Borajet'in havacılık sektöründeki yerini ve faaliyetlerini anlatır mısınız? Borajet Havayolları, günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde seçkin benzerleri olan, 'Bölgesel Havayolu' kavramının Türkiye'deki ilk ve tek örneğidir. 'Yeni nesil havacılık' olarak tarif edilen, öncelikle 'güven' ve 'kaliteyi' en üst düzeyde esas alan bir hizmet anlayışının ülkemizde öncülüğünü yapıyor ve büyük bir hızla yükseliyor.

Bu anlayışla, Tokat, Çanakkale ve Siirt örneklerinde olduğu gibi yepyeni uçuş noktalarına hizmet götürüyor… Mykonos, Rodos, İbiza, Kıbrıs, Beyrut, Bodrum, Edremit ve Antalya gibi çok sayıda gözde turizm rotası için özgün hizmetini sunuyor… İzmir, Adana ve Ankara gibi büyük şehirlerimizde yaşayanlarımıza yepyeni bir alternatif sağlıyor. Borajet Havayolları sunduğu alternatif hatlar ve bağlantılı uçuş imkanıyla ülkemizin çok sayıda yöresini birbirine bağlıyor, kaliteli uçuş hizmetiyle tanıştırıyor. Borajet Havayolları, misafirlerinin yüksek memnuniyetiyle, her gün biraz daha artan yolcu sayısıyla, 'Türkiye'nin Kalite Havayolu' oluşunu her uçuşuyla bir kez daha kanıtlıyor.

2013 yılından itibaren Borajet ciddi bir büyüme sürecine girdi, Yönetim Kurulu Başkanımız Fatih Akol'un yönetim stratejileri ve önderliğinde Borajet Havayolları 2 yıl içinde sektör büyümesinin çok ötesinde büyümeler yakaladı. İlk olarak satış kanallarının yapılandırılması, saha çalışmaları ve verimlilik üzerine analizler yapıp gerekli aksiyonları aldık. Satış ağında 2013'ten 2015 yılı sonuna gelindiğinde 10 katı bir büyüme yakaladık, bir diğer çarpıcı rakam da 3 yıl içinde tarifeli seyahat eden yolcu sayısında 7 kat bir büyüme rakamı yakalandı.

Şu anda 64 havayolunun operasyonlarında kullandığı Embraer 190 ve Embraer 195 jetleri ile operasyonlarımızı icra ediyoruz, son teknoloji ile donatılmış, yolcu konforunu ön planda tutan 2 kişilik ferah koltuklar ile misafirlerimizi ağırlıyoruz. Misafirlerimizin ihtiyaçlarını Business class ve comfort class olarak 2 farklı hizmet anlayışı ile karşılıyoruz. Şu anda full service olarak tamamen ücretsiz gurme kalitesinde ikram hizmetimizi her iki kabin için de sunmaktayız. Alternetive Taşımacılık ile yaptığınız anlaşmanın içeriğinden söz eder misiniz? Bunun yanında başka firmalarla da buna benzer anlaşmalarınız olacak mı? Alternative Taşımacılık ile yollarımız Trieste uçuşlarımız ile kesişti.

Trieste- Haydarpaşa Limanları arasında Ro-Ro taşımacılığı hizmeti veren Alternative Ro-Ro ilgili tırların şoförlerinin sevkini gemilerle sağlıyordu. Ancak bu gemiler yolcu gemileri olmadığı için taşınabilecek yolcu sayısı sınırlıydı. Gelişen iş hacmine istinaden şoför sayılarında ki artış Alternative Ro-Ro ve Borajet'in buluşmasına için vesile oldu. Şu anda haftanın 4 günü Sabiha Gökçen – Trieste karşılıklı seferleri ile misafirlerimizi ağırlıyoruz, Alternative Taşımacılık ile yapmış olduğumuz anlaşmaya istinaden her bir uçak seferinde kendilerine özel olarak ayırılmış koltuklar bulunmaktadır, seferlerin direk Trieste üzerinden olması, şoförlerin seyahatleri ile ilgili zaman ve maliyet anlamında ciddi kazançlar sağlanmasına imkan vermiştir. Ayrıca Trieste Turizm anlamında İtalya'nın incisi olma özelliği de taşımaktadır. Tur operatörleri ile yapılan anlaşmalar ile de İstanbul ve Trieste arasında bir turizm networkü oluşturulmuştur. Borajet'in kargo taşımacılığındaki kapasitesi ve lojistik alanındaki faaliyetleri nelerdir? Borajet olarak Embraer 190 ve Embraer 195 tipi uçaklarımızla yüzde 70 iç hat, yüzde 30'u dış hat olmak üzere hizmet veriyoruz.

Lojistik alanında Kargo Hizmetlerini uçuş noktalarımızdaki tüm noktalardan karşılıklı ve adresten adrese olmak üzere yapıyor, yolcu taşımacılığında sağladığımız Kalitede Süreklilik ilkesini lojistik alandaki hizmetlerimize ödün vermeden yansıtıyoruz. Hava kargo taşımacılığını diğer modlardan ayıran özellikler, bu modun avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hava kargo taşımacılığını diğer lojistik modlarından ayıran en önemli özelliği hiç kuşkusuz ki hız unsurudur. Diğer modlarla haftalarla ölçülen transit sureleri hava kargoda günler hatta saatlerle ölçülüyor. Bu durum kargo taşımacılığında ciddi bir avantaj olarak yük sahiplerine zaman kazandırmaktadır. Hava kargonun modlar arasında maliyetinin yüksek olması diğer modlar ile rekabet ortamında dezavantaj sağlamaktadır. Bu nedenledir ki hava kargo taşımacılığı terminli yüklerde, bozulabilir kargolarda ve hızın önem kazandığı ürünlerin taşımasında tercih ediliyor. Hava kargo, diğer modlara göre global pastada en az pay sahibi olmasına karşın, hızın her geçen gün daha önemli olduğu cağımızda, istikrarla payını arttırıyor.

Türkiye'de kargo gönderimleri göz önüne alındığında ülke olarak hava kargoya bakış nasıldır? Ticari olarak hava kargo yeteri kadar kullanılıyor mu? Türkiye'nin hava kargo potansiyeli çok fazla ve Uluslararası müşteriler artık daha talepkarlar., Bu gereksinimle birlikte Türkiye hava kargo pazarı global durgunluğa rağmen büyüme eğilimine devam etmektedir. Ağırlıklı olarak kara ve deniz modlarının tercih edildiği ülkemizde hava kargo pazarının bu büyüme eğilimi oldukça sevindirici. Türkiye'de havayolu ile taşınan yük miktarının son yılda 276.284,8 tondan 904.761,7 tonlara çıkarak büyümesinin sürekli olacağını ispatlamıştır. Hava taşımacılığın 2003 yılında özel sektöre açılması ile birlikte oluşan rekabet ortamında havacılığımız hızla gelişmeye başlamış ve buna paralel olarak havayolu işletmelerimizin ve uçak filomuzdaki uçak sayısında önemli artış yaşanmıştır. Ülkemiz sivil havacılık sektöründe, kargo veya yük taşımacılığı yapan 13 havayolu şirketi bulunmaktadır. Havayolu şirketlerinin 2014 yılında 422 olan uçak sayısı, 2015 yılında, 88 artışla 489'a yükselmiştir. 2016 Nisan ayı ile birlikte 511'e ulaşan büyük gövdeli uçaklarımızın 26 tanesi kargo, 485 tanesi yolcu uçağıdır. Havayolu filomuzda bulunan bu uçakların toplam yük kapasitesi ise 1.828.600 kg'dır. 2015 yılsonu rakamları dikkate alındığında 14 yıl içinde kargo kapasitesinde yüzde 481 oranında artış yaşanmıştır. Havayolu ile taşınan yük miktarında ise 2014 yılına göre artış yaşanarak iç ve dış hatlarda toplam 3 milyon 951 tona yükselmiştir.

Nisan sonu itibariyle de iç ve dış hatlarda taşınan yük miktarı 840.574 tona ulaşmıştır. Kargo taşımacılığında en büyük ilerlemeyi sağlayacak hususun Lojistik Kalkınma Planı olacağının da altını çizmek istiyorum. 10. Kalkınma Planı kapsamında bilindiği gibi, 'Taşımacılıkta Lojistiğe Dönüşüm Programı Eylem Planı' hazırlanması kararı alınmıştır. Bu plan kapsamında 'Yeni Havaalanı'nın ilk etabı plan dönemi sonuna kadar tamamlanacak, havayolunda İstanbul'un bir uluslararası aktarma merkezi ve bakım onarım merkezi olması desteklenecek' şeklinde bir karar da alınmıştır. Bu çerçevede toplam dış ticaret hacminde hava kargonun payının 2018 yılına kadar 7'den 12.9'a yükseltilmesi ve Dünya Bankası Küresel Lojistik Performansı Endeksi'nde ise 27. sıradan 15. sıraya gelinmesi hedeflendiği belirtilmektedir. Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) tarafından 2016'da yük trafiğinde yüzde 4.4 büyüme yaşanacağı kaydedilmiştir.

Boeing tarafından yapılan araştırmaya göre de; hava kargo trafiğinin önümüzdeki 20 yıl boyunca her yıl yüzde 4,7 büyüyeceği öngörülmektedir. Türkiye'nin kıtalararası coğrafi konumu özellikle lojistik sektörü açısından büyük avantajları beraberinde getirmektedir. Diğer taraftan havaalanları başta olmak üzere son dönemde yapılan yatırımlar hızla artmaktadır. Yerli havayolu taşıyıcılarımızın filolarına dahil ettikleri yeni uçaklarla kargo kapasitesi artarken, kargo uçuşu yapılan destinasyonlara yenileri eklenmektedir. Bu gelişmelere rağmen havayolu kargo taşımacılığı kapasitesinin henüz yüzde 56'sının kullanıldığını söyleyebiliriz. Dünyanın pek çok ülkesine kargo seferi düzenlenmesi konusunda engel bulunmamaktadır. Dolayısı ile ülke ekonomisindeki gelişmeler ve ticaret hacminin büyümesine paralel olarak bu kapasitenin kullanımı daha da artacaktır. Firmanızın gelecek planları ve yeni uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Çözüm odaklı yaklaşımımız, butik ve firmalara özel hizmet anlayışımızla yerel ve uluslararası hava kargo pazarlarında iddiamızı ortaya koyuyoruz. Ticari kargo ve kurye kargolarında müşterilerimizi en hızlı ve kaliteli hizmet ile buluşturuyoruz. Adana ilimizin ticari kargolarda İstanbul'a bağımlılığını kırarak, bölgenin lojistik hareketine renk ve hareket getirmek en öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim