Geceye, T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, Gemi mühendisleri Odası üyesi Sayın Ahmet Arslan, T.C. UDHB Müsteşarı GMO Üyesi Sayın A. Selçuk Sert, T.C. UDHB Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü ve GMO üyesi Sayın Salim Özpak, T.C. UDHB Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü GMO üyesi Sayın Hızırreis Deniz, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı GMO Üyesi Sayın Prof.Dr. Abdi Kükner, Piri Reis Üniversitesi Rektörü ve GMO üyesi Sayın Prof. Dr. Oral Erdoğan, YTÜ Rektör Yardımcısı ve GMO üyesi Prof. Dr.Mesut Güner, GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Kıran, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Başaran Bayrak, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Metin Kalkavan, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fazıl Uzun'un yanı sıra sektörün ileri gelenleri, üyelerimiz ve aileleri katıldı.

Gece, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nuri Uygur'un açılış konuşması ile başladı. Ardından, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan konuşma yaparak, sektörün bugününü değerlendirip, geleceğe yönelik atılması gereken adımlar konusunda bilgilendirmelerde bulundular. Türkiyeʹnin önemli noktalarında gemi mühendislerinin bulunduğunu anımsatan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Başbakan Binali Yıldırımʹın, kendisinin ve bakanlık müsteşarının da gemicilik alanında eğitim gördüğünü söyledi. Gemicilik sektörünün kaderini yıllar önce sektöre dair hiçbir bilgisi bulunmayan insanların belirlediğini anımsatan Arslan, ˮBundan 17-18 sene önce denizcilikten sorumlu devlet bakanı çok kısa süreliğine Deniz Ticaret Odasına uğradığında aman tek cümle de olsa derdimizi anlatabilir miyiz diye peşinden koştuk. Sonra Ankaraʹya gittiğimizde yine bir tane meslektaşımız rahmetli Türkan Çoban Hanımefendi…

En son genel müdür yardımcısı olmuştu. Genel müdür yardımcısına erişebilmek bizim çok önemliydi, büyük bir lütuftu.ˮ diye konuştu. ˮTürk sahipli filomuz dünyada 14. sıraya yükseldiˮ Denizcilik sektörünün son 14 yılda önemli başarılara ulaştığını aktaran Arslan, ˮDünya denizciliğinde Türk sahipli filo olarak yaklaşık 9 milyondan 29 milyon dedveyt tona geldik. 19ʹuncu sıradan 14ʹüncü sıraya geldik. Dünya denizciliğinin gemi inşasının yüzde 80ʹini 30 ülkenin yaptığı düşünülürse 14ʹüncü sıra iyi bir sıra.ˮ bilgilerini verdi. Arslan, Türkiyeʹdeki tersane sayısının son 14 yılda 37ʹden 79ʹa yükseldiğini ifade ederek, ˮÇok daha önemlisi yaklaşık 400 ile 450 bin dedveyt ton inşaat kapasitesinden 4,5 milyona geldik. 10 misli artış var. Sektörün geleceği inşallah beklentilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin söylediği gibi umut verici.ˮ diye konuştu. Türkiyeʹnin yat üretiminde dünya 3ʹüncüsü olduğunu dile getiren Arslan, kabotaja verilen desteklerde de yüzde 100ʹün üzerinde artış sağlandığını kaydetti. Bakan Arslan şöyle konuştu: ˮTürkiyeʹnin toplam dış ticareti içerisindeki deniz yoluyla taşınan malların parasal değeri 202 milyar dolar. 2002ʹyle kıyaslarsanız aşağı yukarı 4 misli. Hakeza denizcilik eğitimi veren okul sayısı geçmişte 3 ile 5 ile anılırken bugün bu alanda üniversiteler var artık. Sadece fakülteler değil. Meslek yüksekokulları, hakeza denizcilikle ilgili özel okullar, kurslar. Eğitim kurumu sayısı 35 iken bugün 126ʹya erişmişiz. Bu sektörün el ele birlikte başardığı bir konudur. Yine Kredi Garanti Fonuʹndan (KGF) 255 milyon TLʹlik kefaletle gemi yatırımlarını ülkemizde teşvik sisteminde 2ʹnci bölgeden 5ʹinci bölgeye getirmiş olmak çok önemli bir uygulama. Ancak bu uygulamanın asıl güzel tarafı önceki gün açıklanan teşvik paketiyle netleşti. Artık 100 milyar TLʹden bahsediyoruz. Ondan da biz sektör olarak eğer akıllı davranır, adımlarımızı doğru atar, birbirimizle el ele çalışırsak eminim ki o fonlardan da ziyadesiyle yararlanacağız. Sektörü inşallah beklediğimiz noktalara daha emin adımlarla taşımız olacağız. ˮ ˮBütün tersanelerin kira süreleri 49 yıla çıkarıldıˮ Tersanecilik için kritik öneme sahip Tuzla ve Yalovaʹnın imar problemlerinin çözüldüğünü hatırlatan Arslan, ˮŞimdi tersanelerin kira süreleri 18 yıla düşmüştü, yine tersane sahibi geleceği göremediği için yatırım yapamıyordu veya ihtiyatlı davranıyordu. Bunun yerine 49 yıla çıkarılması çok önemliydi. Hiçbirini hiçbirinden ayırmadık, bugün itibarıyla bütün tersanelerin kira süreleri 49 yıla çıkarıldı.ˮ dedi.

Denizcilik sektörüne sağlanan destekleri sıralayan Arslan, sektörün Türkiyeʹnin kalkınması için önemli bir konumda olduğunu yineledi. Türk milletinin, Fetullahçı Terör Örgütüʹnün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde teröristlere ve fesat çıkarmak isteyenlere ders verdiğini vurgulayan Arslan, ˮNasıl birlikte hareket edip dünyanın hainlikleriyle ve de onların maşaları olan hainlerle baş ediyorsak, sektörde de omuzlarımıza yüklenen büyük bir sorumluluk var. Mühendisiyle, tersanecisiyle, armatörüyle bu sektörün şemsiye kuruluşları olan STKʹlarla biz beraber hareket ettiğimiz sürece nasıl bugün dünden iyi, yarın bugünden de iyi olacak. Şüpheniz olmasın.ˮ değerlendirmesini yaptı.

Program Arslanʹın konuşmasının ardından türkü dinletisiyle devam etti. Etkinliğin sonunda plaket takdimlerine geçildi. Bakan Arslan 15 Temmuz Gazisi Ahmet Taşkıranʹa plaket takdim etti. Oda gecesinde meslekte 25. 40. 50. Ve 60. Yıllarını dolduran üyelere, 'Gemi Mühendisliği Haftası 2016 ' etkinliklerine sponsor olan firmalara ve 15 Temmuz'da gazi olan üyemiz Ahmet Taşkıran'a plaketleri taktim edildi. 7DENİZ

Editör: TE Bilisim