Bugün itibariyle şu ana kadar 1 milyar 175 milyon dolar civarlarında olan ihracat rakamımızın, 2017 yılı itibariyle sonuçlandırmayı beklediğimiz rakamı 1 milyar 250 milyon dolar' açıklamasıyla dikkat çekti.

Sözlerine İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan'a teşekkür ederek başlayan Murat Kıran, 'Yaptığınız icraatlarla ilgili bilgi alma imkanı buluyoruz. Lakin Sayın Başkanın da dediği gibi Türk milletinin belli bir özelliği var, bir yerden sonra konsantrasyon kayboluyor. Enerji de düşüyor' diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: 'Gemi inşa sanayimizi uzun zamandır mecliste konuşmuyoruz. Geçen toplantının uzun sürüp aniden bitmesiyle tabi anlatamadım. Gemi inşa sanayinin Deniz Ticareti Odası çatısı altında da çok önemli bir yer teşkil ettiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye'nin en eski sivil toplum örgütlerinden biri olarak Türk gemi inşa sanayini ilgilendiren alanlarda benimsediğimiz tespitlerimizde ve taleplerimizde gerçekçilik felsefesi anlayışı altında, yoğun bir şekilde geçirdiğimiz bir yılın daha sonuna geldik sayılır.

Göreve geldiğim günden beri her zaman şunu ifade ettik: Tespit ve talep... Tespit doğru olacak, talep de doğru olacak ayakları yere basacak ki hedefimize ulaşalım. Kendimiz inanmadığımız hiçbir projeyi başkalarına teklif olarak götürmedik. Yaptığımız çalışmalar neticesinde sektörün gerçeklerini hem devlet kademesinde hem kamuoyuna anlatarak gemi inşa sanayinin ülke ekonomisi ve savunması için ve hatta uluslararası arenada sahip olduğu bu bayrağı yarıştırması için gerek rakamlarla gerek ürettiğimiz yerli ve milli projelerle gösterdik.

Türk gemi inşa sanayinin temel sorunlarını belirleyerek ve eylem planı hazırlayarak uzun yıllardan beri süregelen ve sorun teşkil eden noktaları süreç içerisinde tek tek ele alarak, toplantılar düzenleyerek ve ciddi mesailer harcayarak çözüme ulaştırdığımızı ifade etmekten mutluluk duyuyorum. Bunu yaparken kendisi de bir denizci olan Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, yine Gemi İnşa Mühendisi olan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, yine yüksek denizcilik okulu mezunu ve kaptan olan Müsteşarımız Sayın Suat Hayri Aka, Sayın Hızır Reis Deniz, ve Salim Özpak genel müdürlerimizin de gemi inşa mühendisi ve denizcilik kökenli olmalarının gerçekten çok büyük avantajlarını yaşadık.' 52 ülkeye 3 saatlik uçuş mesafesi Gündemde yoğun olarak lanse edilen 'green' ve 'eco' gemiler konusuna da değinen Murat Kıran, tersanelerin teknolojilerini geliştirerek çalışmalarına devam ettiğini ve bu konuda gelecekte de yeni pazarlar bularak daha da güçleneceğine inandıklarının altını çiziyor. Kıran, 'Gemi inşa sanayimize bakacak olursak, enerji gemileri, offshore gemileri, römorkör, kimyasal tanker, koster, yat, ahşap tekne, askeri gemi gibi branşlaşmış olduğumuz gemi inşa alanları, altyapı ve teknoloji, tersane sayıları, teslim süresi ve kalite yönünden üretim kapasitesi, müşteri isteklerine karşı esnekliğimiz ve aynı anda gemi inşa onarım ve bakım yapan tersanelerimizin varlığı, ürün yelpazesinde çeşitlilik, 52 ülkeye 3 saatlik uçuş mesafesiyle uygun coğrafi konumumuz, gemi inşa sanayi alanında bölgenin güçlü ülkesi olma, demir çelik endüstrisinin desteği, gemi geri dönüşüm sanayinin mevcudiyeti, üniversiteler ve eğitim kurumları ile tecrübe, sayı ve yeterlilikte insan kaynağı, Türk gemi inşa sanayinin rakip ülkelerle kıyaslandığında öne çıkan güçlü yanları arasında olmuştur.

Bugün Türkiye olarak geldiğimiz noktada Cumhurbaşkanımızın önderliğinde hayata geçirdiğimiz MİLGEM projesinin, Türk gemi inşa sanayi tarafında Türk Deniz Kuvvetleri'ne kazandırılması birçok ön yargıyı yıktı. Artık Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın peş peşe askeri gemi ihalelerine çıktığını görüyoruz. Çünkü bu konuda Türk tersaneleri önemli bir imkan ve kabiliyete ulaşmıştı. Şu anda yüzde 65-70 yerli katkı oranı gönül isterdi ki 100'e ulaşsın. Yan sanayimizde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Havuzlu çıkarma gemisi, sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, yeni tip karakol botu, çıkarma gemileri, denizaltı kurtarma ana gemisi, kurtarma yedekleme gemisi ve lojistik destek gemisi gibi askeri gemi türlerini başarıyla inşa eden, etmekte olan ve bu gemilerin bir kısmının ihracatını gerçekleştirebilen neredeyse 9 tersanemiz var.

Dünyada kendi savaş gemisini özgün dizaynıyla inşa ve imal etme kapasitesine sahip ancak 15 civarında ülke var olduğu düşünülürse, Türk gemi inşa ve yan sanayi son yıllarda son derece önemli gelişmeler kaydettiği anlaşılıyor. Yeni geni inşa talebinde yaşanan olumsuz gelişmelere tersanelerimiz yapısal olarak gerekli reaksiyonları göstermiş, savunma sanayi gemi inşasına ve özellikle bakım onarım faaliyetlerine ağırlık vermiştir' ifadesine yer veriyor. '​2017 yılı itibariyle sonuçlandırmayı beklediğimiz rakam 1 milyar 250 milyon dolar' Sektörün 2008 yılından bu yana yaşadığı sıkıntılarının çözülebilmesi için ortalama 18 yıl kalan irtifak hakkı sürelerinin tekrar uzatılmasının getireceği faydaları idareye anlattıklarını belirten Kıran, 'Yapılacak yatırımların geri dönebilmesi için daha uzun sürelere ihtiyaç duyuluyordu. Ayrıca sektöre yabancı sermaye girişinin önünün açılabilmesi için irtifak hakkı sürelerinin 49 yıla çıkarılması ve global krize bağlı olarak iş durumuna göre kiraların çok azına tekabül eden cironun binde birine indirilmesi önem arz ediyor. Gerçekleştirilen yeni düzenlemelerle yabancı yatırımcının ülkemize gelerek Türk gemi inşa sektörüne bilgi ve tecrübesini aktarma fırsatı da doğmuş olacak.

Aynı zamanda tersanelerimizin bankalar nezdinde kredibilitelerini arttırmış olduk. Global ekonomik kriz öncesinde sektörümüzün ihracat rakamı 2 milyar 640 milyon dolar ve tersanelerimizdeki istihdam sayısı 33 bin 480 kişiyken göreve geldiğimiz 2011 yılında ihracat rakamı 1 milyar 270 milyon dolar, istihdam sayısı ise 20 bin 516 kişiye kadar düşmüştü. Bugün itibariyle şu ana kadar 1 milyar 175 milyon dolar civarlarında ihracat rakamımızın, 2017 yılı itibariyle sonuçlandırmayı beklediğimiz rakam 1 milyar 250 milyon dolar. Aynı bu paralelde tersanelerimizdeki istihdam sayımızı da kademeli olarak 30-31 binlere direkt çalışan olarak çekmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Devletimiz, 2018 yılında açılacak ve ihalelerle özel sektöre yönlendirecek yeni savunma sanayi projelerinin de gemi inşa sanayi için önemli bir destek olacağını değerlendirmekteyiz. 2018 yeni gemi inşa konusunda ilerleme sağlayacağı inancını taşıyoruz. 2018 bakım onarım faaliyetlerinde ise toplam tonajda 2017 yılıyla mukayeseli olarak çok farklı bir beklentimiz bulunmuyor. Kendi içimizdeki rekabet şartlarını korumaya çalışacağımızı düşünüyorum. 2018 için genel öngörümüz denizcilik sektörünün dünya ölçeğinde krizden çıkmasına bağlı olmakla birlikte 2008'de başlayan ve bir hayli uzun süren olumsuz sürecin sonlarına geldiğimizi değerlendirmekteyiz. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi bizim için denizcilik alanında olumlu bir sürecin başlaması bölgemizde yaşanacak olan istikrarla doğrudan ilişkilidir. 2018'de denicilikte yukarı yönde hareket için buralardaki gelişmelerin istikrarlı bir yapıya dönüşmesinin beklentisi içinde olacağız. Umuyoruz ki 2008'den itibaren denizcilik sektörü, dünya ve Türkiye ölçeğinde yukarı yönlü harekete başladığı bir döneme gireriz' açıklamasını yapıyor. Kıran, sözlerini bitirmeden önce ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün denizcilik için söylemiş olduğu şu sözleri paylaşıyor: 'Biz batı emperyalistlerine karşı kurtuluş ve bağımsızlığımızı korumakla yetinmiyoruz.

Aynı zamanda batı emperyalistlerinin kuvvetleri ve bilinen her aracı ile Türk ulusunu emperyalizme araç yapmak istemelerine engel oluyoruz. Bu suretle tüm insanlığa hizmet ettiğimize inanıyoruz' yine bir başka söyleminde 'Kendiniz için değil bağlı bulunduğunuz ulus için el birliğiyle çalışınız. Çalışmaların en yükseği budur.' Haber: Çilem Kocamış 7DENİZ

Editör: TE Bilisim