimler, bildirmekle mükellef olduğumuz kamu kurum ve kuruluşlarına yapılmış, ayrıca herhangi bir tereddüde mahal vermemek adına gerekli denetimler yine devlet kurumlarımızın istediği şekilde akredite olmuş kuruluşlara yaptırılmıştır. Tüm bunların neticesinde ön bildirimi de öncesinde yapılmış olması sureti ile söz konusu gemi 24 Şubat 2023 tarihinde satıcı şirket tarafından teslimatı gerçekleştirilerek tersanemize yanaştırılmıştır” ifadelerini kullandı.

'Şirket gemiyi bir an önce sökmek için hazırlık içinde'

Nae Sao Paulo'nun Aliağa'ya getirilmesine karşı verilen mücadelede etkin rol oynayan Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) da geminin Aliağa'da olduğunun öğrenilmesinin ardından harekete geçti. Gazete Duvar'a konuşan ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz, “Bu durum bizim kaderimiz oldu artık. Sürekli gemiler getiriliyor, kurallara uygun sökülmüyor. Alan çok kapalı. Halka bilgi verilmiyor. Resmi makamlar da bizlere bir açıklama yapmıyor. Gemi şubat ayında getirilmiş. Gemi hakkındaki iddialara ilişkin teyitler gelmeye başladı. Birçok iddianın doğru olduğu söyleniyor. İşçi arkadaşlardan aldığımız duyumlara göre de firma gemiyi bir an önce sökmek için hazırlık içinde. Ekipler kurup sökmek istiyorlar. Geminin hala Libya'da atık gemisi olarak göründüğüne dönük iddialar var. Bunların resmi kanallardan açıklanmasını istiyoruz. Bağımsız bir ekibin giderek denetleme yapmasını talep ediyoruz. Bu incelemeler yapılmadan geminin sökümüne izin vermemek için mücadeleyi sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte eylemlerimiz olacak” dedi.

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi