GİSBİR bilhassa son üç yılda oldukça faal bir kurum haline gelmiştir. Gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı faaliyetlerimizde Türk gemi inşa sanayini daha iyi nerelere götürebiliriz adına ciddi arayışlar içerisinde çalışmalar yapmaktayız. Bununla beraber tabir-i caizse çalmadık kapıda bırakmıyoruz. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim; göreve başladığım 2011 yılındaki Türk gemi inşa sanayinin tablosu ile bugünkü tablo arasında ciddi bir fark var. Dünyada 2008 yılının ikinci yarısında başlayan ekonomik kriz hala bitmemiş olsa da, Türk gemi inşa sanayinin sürdürdüğü faaliyetler bizleri mutlu ediyor.

GİSBİR olarak, yurtdışı bağlantılarımızı, özellikle yoğun ihracat yaptığımız İskandinav ülkeleriyle olan ilişkilerimizi, gerek katıldığımız yurtdışı fuarları, gerekse Türkiye'de yürüttüğümüz ikili görüşmeler ve toplantılarla kuvvetli tutmaya çalışıyoruz. Faaliyet gösteren tersanelerimize baktığımızda ise, yabancı armatörlerden hiç şikayet gelmemesi adına yaptıkları işlerde ekstra özen gösterdiklerini görüyoruz. İstatistiklere bakacak olursak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2013 yılında 1,139 milyar USD gemi ve yat ihracatı rakamına ulaşan Türk gemi inşa sanayinin 2014 yılını 1,27 milyar USD ile tamamladığını görmekteyiz.

2015 yılında bu rakamın 1,5 milyar USD'ye ulaşılması öngörülmektedir. Türk tersaneleri, dünyanın önde gelen ve halka açık birçok armatörlük şirketiyle imzalamış oldukları filo anlaşmaları (fleet agreement) sayesinde tamir-bakım konusunda başarılı projeler yürütmektedir. Bahsi geçen filo anlaşmalarının imzalanabilmesi için, İngiltere merkezli The Oil Companies International Marine Forum (OCIMF) Birliği tarafından da belirlenen ve sadece teknik konularda değil, iş sağlığı ve güvenliği, finans ve idari konulardaki şartları da kapsayan denetimlerin başarıyla tamamlanmış olması gereklidir. Bu denetimler dünyada kabul görmüş normlar çerçevesinde gerçekleştirilmekte ve tersanelerimiz bu denetlemeler sonrasında approved vendor (onaylı firma) listesine girebilmektedir.

Ülkemizde her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin elde ettiği uluslararası başarıların başında gelmektedir ve Türk ticaret denizciliğinin başlangıcıdır. Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi olan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 89'uncu yılını en içten dileklerimle kutlarım. Murat Kıran - Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı 7DENİZ

Editör: TE Bilisim