Sualtından çıkarılan top ve diğer malzemelerin tanıtımı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar Daire Başkanı Melik Ayaz, TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdürü Dr. Selma Ayaz ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş ve çalışma ekibinin katıldığı bir basın toplantısı ile yapıldı. Sualtı batıklarının gün yüzüne çıkartılmasında birlikte yapılacak çalışmaların devamında Bakanlık yetkilileri ile mutabık kalındı.

 

SUALTI VARLIKLARINI ORTAYA ÇIKARIYORUZ

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren TÜBİTAK MAM Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Kılıçaslan, “TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisinin güçlü cihaz ve ekipman altyapısı ile gemi ve araştırmacı personelimizin katkılarıyla Didim açıklarında sualtı varlıklarımızın ortaya çıkarılmasına yönelik bir dizi çalışma gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmaları esnasında batık alanının batimetrik haritaları gemimizde bulunan Çok Hüzmeli Derinlik Ölçer cihazımızla ortaya konmuştur. TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü tarafından tasarımı yapılmış, gemiye, vinç sistemlerine ve kumanda odasına entegrasyonları Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiş yerli ve milli imkanlarla geliştirilen insansız sualtı aracımız projede çok kritik görevler üstlenmiştir. İnsansız sualtı aracı sayesinde batık alanları ve batıkların görüntülenmesi ve yerlerinin tespiti sağlanmıştır. İnsansız sualtı aracımızın ilk kez bu maksatla, sualtı varlıklarının ortaya çıkarılması amacıyla kullanılmıştır.

 

KONUMLANDIRMA SİSTEMİ BAŞARIYLA KULLANILDI

1000 metre derinliklere kadar inebilen insansız sualtı aracımız dalgıçların inemeyeceği derinliklerde sualtı nesnelerinin görüntülenmesi, yerlerinin tespit edilmesi imkanını sağlamaktadır. Projede mevkileri tespit edilen bir dizi buluntular 3.5 ton kaldırma kapasitesine sahip vincimiz yardımıyla gemi güvertesine alınmış ve uygun saklama şartlarında muhafazası için korunumlu konteynerlera yüklenmiştir. TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi’nde oşinografik cihazlara ilave olarak, geminin sabit konumlandırılması gereken araştırmalar için dinamik konumlandırma sistemi mevcut olup bu projede başarıyla kullanılmıştır. Yine bu proje kapsamında kullandığımız USBL akustik konumlandırma sistemi ile üzerine verici yerleştirilen sualtı aracı, ölçüm cihazı gibi ekipmanların ve dalgıçların mevkilerinin takibi sağlanabilmiştir.” dedi.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın 'Karadeniz' müzakerelerinde çatlak Türkiye, Rusya ve Ukrayna'nın 'Karadeniz' müzakerelerinde çatlak

Editör: Haber Merkezi