Cem Seven, Boat Show 2018'in açılış töreninde Türkiye'nin yat ihracatının yıllık 1.3 Milyar Dolar civarında olduğunu söyledi. Cem Seven'in açıklamaları şöyle: “Boyları 3 ile 50 metre arasında 100’den fazla teknenin sergilendiği, 500’den fazla markanın olduğu, 200’e yakın firmanın boy gösterdiği bu güzel fuarın organizasyonunu sağlayan VIA Fuarcılığa tebriklerimi iletiyorum. Katılımcılara da bol kazançlı günler diliyorum. Dünya’daki yat ihracatı pastasına baktığımızda 12 Milyar Dolarlık ihracat söz konusu. 7 Milyar Dolarlık kısmı 5 ülke arasında paylaşılıyor.

Yat sektörü çok önemli

Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Fransa, Almanya ve Hollanda. 2017 sonu rakamlarına baktığımızda genelde 1 ile 2 Milyar Dolar arasındaki ihracat rakamı olan bu ülkelerin 2017 yılında Almanya ve Hollanda’nın ihracat rakamlarını 2 Milyar Dolar ve üzerine çıkardığını görüyoruz. Bizi ortalama yıllık ihracatımızın 1.3 Milyar Dolar mertebesinde olduğunu düşünecek olursak bu ülkelerin ne kadar ilerleme kaydettiğini görebiliriz. Kilo başına ihracat da önemli. Ülkemizde kilo başına en büyük ihracat yatçılara ait. 25 Dolar/Kilo.  Bunun arkasından 20 Dolar ile römorkörler geliyor. Tankerler 6,5. Ortalamasını aldığınızda 3,5 Dolar/Kilo ihracat rakamımız var. Bu Türkiye’nin ihracat rakamı ile paralel. Ülkemizin de ihracat rakamı 3 Dolar civarında. Bu da bize şunu gösteriyor; Yat sektörü çok önemli. Uzun süreler isteyen, inşa süresi 2 ile 4 yıl arası süren bir sektörden bahsediyoruz.

"Burada ARGE ürünü olan inovasyon sağlanıyor"

TYBA, Bosphorus Boat Show’da panel düzenleyecek TYBA, Bosphorus Boat Show’da panel düzenleyecek

Gönlümüz inşa faaliyetinin bu gelirlerin inkişaf ederek ileride daha yüksek seviyelere gelmesidir. Bu fuarlar sadece alıcıların ve satıcıların bir araya geldiği fuarlar olarak değerlendirilmemeli. Burada ARGE ürünü olan inovasyon sağlanıyor. İnovatif ürünler ziyaretçilerle hem profesyonel hem amatör ziyaretçilerle paylaşılıyor. Bundan daha önemlisi profesyonel ziyaretçilerin haricinde olan amatör ziyaretçilerin de Türkiye’deki denizcilik faaliyetleri ve yatçılık konusunda ufuklarının biraz daha açılmış olması.

Editör: Haber Merkezi