Panama ve Türkiye arasındaki ilişki, iki ülkenin Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlarının ziyaretleri ve çeşitli anlaşmalarıyla daha da güçlendi diyen Panama İstanbul Başkonsolosu Andres Gregorio Nunez, 'Türkler aynı zamanda bölgede daha fazla satış yapmayı planladıkları tekstil ürünleri, inşaat malzemeleri ve tatlıları ile tanınıyor. İhracatta 128 bin 807 milyon euro gelirle Türkiye, dünya ihracat sıralamasında 31. ülke. Bu yüzden dünyadaki en büyük ticari filoya sahip olan, dünyanın her yerine ticari geziler düzenleyen Panama, Türkiye'nin ihracatının artışına önemli ölçüde katkıda bulunabilir' diyerek iki ülkenin ilişkilerine dair dergimize açıklamalarda bulundu.

Öncelikle Türkiye'de bulunduğunuz bu zaman dilimiyle ilgili neler söylemek istersiniz?

Bu kadar sıcak karşılandığım Türkiye'de ülkemi temsil ettiğim üç yıllık süreyi özetlemek zor. Tüm yerel yetkililere, denizcilik ve ticari topluluklara ve en önemlisi Türk insanına karşı çok memnun ve minnettarım. Panama İstanbul Başkonsolosluğu ve dünyanın en itibarlı gemi sicili olan Panama Denizcilik İdaresi arasındaki ilişkiyi anlatır mısınız? Panama ve Türkiye, ayrıcalıklı coğrafi konuma sahip olan ülkeler olarak karşılıklı çarpıcı bir program geliştirdiler. Panama ve Türkiye arasındaki ilişki, iki ülkenin Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlarının ziyaretleri ve çeşitli anlaşmalarıyla güçlendi ve son zamanlarda Türk Loydu'nu Tanınmış Örgüt olarak kabul eden anlaşmayı imzaladık. Türkler aynı zamanda bölgede daha fazla satış yapmayı planladıkları tekstil ürünleri, inşaat malzemeleri ve tatlıları ile tanınıyor. İhracatta 128 bin 807 milyon euro gelir ile Türkiye, dünya ihracat sıralamasında 31. ülke. Bu yüzden dünyadaki en büyük ticari filoya sahip olan, dünyanın her yerine ticari geziler düzenleyen Panama, Türkiye'nin ihracatının artışına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.

Türkiye ve dünya denizciliği hakkında neler söylemek istersiniz?

Ayrıcalıklı coğrafi konum ve dünya ihracatçılar sıralamasında iyi bir pozisyona sahip olan Türkiye, uluslararası denizcilik arenasında önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle Türk denizcilik yetkililerinin gemicilikte Uluslararası Denizcilik Örgütü ve diğer deniz taşımacılığıyla ilgili olan uluslararası örgütler tarafından belirlenen uluslararası anahtar anlaşmalarına uyarak, ulusal ve uluslararası kurallara, deniz çevresinin korunmasına, deniz güvenliğine, emniyetine büyük ölçüde taahhüt verdiğini görebilirsiniz. 2017'nin sonunda imzalanan anlaşma ile Türk Loydu, 'Panama bayraklı gemilere destek ve belgelendirme hizmetleri sağlayan otorite' olarak yetkilendirildi. İmzalanan anlaşma kapsamında Türk Loydu ile ilişkiler ne yönde ilerledi? Panama Denizcilik İdaresi, bu anlaşmanın imzalanmasıyla sınırlarını yeni marketlere genişletiyor. Hepimizin kabul etmek zorunda olduğu meydan okumalar var. Türk Loydu'nun yukarıda bahsedilen uluslararası örgütlerin zorunlu uluslararası anlaşmalarının denizcilik yönetimleri uyumluluk seviyelerinin kalıcı ölçümleriyle bu ülkeye önemli ölçüde katkı sağlayacak. İmzalanan anlaşmadan sonra Türk Loydu, tüm yönleriyle iki ülke arasında oldukça yararlı ve kazançlı bir ilişki oluşturmadaki süreçte büyük bir adım attı. Ve diğer konulara açılan kapı olarak da denizcilik işine başladı.

Sektöre yönelik yapmış olduğunuz çalışmalardan bahseder misiniz?

İstanbul'daki Panama Başkonsolosluğu, Denizcilik Bakanlığı bünyesindeki Panama Denizcilik İdaresi temsilcisi olarak Gemi Sicili gibi alanlarda hizmet sağlamaktan sorumludur. Gemi sicil süreci, teknik konularda gemiler için birçok sertifika ve yetkilendirme işlemini içeriyor. Ayrıca, gemideki personel için gemi adamı sertifikaları ve yetki belgelerini sağlıyor. İdare aynı zamanda mülkiyet ünvan kayıtları, gemi ipotekleri veya Panama gemilerinin diğer ipoteklerinden sorumlu. Son olarak, 2018 yılını denizcilik endüstrisi açısından yorumlar mısınız? İnsan ve mal kaybı olmasından kaçınarak tüm sektörlerin sefer uygunluğuna dikkat ederek uzlaşmasıyla denizcilik endüstrisinin 2018 yılında büyüyeceğine olumlu bakıyorum. 2018 için öncelik; vatandaşlar tarafından en etkili şekilde kabul edilerek, deniz güvenliği ve deniz çevresinin korunması ile tüm sahil bölgelerimizde bir denizcilik kültürü yayarak alternatif enerjileri geliştirmek amacıyla girişimleri yerine getirmek ve çevreyi koruyacak yeşil bir kültür olacaktır.

Röportaj: Çilem Kocamış Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ MART-NİSAN SAYISI

Editör: TE Bilisim