Norveç'in batı kıyısı açıklarında bir petrol tankeri ve fırkateyn çatıştı. Olayda sonucu 8 kişi yaralandı.

KNM Helge Ingstad Fırkateyn'inin su alması sonucu gemide bulunan 137 kişi ve tankerde bulunan 25 kişi  tahliye edildi.

Hordoland Eyaleti’nin Hjeltefjord kentindeki Sture Terminali açıklarında çatışan iki geminin ardından gemilerdeki tüm mürettebat kurtarıldı.

Fırkateynin ciddi oranda su aldığı kaydedildi. İtfaiye birimlerinin açıklamalarına göre, 10 metrekarelik bir alanda tankerden petrol sızıntısı oluştu.

 

TÜM MÜRETTEBAT KURTARILDI

Hodaland Acil Durum Servisi’nde komutan olan Ole Jakob Hartvigsen’in aktardığı bilgiye göre, çatışmanın gerçekleştiği esnada fırkateynde 137 kişi, Sture Terminali’ne yol alan tankerde ise 25 kişi bulunuyordu.

8 kişinin yaralandığı olayda itfaiyeciler, kurtarma botları ve dalış ekipleri olay yerine ulaşarak gerekli çalışmaları yaptılar.

Sola’da bulunan Merkezi Kurtarma Merkezi’nden Eirik Walle’nin aktardığı bilgiye göre, geminin sancak tarafından su alması önlenemedi.

 

STURE TEMİNALİ’NDEKİ TÜM FAALİYETLER DURDURULDU

Sture Teminali’ndeki tüm faaliyetler durdurulurken acil durumlara müdahele etmeye dair herhangi bir yetkisi olmayan Sture personeli olay yerinden tahliye edildi.

Faaliyetleri durdurma ve tahliye işlemleri, tedbir amaçlı olarak yürütülüyor. Sture Terminalı aynı zamanda, ham petrol, doğalgaz ve LPG tankerlerinin uğradığı bir liman.

 

BÖLGEDE ÇOK SAYIDA GEMİ VAR

Bölgedeki bir Kızıl Haç gemisi çalışanı, kurtarma operasyonlarıyla doğrudan bir irtibatı olmayan gemilerin hazırda bekletilmek üzere geri çekilmiş durumda olduğu bilgisini aktardı.

Çalışının aktardığı bilgiye göre, Norveç Donanması’nın ana üssü olan Bergen’in Haakonsvern üssünde çok sayıda gemi mevcut.

Gemilerdeki tüm mürettebatın kurtarılırken herhangi bir can kaybı ihtimalinin ortadan kalktığı açıklandı.

 

BM ve STK'lar ABD'nin Gazze'ye yüzer iskele önerisini reddetti BM ve STK'lar ABD'nin Gazze'ye yüzer iskele önerisini reddetti

OLAYIN SORUMLULUĞUNU DONANMA ÜSTLENDİ

Helge Ingstad isimli KNM fırkateyninin adı, birkaç hafta öncesinde Norveç’te yapılan büyük NATO tatbikatı “Trident Juncture”da geçmişti.

Norveç Donanması’nda yarbay ve basın sözcüsü görevindeki Vegard Finberg, fırkateynin “Trident Juckture 2018” tatbikatına katıldığını doğruladı.

Fırkateynin tatbikattaki görevinden dönerken Finberg’deki Haakonsver üssüne doğru yol aldığı sırada kazanın meydana geldiği öğrenildi.

Kaynak: Serhan Oktay - Deniz Haber Ajansı

Editör: Haber Merkezi