TRK Logistics, hava, deniz, kara ve proje gemi taşımacılığı işlemlerinde uzmanlaşmış intermodal taşıma yapan bir lojistik firması. Firması hakkında bilgiler veren TRK Logistics Genel Müdürü Burak Şahin, TRK Logistics'in tüm modlarda başarılı bir şekilde çalıştığını söyledi. Türkiye, Amerika İsrail, Mısır ve Avrupa limanları arasında yıllardır düzenli konteyner taşımacılığı yapan sektörün lider armatörlerinden olan TURKON LINE, özmal demiryolu wagon ve özel silobas ve konteyner filosu ile ve yurt içi/yurt dışı demir yolu taşıma hizmeti sağlayan TURKON RAILWAY, geniş özmal araç filosu ve C2 taşıma belgesi sahibi TURKON KARAYOLU ve Türkiye'nin en büyük tersanesi olan SEDEF TERSANESİ gibi küresel anlamda ticari faaliyet gösteren kurumsal bir ailenin üyesi olan uluslararası lojistik, sevkiyat ve taşımacılık hizmetleri sunan bir şirket.

2015 senesi itibariyle de TRK Logistics olarak gemi proje taşımaları üzerinde ciddi bir yoğunlaşma yaşadıklarını belirten TRK Logistics Genel Müdürü Burak Şahin, 'TRK Logistics olarak işimizi sadece kara, deniz, hava taşımacılığı olarak görmüyoruz. Biz yürüttüğümüz tüm projelerde multimodal taşımacılığın tüm olanaklarını sonuna kadar kullanarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak hizmet vermeyi hedef alarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Güvenilir tedarikçi ağlarımızla beraber vagon taşımaları, depo ve antrepo, yurt içi ve yurt dışı full ve parsiyel kara yolu taşımaları, full ve parsiyel proje gemisi taşımaları, Tug Boat ile yüzer havuz/barge çekim operasyoları, lashing hizmetleri, her türlü likit proje taşımaları, flexy tank ve ISO tank organizasyonları, hava yolu taşımaları gibi pek çok değişik alternatifleri doğru ve zamanında kullanma konusunda ekibimizin ciddi bilgi ve becerileri mevcut. Lojistik Sektöründe, en önemli noktalardan biri, tecrübeli ve profesyonel iş gücüdür' şeklinde konuştu. Türkiye lojistik ve proje taşımacılığı konusunda son yıllarda çok gelişmiş bir noktaya geldiğini anlatan Şahin, 'Proje taşımacılığı alanında pek çok yerli ve yabancı ortaklı global firma ülkemizde hizmet vermekte. Fakat iyi servis veren firmaların yanında mutlaka çürükler de olduğundan, müşterilerin çalıştıkları firma seçimlerinde çok dikkatli olmaları gerekmektedir. TRK Logistics olarak Türkiye'de yerleşik bir firma olmamıza rağmen dünyanın pek çok noktasındaki güçlü partner ve acente ağlarımızla bir dünya şirketi olma yolunda ilerliyoruz. Bu amaçla bazı global lojistik firmaları ile de ortaklık görüşmelerimiz de sürmektedir. Proje taşımacılığında iddialı olmayı hedefleyen bir firma, mutlaka kendini aşarak hedefine tüm dünyayı oturtmalıdır' ifadesinde bulundu.

Türkiye Asya ile Avrupa arasında bir köprü olmasına rağmen halen pek çok noktada eksiklikleri olduğunu vurgulayan Şahin, 'Limanlarımızın proje taşımalarına uygunluğu her geçen gün olumlu olarak gelişse de, halen Asya ve Avrupa arasında bir köprü olma yönünde alınacak daha çok yol var. Limanlarımıza ve özellikle demiryollarımıza daha fazla yatırım yapılmalıdır. Ülkemizin büyük projeler ile ilgili olarak en büyük eksikliği demir yollarımızın yük taşıma konusunda nerdeyse hiç kullanılamıyor olmasıdır. Türkiye'de çok az demiryolu wagon sahibi firma olmasına karşı Avrupa ve Rusya'da çok sayıda firma mevcut.

Turkon Holding, özmal demir yolu wagon sahibi olan ender firmalardan. Köklü bir firma. Fakat maalesef demir yolu ağı yetersiz olunca, demir yolu taşımasını her bölgeye ve firmaya alternatif sunmakta zorlanıyoruz. Demir yolunun ülkemizde yeterli oranda kullanılmadığından dolayı da karbon salınımı maalesef ülkemiz için tehlikeli boyutlarda. Özellikle Avrupa ve Rusya demir yolu taşıması konusunda çok ciddi ileri bir noktadadırlar. Bu ülkelerde, limanların demiryolu bağlantılarının olmasından daha da önemli olarak, ülkelerinde bulunan büyük fabrika kompleksleri içinde kendi yük indirme/bindirme istasyonlarının olduğudur. Böylece on binlerce tonluk mallar, blok tren ve katarlar ile çok kısa bir süre zarfında kara yoluna ihtiyaç duymadan çok hızlı ve ucuz şekilde limanlara yada limanlardan aktarılmaktadır. Böylece yollardaki kamyon trafikleri de azalmakta, kaza oranları düşmekte ve en önemlisi karbon ayak izi yok denecek kadar azalmaktadır' dedi.

Burak Şahin, 'Demir yollarımızın uluslararası bağlantılarının da uygunluğu sağlanarak, uluslararası ticarette de demiryolunu daha fazla kullanabilme olanağı yaratılması ülkemizin proje taşımacılığı konusunda önünü açacaktır. Özellikle İran, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri hatta Hindistan'a kadar uzanan yolu çok iyi değerlendirmek gerekir. Bugün pek çok limanımızın demir yolu bağlantısının hiç olmaması bile bu konuda çok büyük bir eksikliktir. Bunun düzeltilmesi yönünde iyi niyetli adımla atılmaya çalışılsa da maalesef yeterli olmamaktadır. Özellikle son yıllarda transit mallar ile ilgili getirilen gümrük mevzuat değişiklikleri de, antrepoları sıkıntıya sokmuş ve bu da transit taşımacılık / proje taşımacılığı konusunda ülkemizin elini zayıflatan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmıştır' şeklinde konuştu.

7DENİZ

Editör: TE Bilisim