Dünyanın önde gelen yat üreticileri son yıllarda Türk şirketleriyle doğrudan işbirliğine yöneliyor. Bunun yanı sıra gemi inşa sanayimizde de önemli başarılara imza atılıyor. Bir başka deyişle Türkiye’nin ekonomik anlamda büyümesi için müthiş performanslar sergileniyor. Artık dünyanın dört bir yanına kendi ürettiğimiz gemilerimizi satabiliyoruz. Örneğin 1996 yılında kurulan Yalova’daki Cemre Tersanesi, geçtiğimiz günlerde ‘Victoria of Wight’ isimli modern feribotlarının İngiltere’deki isim töreninde ülkemizi başarıyla temsil etti. Protokol koltuklarında kraliyet ailesinden kişilerin de oturması gemi yapım sektörümüz adına gurur verici bir tablo oluşturdu. Cemre Tersanesi, Norveç’in önde gelen firmalarından ‘Liafjord’ ile LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) yakıtla çalışan ‘Purse Seiner Trawler’ projesine imza atmış küresel prestije sahip bir Türk şirketi.

Denizciliğin güçlü olduğu kuzey ülkesi Norveç için muazzam bir balıkçılık gemisi daha inşa ediyorlar. Bitmedi. Yine biri Norveç’e diğeri Fransa’ya teslim edilecek iki geminin daha künyesinde firmanın adı yer alacak. Bu kapsamda ‘Louise Dreyfurs Armateurs’ için modern bir rüzgar gülü gemisini denize indirecekler. Böyle başarılar ülkemiz için son derece önemli. Cemre Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gülcek başta olmak üzere tüm ekibini kutluyorum. 13 Kasım Cumartesi günü Mavi Dünya’da yeniden buluşuncaya kadar pruvanız neta, rüzgar kolayınıza olsun. Esen kalın.

Yarışlar...

Sonbahar geldi ancak denizcileri durdurmak ne mümkün ? İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Arkas Holding’in sponsor olduğu yarış geçen hafta İzmir’e canlılık kattı. Körfez, kano, optimist ve laser sınıflarında heyecanlı yarışlara sahne oldu. Kente 1940-1970 arasında hareket katan yelkencilik coşkusu yeniden canlanıyor. Tebrikler Bernard Arkas ve Aziz Kocaoğlu. Bu yolda devam edin. Kuşadası, Göcek ve Marmaris’ten de haberlerim var. 3. Rixos Göcek Sailing Cup 11-14 Ekim, Marmaris Uluslararası Yarış Haftası 27 Ekim-02 Kasım, Kuşadası Yat Kulübü’nün geleneksel Cumhuriyet Kupası 27-28 Ekim 2018 tarihlerinde. Takvimlerinize not edin.

Bodrum’daki coşku

Datça Yat Limanı projesi için nihai karar verildi Datça Yat Limanı projesi için nihai karar verildi

Önceki  hafta benzeri bir başka yarış heyecanı Bodrum’da yaşandı. Denizlerimizdeki ustalarımızdan Turgay Noyan’ın eseri olan ‘Cup’ışalım mı? Powered by Volvo Car Turkey’  başlıklı etkinlikte 51 yelkenli üç gün boyunca müthiş performanslar sergiledi. İzmir-Bodrum arasında Volvo’nun XC 60 ve XC 90 model jipleriyle sürüş deneyimi de yaşadım. Son derece konforlu ve güvenli bir otomobil yaratmışlar. Volvo Car Türkiye, Yalıkavak Allıum Villas Resort, Bodrum Amerikan Hastanesi ve D-Marin Turgutreis Marina yöneticilerine teşekkür ediyorum. Zira Türkiye’de böylesine yüksek bütçeli faaliyetler ancak sponsor desteğiyle hayata geçirilebiliyor.

Aquamarine’den atak

Dünyanın önde gelen yabancı lüks yat üreticileri ülkemizdeki pazar paylarını yerli firmalarla gerçekleştirdikleri ortaklıklarla artırmaya çalışıyor. Örneğin dünyaca ünlü İngiliz markası Pearl Yachts, Aquamarine Ltd tarafından temsil edilecek. Firmanın ürün gamında iddialı olduğu flybridgeli (kaptan köşkünün üstünde genellikle açık olan küçük güverte ) üç model bulunuyor. Bunlar Pearl 65, 80 ve 95. Bu lüks motor yatlar geçtiğimiz günlerde Cannes Yat Festivali’nde tanıtıldı ve oldukça beğenildi. Eski milli sporcularımızdan Defne Giraud ve duayen uzak yol kaptanı Gökhan Başpınar’ın kurucularından olduğu Aquamarine Ltd yatçılık sektörüne hareket getirdi. Yolları açık olsun.

Editör: Haber Merkezi