Haliç Camialtı ve Taşkızak Tersaneleri'ne yapılacak otel, AVM, kongre merkezi ve 70 yat bağlama kapasiteli 2 adet yat limanı projesi için 2013 yılında “Yap-İşlet-Devret” modeli ile ihale düzenlenmişti. İhaleyi 49 yıllığına 1 milyar 346 milyon lira teklif veren Fettah Tamince'nin şirketi kazanmıştı. Tarihi tersane alanını AVM ve otele dönüştüren proje için hazırlanan imar planlarına TMMOB Şehir Plancıları Odası, Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası tarafından iptal davası açılmıştı. İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından görülen davada projeye ilişkin 1/1000 ölçekli alt plan iptal edildi ve karar 31 Mayıs 2018 tarihinde taraflara tebliğ edildi. Bunun üzerine yeniden hazırlanan planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak itirazlar için 6 Kasım 2018 tarihinde askıya çıkarıldı.

 

MAHKEME: KAT YÜKSEKLİĞİ BELİRSİZ

Plan açıklama raporunda projenin kara tarafına ait birinci etabını kapsayan planın İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu'nun uygun görüşü doğrultusunda hazırlandığı anlatıldı. Sözcü’de yer alan habere göre mahkemenin planı; “Binaların kat yükseklikleri ile herhangi bir ibare konmamış olduğu, konunun kentsel tasarım projesine ve kurulun değerlendirmesine bırakıldığı, yeni binaların ne şekilde ve hangi değerlere bağlı olarak tasarlanacağı ve inşa tekniklerinin ortaya konması gerektiği, bu binaların kat yükseklikleri veya binanın yüksekliği, pencere kapı oranları, bina cephesindeki boşluk doluluk oranlarının plana yansıtılmadığı” için iptal ettiği aktarıldı. Raporda, 4 yıllık yatırım sürecine 8 Şubat 2017 tarihi itibari ile başlanılan Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi’nin uygulama ve yatırım sürecinin kesintiye uğramaması için mahkemenin iptal gerekçeleri de göz önüne alınarak kurul kararları doğrultusunda yeniden plan hazırlandığı bildirildi. Yeni plana göre, ticaret ve turizm alanında emsal 1.50 oldu. Bina yüksekliklerinin 24.50 metreyi geçmeyeceği karara bağlandı. Çorlulu Ali Paşa Cami ve şadırvanı özgün haliyle korunacak. Kültürel tesis alanında bulunan Aynalıkavak Kasrı'nda da idaresi tarafından uygulama yapılacak.

 

TERSANE BLOKLARI LOKANTA OLUYOR

"Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi" "Yüzen Ahır" Çelebi Limanı'nda: "Toz ve koku halkı bezdirdi"

Bazı tescilli kültür varlıklarının restorasyon ve yeni işlevlerinin yer aldığı plana göre, Taşkızak Tersanesi'nin 19. yüzyıldan kalma garaj ve santral olarak kullanılan 34 ve 35. blokları jeneratör yapıları, perakende satış birimleri ve yeme-içme mekânları bulunan ticari bloklar olarak kullanılacak. Yapıların arasında bulunan yarı açık avlu, her iki yapı tarafından kullanılabilen ortak bir oturma ve etkinlik alanı olarak planlandı. En son fabrika olarak faaliyet gösteren 36. blok da satış birimleri ve yeme-içme mekânları için ayrıldı. Makine atölyesi ve marangozhane olarak kullanılan 37. bloğa da aynı ticari işlevler verildi. Proje alanında bulunan 54 adet korunması gerekli kültür ve tabiat varlığının rölöve ve restitüsyon projelerin ayrıntıları da yer aldı.

Editör: Haber Merkezi