Batservice, 1948 yılında Norveç'te kurulmuş bir şirket. O tarihten günümüze uzanan 49 yıllık süreçte, Norveç denizciliğinin gelişimine etki etmiş bir firma. Batservice Group Genel Müdürü Bjorn Fjellhaugen, Türkiye Genel Müdürü Affan Sözalan ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ünlü ile hem şirketin yurt dışı yapılanmasını, hem de Türkiye'deki gelişimini konuştuk.

Sohbetimize Batservice'in Genel Müdürü Bjorn Fjellhaugen ile şirketin tarihini konuşarak başladık. 'Batservice, 1948 yılında Norveç'te kuruldu. O günden bugüne de Norveç denizciliğinin gelişim süreci içerisinde her zaman yer almış, o günün koşullarına uygun üretim yapmış bir firmadır. İlk zamanlar normal çelik gemiler ürettik. Sonra esas olarak alüminyum ve yeni olarak da carbon fibre gövdeli ve hızlı teknelere odaklandık. Grubun, gemi inşanın dışında başka faaliyet alanları da bulunuyor. Off-Shore endüstrisinde müteahhitlik, platformlarda bakım-onarım ve işletme işleri dışında elektromekanik gibi yan şirketleri var' diyen Fjellhaugen, Batservice'in şu anda yoğun olarak Ortadoğu'da iş yaptığını, Norveç dışında da tersane ve gemi inşa faaliyetlerinin olduğunu belirtiyor.

Ortadoğu tecrübemiz yıllara dayanıyor Türkiye'de Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile de çalışmaları olduğunu söyleyen Batservice Türkiye Genel Müdürü Affan Sözalan, 'Irak ve diğer Ortadoğu ülkeleri de bizim için önemli bir pazar. Koşulları çok ağır ve derin bilgi gerektiren bir pazardan bahsediyoruz. Bu pazarlardaki tecrübemiz 1980'lere dayanıyor. Bu sebeple iyi bildiğimiz bir pazar. Bunların dışında Afrika, Latin Amerika gibi ülkelerde de faaliyetlerimiz devam ediyor. Yakında bu bölgelere de ihracata başlayacağız' diyor. Batservice Türkiye'nin son dönemde Irak'a yoğunlaştığını belirten Sözalan, bu süreci şöyle özetliyor; 'Irak, her anlamda zor bir pazar. İş bitirmek de gidip gelmek de zor. Müthiş bir sabır istiyor. Burayı çok iyi anlamak ve iyi öğrendikten sonra iş yapmak gerekli. Yoksa ne iş biter, ne de sizde sabır kalır'. Amacımız; Batservice'in kalitesini göstermek Sözlerine, 'Türkiye kalite olarak birçok ülkenin önünde yer alıyor. Tersaneler, kalite yönünden oldukça iddalı. Biz de Norveç tarafı olarak işbirliği süreçlerinde buna katkıda bulunmaya çalışıyoruz' diyerek devam eden Sözalan, amaçlarının Batservice'in Norveç'in uluslararası üne sahip kalite anlayışını, kendi birikimi ve tecrübeleri üzerinden müşterilerine aktarmak olduğunu ifade ediyor. Ağabeyimiz Ahmet Şahap Ünlü'yü asla unutmayacağız Batservice Türkiye'nin Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Şahap Ünlü'yü 11 Mart'ta 2017'de kaybettiklerini söyleyen Sözalan 'Ahmet Bey benim için iş ortağımdan öte, çok yakın dostum, ağabeyim, kimi zaman baba gibi gördüğüm, benzersiz nitelikleri olan çok özel bir insandı. Kendisiyle Batservice döneminden önce de; 1982'den beri hep yakın çalıştık. Batservice'in gelişimine büyük katkısı olmuştur' diyerek Ahmet Şahap Ünlü'nün şirkete katkılarının unutulamaz olduğunu vurguluyor.

Daha iyi olmak için durmadan çalışacağız Batservice Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ünlü ise şirketin Affan Bey ve Ahmet Bey'in yönetimiyle bugünlere geldiğini belirtiyor ve şu açıklamaları yapıyor, 'Ben de ikinci kuşak olarak işlerin daha ileriye gitmesi için gayret edeceğim. Daha çok Türkiye'de işlerin iç akışıyla ilgileniyorum. Tedarik konuları ve projelerimizi incelemeye gelen müşteri temsilcileri ile tersanemiz arasındaki koordinasyonu sağlıyorum. Dış pazarlardaki işlerin alınması ve yapılandırılmasında Ahmet Şahap Bey ve Affan Bey'in gayretleriyle ulaştığımız seviyeyi geliştirerek devam ettireceğiz. Rahmetli babam Ahmet Şahap Ünlü 28 sene DEİK'te yöneticilik ve başkanlıklar yaptı. En son da Norveç Türkiye İş Konseyi Başkanı idi. Kendisinin denizcilik ve lojistik sektörlerinde hem şirketimize hem de ülkemize hizmetleri çoktur. Ben de Ahmet Şahap Bey'in arkasından elimden geldiğince ona layık olmaya çalışacağım'.

(In English) Markets with heavy requirements are Batserviceʹs job Batservice is a company founded in Norway in 1948. It is a company that has influenced the development of the Norwegian maritime in its 49-year period, which dates from the day it was founded. We interviewed about the companyʹs overseas structuring and its development in Turkey with Mr. Bjorn Fjellhaugen, General Manager of Batservice Group, Mr. Affan Sözalan, General Manager of Turkey and Mr. Mehmet Ünlü, Board Member. We started our conversation with Björn Fjellhaugen, Managing Director of Batservice, by talking about the history of the company. 'Batservice was founded in Norway in 1948. Since then, it is a company that has always been involved in the development process of the Norwegian maritime industry and has made production in accordance with the conditions of the day. In the first years, we produced standard steel ships. Then we primarily focused on fast boats with aluminum and then carbon fiber bodies. The Group is also operating in some other fields other than shipbuilding.

Batservice is also contracting in the offshore industry, and doing maintenance, repair, and operation on platforms. Besides this, there are subsidiaries in fields such as electromechanics.' Fjellhaugen also noted that Batservice currently works extensively in the Middle East, and it has shipyard and shipbuilding activities outside Norway as well. We have years of experience in the Middle East Batservice Turkey General Manager Affan Sözalan, who says that they also work with the Coastal Safety General Directorate in Turkey, says 'Iraq and other Middle East countries are also important markets for us. We are talking about a market that has very heavy conditions and requires deep knowledge.

Our experience in these markets dates back to the 1980s. For this reason, it is a market we know very well. Apart from these, our business activities continue in some other regions like Africa and Latin America.' We will work tirelessly to be better Mehmet Ünlü, a member of the Batservice Turkey Board of Directors, said that the company has reached to its current position with the management of Mr. Affan and Mr. Ahmet and continued: 'As a second generation, I will try to make things go further. I work mostly in the internal flow of work in Turkey. I ensure coordination between our shipyards with our suppliers as well as the coordination with the customer representatives who come to review our projects. We will continue to develop and improve the level we have reached with the efforts of Mr. Ahmet Şahap and Mr. Affan in foreign markets. My deceased father Ahmet Şahap Ünlü was the leader and the president of DEIK for 28 years. Most recently, he was the President of the Norwegian-Turkish Business Council. He had a lot of services both to our company and to our country in the maritime and logistics sectors. I will try to do my best to be worthy of Mr. Ahmet Şahap.'

İBRAHİM KOCAMIŞ - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim