Roda Limanı'nın Gemlik Körfezi'nde konumlanmış, stratejik açıdan Orta ve İç Anadolu, Kuzey Ege ve Güney Marmara Bölgesi'ne rekabetçi maliyetlerle hizmet verebilen bir liman olduğunu kaydeden Roda Limanı Genel Müdürü Ali Açıl, 'Limanımıza henüz yakın bir demiryolu bağlantısı sağlanmamış olması sebebiyle, çoklu taşımada demiryolunun avantajlarını tam olarak kullanamıyoruz. Fakat bununla birlikte bölgemizde taşıma maliyetlerini düşürecek olan birçok yatırım da devam etmektedir' diyor.

İstanbul İzmir Otoyolu'nda yer alan köprünün açılması ile İstanbul-Bursa bağlantısı yaz başında tamamlanmış olacağını hatırlatan Roda Limanı Genel Müdürü Ali Açıl, 'Ankara-Bursa arasında çalışacak hızlı tren altyapı çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu hat aynı zamanda yük taşımasına olanak sağlayacak. Bu hattın şimdiden görülen en büyük problemi, köprü ve tünellerinin vagon üzerinde sadece tek kat konteyner taşımaya olanak veriyor olması.

Bu kombine konteyner taşıması için oldukça büyük maliyet artışı getirecek bir kısıt. Demir yolu hattı üzerinde organize sanayi kurmaya uygun alanların olması gelecekte demiryolu hattının daha rekabetçi şekilde kullanılmasını sağlayabilir' dedi. Antrepomuzu 2017'de hizmete açacağız Bölgedeki yatırımı tamamlanmış liman kapasitesi mevcut talebin iki katına ulaşmış durumda olduğunu söyleyen Açıl, 'Bu da ticaretin geçmek zorunda olduğu kapılardan birinin kayda değer bir şekilde genişlemiş olduğunu gösteriyor. Ancak daralan piyasalarda zincirin bir halkasının güçlü olması tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor.

Roda Limanı olarak limana 1,5 km uzaklıkta 35.000 metrekare antrepoyu yıl sonunda bitirerek 2017 yılı itibariyle hizmete açmayı planlıyoruz. Deponun büyüklüğü ve limana yakın konumu sayesinde bölgemizde ithalat ve ihracatçılara bir çok çözüm imkanı yaratmış olacağız. Deponun 420.000 m3'ü geçen hacimsel büyüklüğü sayesinde tesisimize lojistik merkez olma misyonu da sağlayacak' ifadesinde bulundu. Açıl, '20 milyon Euro'nun üzerinde yatırım değeri ile yakın geleceği kucaklayabilecek bir büyüklükteki depo yatırımına karar verirken en önemli referans noktamız; İstanbul'un artan lojistik yükü, zorlaşan rekabet şartları ve nakliye maliyetleri oldu. Limana 10 km uzaktaki bir depo ile karşılaştıracak olursak, limana yakın bir depodan yapılacak dağıtımlarda maliyet 40'a varan oranlarda düşecektir. Bu senaryoyu İstanbul'dan Anadolu'ya sevk edilecek bir emtia için düşünecek olursak, bu oran daha da yükseklere çıkacaktır' diye anlattı.

Girişimci ruhumuzu ispat ettik Ülkemizin 2023 hedeflerine varabilmesi için gerekli bilgi birikimi ve girişimci ruha sahibiz diyen Açıl, 'Bunu birçok alanda ispat ettik. Ancak lojistik sektör açısından en büyük eksikliğimiz ve büyüyen problemimiz, üretim tesislerinin coğrafi konumları yurt dışındaki pazarlara yeteri kadar yakın değil. Yani yurt dışı pazarlara kolay ve düşük maliyetle ulaşamıyoruz. Çoğu kez yurt içi pazar şartları, hammadde, enerji, işgücü ve mevzuat gereklerine göre riskler azaltılmaya çalışılırken yurt dışı pazarından uzaklaşılıyor. Bu nedenle daha büyük ölçekte planlamalara, yol göstermelere ve teşviklere ihtiyaç var.

Avrupa ekseninde kurulmaya çalışılan transit limanlar yerine arkasında sanayi altyapısı ile planlanmış limanlara, şehirlerin içine sokulmuş fabrikalar yerine, demir yollarına, yapay haliç veya su yollarının yanına konumlanmış sanayi bölgelerine ihtiyacımız var' dedi. Bursa'da 2006 yılında; Roda Liman Depolama ve Lojistik İşletmeleri A.Ş. Bursa Çimento A.Ş. Grubu ve Dora Yatırım A.Ş. Grubu ortak girişimiyle kurulan Rodaport, Gemlik Körfezi'nde, stratejik açıdan Orta ve İç Anadolu, Kuzey Ege ve Güney Marmara Bölgesi'ne rekabetçi maliyetlerle hizmet verebilen bir liman konumunda. Ana hizmet alanları, tahmil-tahliye, depolama ve lojistik hizmetleri olan liman, bulunduğu bölgede ticaretin önemli halkalarından biri.

CENGİZ TEPEBAŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim